Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti

            Daca pana acum ceva vreme eram asaltati de stiri privind o imediata apocalipsa: comete, cutremure, furtuni solare, foamete etc., acum lucrurile iau o alta turnura. Era normal, ca orice metoda prea folosita, amenintarea cu apocalipsa sa cada in desuet. S-a fasait, nu mai tine la popor. Drept care trebuia scoasa din sertar o alta metoda, nici ea o mare noutate: conspiratia.

Inca prea putin prezenta in mass-media televizata, este insa in mare ascensiune in cea electronica. Zeci si zeci de siteuri elucubrante si mii si mii de share-uiri inconstiente. Fara nici un fel de discernamant se propaga si se distribuie in universul virtual teorii ale conspiratiei: otravirea prin vaccinare, exterminarea prin hrana, distrugerea cu ajutorul medicamentelor. Practic tot ceea ce ne inconjoara este rezultatul unor minti diabolice care conlucreaza ca sa ne dea gata.

Este interesant ca toate se construiesc, la fel ca si paranoia, pe elemente din realitate, ceea ce nu face decat sa le confere o anume credibilitate, crescandu-le astfel impactul. Si consumatorul de net musca, fara discernamant, din marul otravit al conspiratiei.

Iata cateva din cele mai des promovate:

Teoria vaccinurilor (a vaccinarii): promoveaza ideea ca vaccinurile sunt distructive, ca fac mai mult rau decat bine, si, mai ales – asta imi place cel mai mult – ca utilizeaza aluminiul ca arma perversa de distrugere in masa.

Realitate: ORICE substanta poate avea efecte secundare, in functie de o multime de alte elemente (multe dintre ele necontrolabile). Este foarte adevarat ca exista cazuri in care un vaccin a avut efecte nefaste.

Fapt: insa la fel de adevarat este ca vaccinurile au eradicat boli care altadata au ras de pe fata pamantului civilizatii intregi (variola si gripa spaniola) si o fac in continuare, altfel copii nostri s-ar tara bolnavi de poliomielita sau ar zacea in paturi pe viata, bolnavi de meningita sau hepatita B.

Manipulare: daca aluminiul, aflat in cantitati minuscule in vaccinuri este responsabil de exterminare, de ce nu vorbeste nimeni de folia de aluminiu omniprezenta, de deodorantele-antisudorifice ce sunt un must-have al fiecarui individ care nu vrea sa puta, de minunatele vase de gatit de pe care daca razui o omleta ingurgitezi mai mult aluminiu decat in sase vaccinuri?

Teoria imputinarii populatiei prin utilizarea medicamentelor: ooo, aici dezbaterea explodeaza. Nenorocitii din industria farmaceutica stau noaptea si comploteaza ce sa ne mai serveasca la micul dejun ca sa crapam mai repede.

Realitate: da, este adevarat, sunt o multime de produse livrate ca salvatoare ca datatoare de sanatate si tinerete vesnica, dovada noua generatie de suplimente alimentare (?!?), sunt inventate boli ca sa fie inventate si medicamente/tratamente corespunzatoare. Reclamele la aceeasi substanta facuta in paispe feluri si cu douascinci de nume inunda televizoarele. Dar, cin` te pune sa bagi pe sub nas fara discernamant toate prostiile? De cand farmacistul (reprezentant de vaza al industriei pe care tocmai ati injurat-o) a devenit mai important decat medicul, iar internetul si automedicatia este mama tuturor..bolnavilor?!

Provoc pe oricine sa trateze o infectie cu stafilococ fara antibiotic, o febra de 40 de grade fara antitermic, diabetul fara insulina sau schizofrenia fara antipsihotic…

Fapt: medicina moderna a reusit sa prelungeasca viata individului cu zeci si zeci de ani, nu intamplator populatia batrana este in numar din ce in ce mai mare.

Iar cea care imi este cea mai „draga” este Teoria reducerii populatiei. Se pare ca aceasta este cea mai atractiva pentru comentatori, caci se regaseste, mai mult sau mai putin, in toate celelalte. Cumva, mai-marii lumii cauta sa „elibereze locul” ca se se plimbe doar ei cu SUV-urile si yachturile.

Adevarul: este destul de clar, pentru oricine, ca in momentul in care, ca sa sustinem populatia globului avem deja nevoie de inca o planeta, ceva nu este in regula.

Fapt: populatia este in crestere continua si pare ca nu se va opri prea curand. Prinsi intre dorinta de castiguri mai mari si micsorarea masei care produce aceste castiguri, mai-marilor lumii le va fi greu sa ia o decizie prea curand. Si, mai mult decat atat, dupa cum vedem le este imposibil sa se puna de acord si in situatii relativ mai simple decat complicata decimare a populatiei globului.

Ii intreb pe adeptii acestei teorii: chiar credeti ca, avand in vedere gradul de dezvoltare al stiintei, ar fi imposibila utilizarea unei/a mai multor metode de imputinare a populatiei, care chiar si-ar atinge scopul? Exemplu cel mai facil este legea controlului populatiei care a dat roade nebanuite in China.

Conteaza mai putin discutiile pro sau contra acestor teorii. De fapt nu acesta este rolul acestui articol. Ce conteaza este ca „teoria conspiratiei” este un instrument puternic de control si manipulare, care, la fel ca si apocalipsele, produc un efect periculos: o stare continua de frica, senzatia de a fi tot timpul urmarit, amenintat, provocand o adevarata paranoia. Elementul pervers este ca au un grad de elaborare mai mare, caci se construiesc pe farame de realitate, astfel incat sunt greu de combatut si usor de sustinut. Imi aduc aminte de cazul unui bolnav de paranoia care imi descria cu lux de amanunte cum o dacie alba cu numarul X parca in fiecare zi, intre anumite ore, in fata casei lui, si din ea cobora un mustacios care il urmarea peste gard. Pentru bolnav era mai putin important ca era vecinul de vis-a-vis…

Iar lucrul cel mai trist este ca aceasta „Teorie a Conspiratiei” este instrumentul utilizat de cele mai multe ori pentru a se obtine audienta, „share-uiri” si „like-uri” cat mai multe, caci nu, frica impresioneaza. Este in fiecare dintre noi, in mod natural si deci, poate fi utilizata cu succes.

            Asadar, cand mai vedeti articole sau stiri despre Teorii ale conspiratiei, ganditi-va bine inainte de a le crede sau distribui, caci nu veti face altceva decat sa raspanditi TEAMA!