Autor: Valentin Pescaru – psiholog, psihoterapeut, sexolog, Bucuresti

Este in plina desfasurare zilele acestea o lupta intre cei “pro” si cei “contra”. Subiectul? Cancer, vaccinare, drepturile copilului, drepturile parintilor etc. Lupta este plina de ridicol caci este de fapt un fel de “ba pe-a matii”, lipsita de argumente clare, veridice, ce sa mai zic de “stiintifice”. Lipsesc aproape cu desavarsire specialistii, adica exact cei care ar putea veni cu argumente solide, cifre si fapte. Dar cui ii mai trebuie toate acestea cand “am citit pe internet” sau “am vazut la televizor” tine loc de studii, carti si cercetari?

Cu putina vreme in urma Umberto Eco spunea: „Retelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care inainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivitatii. Erau imediat pusi sub tacere, in timp ce acum au acelasi drept la cuvant ca si un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor; …televiziunea a promovat idiotul satului fata de care spectatorul se simtea superior. Drama internetului este ca l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar…nimeni nu este in stare sa priceapa astazi dacă un site este credibil sau nu”.

Imi permit sa-l completez: daca ar fi fost doar idiotii satului lucrurile inca nu ar fi stat foarte de rau, dar acum au liber “pe net” si nebunii satului, care emit elucubratii cu o viteza inspaimantatoare. Bucurandu-se de o celebritate castigata facil, tocmai datorita expunerii TV, foste actrite, foste prezentatoare, foste asistente…TV (ca daca ar fi fost asistente medicale tot era ceva) s-au transformat peste noapte in emitatoare de retete de slabit, stil de viata sanatos, tratamente de slabit si infrumusetat. Orgoliul hiperinflat nu le-a lasat insa sa se opreasca aici si au intrat si pe taramul medicinii, psihologiei si al altor stiinte. Si uite asa au inceput sa-si verse fabulatiile si delirurile demne de cauze mai bune cu privire la teme “grele”: cancer, tratamente medicamentoase diverse, vaccine, interventii chirurgicale etc. Multe dintre “argumentele” lor: texte scrise “pe net” de altii aidoma lor, transparenti din punct de vedere profesional, fara pregatire si competente, asa-zise personalitati cazute in dizgratie, traduceri sau preluari din surse incerte sau subtiri.

Si uite asa, incet-incet internetul s-a umplut de o specie de personaje, autodocte, autocreate din neantul lumii virtuale. Pregatirea lor? Competenta lor? Experienta lor? INTERNETUL! Dar nu asta este cel mai rau. Nu, caci daca ar fi citit din multitudinea de carti si tratate disponibile pe internet tot ar fi fost ceva. Nu, ele nu citesc texte mai lungi de 3 pagini. Nu au o parere proprie formata in anii lungi de studiu si experienta directa, in urma citirii si memorarii a zeci si sute de carti de specialitate, scrise de personalitati recunoscute ale domeniului. Nici una dintre aceste personaje “formatoare de opinie” nu si-a petrecut ani lungi din viata studiind medicina, psihologia. Nu a participat la nenumarate prezentari, cursuri de formare si perfectionare, congrese. Nu, caci cine sa-si piarda timpul atat de pretios cu studiul si cercetarea reala, autentica. Intre o sedinta la coafor, o sesiune foto si un interviu pentru o celebra revista de scandal nu uita sa scrie pe blog despre ultimele tratamente impotriva cancerului, caci au citit intr-o revista, cand stateau la pedichiura, despre (inca) o planta care tamaduieste orice fel de cancer…

Este interesant ca multe dintre personajele in discutie scriu cu obstinatie despre conspiratiile mondiale, ale medicinii si industriei farma, care ar urmari decimarea populatiei mondiale. Nu realizeaza ca ele produc de fapt acelasi efect asupra celor care le urmaresc cu nesat.

Aici ajungem la adevarata problema: un specialist, in orice domeniu amintit: medicina, farma, psihologie, isi va asuma responsabilitatea atunci cand va emite un act, prin propria semnatura. Este responsabilitatea venita din competenta, din convingere si din codurile deontologice si de bune-practici. Mai este interesant de subliniat un aspect, la fel de important. Adevaratul specialist nu va emite niciodata pareri absolute si generalizatoare, caci a invatat, cu pretul anilor si rabdarii, ca omul este o fiinta imperfecta, si ceea ce se potriveste unuia altuia poate sa dauneze, ca fiecare om este unic. Moderatia caracterizeaza orice specialist autentic.

Personajul nostru, neobligat de niciun cod deontologic, caci nu apartine niciunei meserii, isi poate permite sa acuze, sa generalizeze si sa fabuleze; nu recunoaste nici o limita, caci nu, traficul pe site este mai important decat deontologia umana…

Si uite asa, desi se “jura ca nu vrea raul nimanui” personajul nostru face exact jocul conspiratiei universale: din cauza lui vor muri oameni, ne-vaccinati, ne-tratati, ne-diagnosticati la timp. In fond populatia lumii este prea mare ca planeta sa o mai suporte. Si selectia naturala isi face treaba…

 

In loc de incheiere imi permit o recomandare: aveti grija nu doar ce cititi, ci si de unde cititi…