Aspecte generale ale conduitelor si tulburarilor sexuale

Omul este prin definitie o fiinta complexa. Viata lui sexuala si modul in care omul abordeaza aceasta parte a existentei lui nu inceteaza sa suscite intrebari si abordari dintre cele mai diferite.

Comportamentul sexual este reprezentat de intersectarea biologicului (structura anatomica, fiziologia ei) cu psihologicul (instincte, pulsiuni, dorinte, nevoi, sentimente, fantasme), dar si de factori extraindividuali de natura morala, religioasa, socioetnoculturala, familiala, educativa si istorica (norme, reguli, comportamente, legi, interdictii, factori represivi, factori educationali), precum si de influenta exercitata de anumite modele interzise dar circulante (initieri secrete, practici erotice).

Toate acestea, si nu numai, schimba continuu aspectele discutiei despre sexualitatea umana. Daca acum 50 de ani apareai pe o plaja imbracat intr-un costum de baie actual erai catalogat cel putin ca ciudat, daca nu arestat, iar in unele state chiar si pedepsit. Si reciproca este desigur valabila…In alte state, o privire fixa sau o atingere chiar„nevinovata” iti poate aduce chiar si in timpurile noastre lapidarea sau cel putin un proces de hartuire sexuala. Limitele sunt in continua schimbare si probabil vor continua sa fie asa inca multa vreme. De aceea abordarea de tip normal-anormal sau sanatos-patologic trebuie facuta cu maxima precautie si doar in incercarea de a prezenta teoretic un punct de vedere. Dincolo de aceasta incercare, discutia poarta doar amprenta fiecarui caz in parte.

Exista nenumarate derapaje ale lumii moderne in ceea ce priveste sexualitatea umana in ansamblul ei: dezvoltarea fara precedent a pornografiei, atacul vizual al nuditatii in media, dezvoltarea internetului a dus la globalizarea infractiunilor sexuale (pedofilie, trafic de carne vie etc.), extinderea bolilor extrem de periculoase cu transmitere sexuala etc. Toate acestea reprezinta tot atatea teme de discutie si de ingrijorare pentru zilele noastre si timpurile ce vin.

Ne vom stradui sa prezentam informatii despre acest vast domeniu, al sexualitatii umane, astfel incat cititorului sa-i fie posibila depistarea/recunoasterea unei eventuale probleme. Importanta vietii sexuale este deja recunoscuta astfel incat trairea ei plenara, implinita, nu trebuie sa fie interzisa nimanui.