Acum mai bine de un secol, nu-se-stie-exact-cine a observat un ca dezgolirea gambelor unei femei intr-o fotografie a avut un impact extraordinar asupra vanzarilor produsului ce continea imaginea respectiva. Asa s-a nascut renumita expresie „sexul vinde”.

Ideea a fost departe de a fi geniala caci stramosii nostrii (de la greci si romani incoace) cunosteau foarte bine beneficiile sexului si ale industriei specifice, care a si ramas in istorie sub denumirea de cea mai veche meserie din lume.

Totul a fost bine si frumos, insa odata cu descoperirea a ceea ce mai tarziu a fost numit marketing, publicitate, adica stiinta de a vinde orice, oricui si prin (aproape) orice metoda lucrurile au luat o intorsatura periculoasa.

Desigur ca sexul vinde, atat timp cat el apasa pe un buton pe care il avem cu totii in noi, si care se cheama instict sexual, fapt ce ne face extrem de sensibili la orice trimitere in zona respectiva.

Candva insa in ultima suta de ani utilizarea sexului in reclame nu a mai fost o exceptie, o varianta de urgenta in fata falimentului iminent, ci a devenit o arma in sine, o arma folosita fara nici un fel de limita, iar in ultimii ani, si fara nici un fel de regula. Mai mult decat atat, a devenit o arma..mortala. Exista cazuri celebre, in care imaginea unei femei aproape dezbracate (sau, ca sa citez autorii vremii „imbracata intr-un costum de baie” – minuscul, completarea ne apartine) asezata neinspirat pe un panou intr-o intersectie/curba a provocat accidente auto mortale.

Asocierea sexului ca instrument de marketing si a celei mai vechi meserii din lume nu este intamplatoare, caci in ultimii ani reumitul consumerism a facut din industria reclamei o prostituata, care face orice pentru bani, folosind, desigur, sexul…

Astfel, reclamele video pentru ciocolata, inghetata, alte produse au devenit veritabile filme pentru adulti in timp ce reclamele la niste celebre pastile pentru potenta (adica pentru adevaratul sex) sunt cel putin decente. Gelul de dus este intotdeauna folosit de o domnisoara (??!!) care nu ezita sa ne arate sanii la ore de maxima audienta, iar calupurile de publicitate de la posturi renumite cuprind un „intro” adica o introducere, (nu o intromisiune), cu o domnisoara ce se exhiba in toata splendoarea in spatele unui pahar cu apa, probabil servit ca sa ne mai racoreasca.

Intr-un moment de maxim efort pot intelege dorinta cuiva de a-si vinde produsul folosind o domnisoara pe post de spatiu publicitar, dar ce pot vinde stirile estivale, prezentate la telejurnalele principale ale zilei care arata, negresit si fara exceptie femei in sanii goi, cu costume de baie minuscule sau filmate din unghiuri care fac sa dispara si ultimele urme de imbracaminte? Adica singurul lucru pentru care merita sa te duci la mare sunt femeile aproape goale, nu apa, nu nisipul, nu aerosolii…

Daca te plimbi pe oricare bulevard sau strada importanta dintr-un oras, imaginea obsesiva care apare aproape peste tot este a…goliciunii, a nuditatii comerciale: afise, postere de toate dimensiunile. Daca te opresti la un stand de presa concentratia de nuditate/sex/pe metru patrat de reviste este de cel putin 60-70% iar de pe copertile nenumaratelor reviste femei aproape goale (nu le mai numesc domnisoare pentru ca termenul este perimat) zambesc imbietor. Aici egalitatea intre sexe este absoluta, da chiar se indreapta catre discriminarea pozitiva, caci femeile goale apar pe orice fel de coperta, fara nici o legatura cu domeniul prezentat.

Lasand la o parte umorul amar sa abordam subiectul si din alte puncte de vedere, sper, mai serioase: analizatorul vizual, din care face parte si ochiul, cuprinde nu mai putin de 500 000 de receptori vizuali, fapt ce il situeaza de departe pe primul loc, inaintea celorlalte simturi pe care le avem in dotare. Cu alte cuvinte, da, suntem fiinte vizuale, vazul este modul in care ne luam cea mai mare parte a informatiei, este instrumentul nostru de adaptare cel mai pretios. Aceast inseamna ca, o combinatie intre o informatie vizuala (care ne guverneaza simturile) si sex (care ne guverneaza instinctele) va avea aproape automat, profund si mai ales – extrem de important – subconstient, un efect extrem de important. Daca aceasta expunere se repeta in timp, este posibil sa apara urmatoarele doua situatii: un nivel constant ridicat de excitatie sexuala, ca efect al stimularii continue sau, dimpotriva, o obisnuire cu stimulul in cauza (nuditatea) si deci o lipsa de reactie la aparitia lui.

Ce legatura o fi intre aceste situatii si faptul ca in lume, in ultimii 20 de ani numarul barbatilor cu ejaculare precoce (definita ca dificultate de gestionare a nivelului de excitare sexuala, respectiv o ejaculare rapida) si scadere a dorintei sexuale a crescut in mod exponential?

Omniprezenta nuditatii, a sexului cu sau fara perdea in aproape orice situatie, timp si spatiu (de la calendarele cu reclame ale saloanelor de masaj erotic, la afisele de pe panourile publicitare de pe strada, la asistentele aproape dezbracate din emisiuni la ore de maxima audienta) face ca orice copil sa fie expus la niste lucruri pe care nu le intelege si care nu ii pot fi explicate inca din primii ani de viata. Nu comentez aici falsitatea imaginilor atat de prelucrate pe calculator incat personajele din imagini nu mai pot fi recunoscute nici de catre mamele lor – sanii lor sunt intotdeauna perfecti, abdomenul si coapsele lor nu au urma de celulita, vergeturi sau macar o bubita etc.etc., ci ma refer la faptul ca extrem de devreme fiinta umana este stimulata…sexual. Ne aflam astfel in fata unei situatii  in care fiinta umana, in speta femeia, este prezentata, ca sa spun asa, „extrem de fals”: un corp perfect – obtinut artificial, prin interventia medicinii estetice, nu plastice, cum era pana acum ceva vreme, caci expresia a devenit deranjanta dupa introducerea butadei „plastic is fantastic” (trimitere la modul in care sunt obtinute curbele si formele perfecte), sau prin utilizarea graficii pe calculator –  intotdeauna disponibil…

Ma gandesc, aceasta stimulare sexuala precoce nu are un impact, deocamdata nestudiat, asupra dezvoltarii sexuale precoce pe care o observam la tinerii/copii zilelor noastre? Nu influenteaza ea comportamentul acestora intr-un mod extrem de periculos, fortand trupul sa se maturizeze inaintea gandirii? Este arhicunoscut: “ceea ce este stimulat se dezvolta”  O exista o legatura intre felul in care este promovat sexul in ultimii ani si activitatea sexuala crescuta din scolile si liceele noastre, in detrimentul performantelor intelectuale?