Activitatea mea ca psihoterapeut

Experienta mea ca psihoterapeut vine dintr-o activitate ce insumeaza deja sute de cazuri tratate, atat datorita activitatii dintr-un spital de psihiatrie, cat si dintr-o clinica particulara, ambele localizate in Bucuresti. Avantajul de a lucra atat cu patologia, cat si cu normalitatea psihica imi ofera o perspectiva mai larga asupra functionarii fiintei umane, dar si o diferentiere mai fina intre ideea de sanatate si boala.

Activitatea mea ca psihoterapeut incepe acolo unde activitatea de psiholog se incheie. Psihologul clinician evalueaza, si, daca este cazul, pune un diagnostic. Psihoterapeutul incepe sa lucreze cu persoana pentru a rezolva situatia. Diferentierea intre termeni, profesii si competente este esentiala: ca psiholog am urmat o facultate de 4 ani si un master de 2 ani. Ca psihoterapeut am urmat inca o scoala de 4 ani, 5 ani de analiza personala (400 de ore de terapie personala) si 5 ani de supervizare.

Scopul major al formei de psihoterapie pe care o practic – psihoterapie psihanalitica – este de a ajuta persoana sa dezvolte intelegere in legatura cu conflictele inconstiente (profunde), care se bazeaza pe dorinte nerezolvate, evenimente traumatice timpurii sau alte situatii. Conflictele inconstiente pot ajunge sa se manifeste in asa fel incat sa impiedice dezvoltarea persoanei sau functionarea normala a acesteia in diverse directii: in relatii, in familie, in viata profesionala, sociala etc. Nici o persoana nu se trezeste intr-o dimineata si spune: ”eu astazi fac un atac de panica” sau ”eu de astazi fac depresie”. Exista intotdeauna niste cauze care pot sta ascunse ani de zile, provocand suferinta. Aceste cauze ies la iveala intai prin semne si simptome. Psihoterapia urmareste descoperirea si tratarea cauzelor ascunse care au dus la dezvoltarea unei tulburari. Nu poti gasi o solutie daca nu intelegi ce cauzeaza problema. Nu poti intelege si nici schimba ceea ce nu cunosti. Aceasta este esenta psihoterapiei psihanalitice.

Analiza emotiilor, gandurilor si sentimentelor presupune un grad mare de autocunoastere si conduce la descoperirea beneficiilor cunoasterii de sine. Persoana va intelege natura problemelor pe care le are si va dezvolta mecanisme de adaptare noi, mai sanatoase, precum si mecanisme de interactiune si comportament ce ii vor permite o functionare adecvata si implinirea personala.

Avantajul major al acestei metode, fata de alte metode psihoterapeutice, consta in faptul ca reprezinta atat o metoda psihoterapeutica, cat si o metoda de sondare a psihicului. Aceasta inseamna ca poate fi utilizata atat de persoanele cu diverse probleme de natura psihica, cat si de catre persoanele normale ce doresc dezvoltarea gradului de autocunoastere, respectiv aducerea la maximum a calitatilor proprii. Un alt avantaj este adaptabilitatea abordarii la o multitudine de probleme si situatii. Psihoterapia psihanalitica poate sa fie o interventie atat de scurta durata, focalizata pe o situatie anume, cat si de lunga durata atunci cand situatia o cere. Este o forma de psihoterapie care se utilizeaza cu succes in tratarea tuturor tulburarilor psihice.

Cu ce te pot ajuta in calitate de psihoterapeut

Fiind o metoda atat de complexa, profunda si adaptabila, psihoterapia psihanalitica poate aborda o paleta extinsa de probleme. In afara de scaderea sau disparitia simptomelor, printre achizitiile persoanei care trece printr-un astfel de proces psihoterapeutic se pot enumera:

 • optimizarea comportamentului si imbunatatirea relatiilor interpersonale
 • cresterea nivelului de constientizare, de autocontrol si autoexplorare
 • identificarea, activarea si valorificarea unor resurse personale nedescoperite sau prea putin utilizate
 • intarirea increderii in sine, in fortele proprii
 • dezvoltarea autonomiei
 • reducerea stresului (anxietatii)
 • cresterea rezistentei la stres si la frustrare
 • controlul furiei
 • dezvoltarea unor strategii adaptative
 • dezvoltarea capacitatii decizionale si a puterii de a spune „nu” (cresterea asertivitatii)
 • dezvoltarea abilitatilor de prioritizare
 • dezvoltarea carierei (dezvoltare profesionala)
 • schimbarea stilului de viata cu risc ridicat etc. etc.

