Ce ma recomanda drept un psiholog bun

Experienta mea ca psiholog, psihoterapeut si sexolog vine din numarul important de persoane evaluate si (peste 10000 de evaluari psihologice realizate) si tratate (peste 30000 de ore de psihoterapie), ca urmare a activitatii indelungate intr-un spital de psihiatrie (Spitalul de Psihiatrie Titan ”Dr. Constantin Gorgos”) si intr-o clinica specializata in psihologie-psihoterapie din Bucuresti – Clinica Serenity (Piata Alba Iulia).

0
Evaluari psihologice
0
Ore de psihoterapie

Cazuistica extrem de diferita imi ofera o perspectiva complexa asupra multor situatii cu care fiinta umana se poate intalni pe parcursul vietii, atat din punctul de vedere al normalitatii, cat si al patologiei. Nu in ultimul rand, sunt de parere ca a realiza un profil psihologic sau a pune un diagnostic corect inseamna o mare responsabilitate, ce trebuie tratata cu maxima seriozitate. Atat responsabilitatea, cat si seriozitatea, definitorii din punctul meu de vedere pentru un psiholog bun, ma caracterizeaza.

Ce metode folosesc in activitatea de psiholog

Examinarea/evaluarea psihologica - se face printr-o discutie confidentiala ce dureaza in general o ora. In cazul in care situatia persoanei (retard mintal, dementa, delir etc.) nu permite obtinerea unor raspunsuri corecte este necesar ca apartinatorii acesteia (membrii familiei sau desemnati legali) sa asiste pentru a furniza informatiile necesare.
In unele cazuri pot fi utilizate teste psihologice pentru a fi obtinute informatiile necesare sau pentru a se masura gravitatea situatiei.

Iata ce urmareste examenul psihologic:

(a) investigarea si psihodiagnosticul tulburarilor psihice si al altor conditii de patologie care implica in etiopatogeneza mecanisme psihologice;

(b) evaluare cognitiva si neuropsihologica;

(c) evaluare comportamentala;

(d) evaluare bio-fiziologica;

(e) evaluare subiectiv-emotionala;

(f) evaluarea personalitatii si a mecanismelor de coping / adaptare / defensive;

(g) evaluarea unor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei sau altor grupuri;

(h) evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural in care se manifesta problemele psihologice;

(i) evaluarea gradului de discernamânt al persoanelor;

(j) evaluarea dezvoltarii psihologice;

(k) alte evaluari in situatii care implica componente psihologice.

Cand sa apelati la serviciile unui psiholog?

Este de subliniat ca un psiholog clinician bun poate face diferenta intre o persoana sanatoasa din punct de vedere medical (psihic) si o persoana bolnava. In aceasta situatie pregatirea (care include cunostinte medicale serioase din domenii ca psihiatria si neurologia), dar si experienta clinica (contactul direct cu diversele patologii) sunt esentiale. Un diagnostic corect inseamna cele mai bune recomandari de tratament in cel mai scurt timp. Spre deosebire de medicul psihiatru, care pune un diagnostic restrans, psihologul clinician ofera mai multe detalii asupra functionarii, asupra personalitatii, atitudinii, comportamentelor persoanei, oferind o vedere mult mai complexa asupra situatiei si persoanei. De fapt psihologul clinician evalueaza persoana, nu boala.

Apelarea la serviciile unui psiholog clinician nu inseamna automat ca persoana este bolnava psihic (persoanele din nenumarate activitati sunt obligate sa faca un examen psihologic: conducatori de autovehicule, lucratori din politie, educatie, supraveghere trafic etc). De altfel, simplificand lucrurile, putem afirma ca psihologul poate oferi un profil de personalitate, un diagnostic, un pronostic sau o evaluare a diverselor aptitudini/aspecte functionale ale unei persoane la un moment dat.

Informarea si educarea persoanelor, pacientilor si apartinatorilor asupra unor situatii, conditii sau boli este un alt serviciu pe care il ofer in calitate de psiholog. Iata care sunt activitatile educative pe care le desfasor:

(a) educatie pentru sanatate, promovarea sanatatii si a unui stil de viata sanatos (ex. prin preventie primara si secundara);

(b) consiliere si terapie suportiva;

(c) consilierea psihologica in situatii de criza si asistenta bolnavilor terminali;

(d) optimizare si dezvoltare personala, autocunoastere;

(e) terapii de scurta durata: focalizate pe problema, preventie tertiara, recuperare si reeducare (individuale, de grup, cuplu si familie);

(f) terapii standard de relaxare si terapii sugestive;

(g) consiliere specifica obiectivelor medicale (ex. cresterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viata, pregatire preoperatorie, preventie tertiara in cadrul bolilor cronice etc.);

(h) managementul conflictului, mediere si negociere.

Psihologul clinician poate oferi informatii necesare unei persoane pentru ca aceasta sa se poate inteleaga mai bine si astfel sa-si poata schimba comportamentul care ii provoaca neplacere sau boala. Prin educatie si consiliere, un psiholog bun poate imbunatati gradul de functionalitate sau autocunoastere al persoanei. Exista exercitii si tehnici ce pot imbunatati starea de relaxare, de confort psihic a persoanei, cat si atitudinea ei in diverse momente.

Psiholog clinician atestat

Activitatea mea ca psiholog clinician specialist se desfasoara in clinica (spital de psihiatrie si clinica de specialitate) in stransa legatura cu persoane cu diverse probleme psihice sau de natura sa limiteze functionalitatea familiala, profesionala sau sociala a persoanei. Conditiile in care am obtinut atestarea ca psiholog clinician cuprind multi ani de studiu teoretic si practic ce se reflecta in experienta acumulata si profesionalismul pentru care sunt recunoscut si apreciat.

Lucrand intr-un spital de multi ani, am avut ocazia sa examinez sau sa tratez mii de persoane cu simptome, boli si caracteristici diferite. Acest fapt, alaturi de celelalte specializari (de psihoterapeut si sexolog) ma ajuta sa inteleg mai bine si sa pot gasi cea mai buna abordare pentru aproape orice situatie.

Activitatea de psiholog in cabinetul privat

Din punct de vedere al interventiei directe in spital, posibilitatile psihologului clinician sunt limitate de caracteristicile sistemului de sanatate, respectiv a faptului ca acesta nu recunoaste consilierea psihologica si psihoterapia ca serviciu de sanatate, activitati ce se pot desfasura doar in sistemul privat in acest moment.

Din aceasta cauza, in majoritatea cazurilor carora se recomanda aceasta abordare, consilierea psihologica si psihoterapia se desfasoara in cabinetul particular, ce functioneaza legal si independent in Bucuresti, sector 3, in cadrul Clinicii Serenity. Pentru mai multe detalii despre specializarea mea ca psihoterapeut, va rog sa vizitati pagina psihoterapeutului.