Ce ma recomanda drept un psihoterapeut bun

Pregatirea (4 ani de facultate de psihologie + 2 ani de master) si Experienta ca psiholog clinician (peste 5000 de evaluari psihologice realizate)
Formarea si atestarea in psihoterapia psihanalitica (4 ani de formare in psihoterapie + 5 ani de supervizare profesionala)
Peste 12 ani de studiu si peste 12 ani de practica efectiva in domeniu, atat in cadrul unui spital de psihiatrie cat si in practica privata
In cadrul procesului de formare si atestare ca psihoterapeut am trecut eu insumi printr-o psihoterapie de lunga durata, intensiva si profunda (aprox. 5 ani, peste 400 de ore)
Felul si timpul indelungat in care am parcurs procesul de formare in psihoterapia psihanalitica mi-a permis o intelegere profunda a functionarii psihicului uman, oferindu-mi un avantaj important in lucrul cu pacientii.
Dezvoltarea mea profesionala este continua si constanta, astfel incat am adaugat o noua supra-specializare, cea de sexolog

Relatia psihoterapeut – pacient in cateva cuvinte

Orice proces psihoterapeutic are la baza relatia psihoterapeutica, care se diferentiaza major de toate tipurile de relatii existente. Ca psihoterapia sa functioneze, este necesar sa se instaleze o relatie speciala, diferita de toate celelalte, cu psihoterapeutul.

Eu sunt in cabinet pentru a asculta, pentru a intelege, pentru a ajuta. Acesta este unicul meu scop in relatia cu persoanele care imi solicita sprijinul. Ma interesaza cine este persoana din fata mea. Relatia terapeutica din psihoterapia psihanalitica are la baza deschiderea, comunicarea, increderea, confidentialitatea si respectul reciproc. Esentiala este si inlaturarea oricarei restrictii de tipul „imi este teama, imi este rusine, nu pot spune asta” din partea persoanei. Numai asa psihoterapia poate functiona.

Nu este usor sa te deschizi in fata unei persoane pe care nu o cunosti (psihoterapeutul), dar tocmai asta este cheia “functionarii” psihoterapiei: sa stii ca, in sfarsit, ai intalnit o persoana care te asculta cu adevarat, careia poti sa-i spui orice ai pe suflet, care nu te va trada niciodata, si care este langa tine pentru a-ti oferi tot sprijinul si cunostintele ei, atat timp cat va fi necesar. Este o relatie in care exista echilibru intre sine si celalalt, intre individualitate si relatie.

Pentru ca relatia psihoterapeutica sa functioneze, are nevoie de niste coordonate, care vor fi discutate intre persoana si psihoterapeut: durata sedinta, numar de sedinte, frecventa, tarif etc.

Este de subliniat ca toate discutiile sunt confidentiale si vor fi purtate in cabinetul privat din cadrul Clinicii Serenity Bucuresti (sector 3), intr-un cadru modern, linistit, relaxant.

Avand in vedere specificul activitatilor mele, nu dispun de timpul necesar pentru a oferi sfaturi prin telefon sau prin email. Intelegerea problemelor necesita timp si o abordare specifica, ce nu poate fi realizata decat prin intalnirea directa psihoterapeut – pacient.

In cazuri speciale, care vor fi analizate individual, se poate desfasura o psihoterapie la distanta, prin sistemele moderne (telefon, Skype si alte instrumente online). Conditiile vor fi discutate si stabilite de la caz la caz.