Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

In ultimii ani suntem asaltati de tot felul de promisiuni de succes si vindecare instant, mai ceva ca ness-ul de la pliculet: consilieri de dezvoltare personale, coach, vindecatori, facilitatori, tamaduitori si chiar samani. Tot Evul Mediu revazut si adaugit da navala peste noi cu energii, karme, horoscopuri, incantatii, predictii, constelatii si alte…elucubratii. Un amestec de supranatural, paranormal si anormal, astrologie, parapsihologie si ocultism din care stiinta a disparut complet. In doar o ora (platita scump), un weekend sau maxim o saptamana ni se promit averea, implinirea, fericirea absoluta si $uccesul. N-ai fost la macar trei cursuri, n-ai facut nici o incantatie saptamana aceasta? Traiesti degeaba, cum naiba vrei sa ai succes?! Dezvoltarea personala a ajuns mai ceva ca dietele de „10 kg intr-o saptamana”. Zeci de feluri, putine rezultate. Ai intreprins vreo actiune si ai avut un esec (i se spune „ghinion”)”. Stai prost cu karma monser; fa ceva cu ea ca altfel…n-ai sa vezi fericire in viata asta.
Si tot asa….
Desigur, toate acestea nu ar putea exista fara cei care sa te „indrume”. Sunt usor de recunoscut: au zeci de cursuri si diplome de toate alea si de nimic, specializari de weekend in astrograme, energii, cristale, ingeri si vindecari. Unii te intampina cu „namaste” („buna ziua” este depasit) si au o privire de flower-power cu putin praf pe nas… In orice caz au o solutie pentru tot si toate. Nu ti-a mers bine? Avansarea s-a dus, prietena te-a parasit, esti de vina, ai facut ceva gresit, mai umbla la energii sau vezi cum iti stau planetele, s-ar putea sa fie „nealiniate”….
Ce se observa, cu usurinta, este lipsa studiilor de lunga durata, stiintifice (nu cursuri de weekend) semnificative domeniului (psihologie sau medicina) in biografiile noilor tamaduitori. Multi afiseaza zeci de servicii oferite, dar daca ii cauti „la studii” sunt cel putin „subtiri” sau inexistente. In epoca vitezei al castigului si rezultatului imediat cine naiba mai vrea sa piarda timp ani si ani de zile studiind si citind sute de carti, studii si cercetari stiintifice, cand totul se intampla „acum”?
Iata ce promite unul dintre cei care ofera astfel de „specializari de weekend” in minunata meserie de „consilier de dezvoltare personala”:
„…cunostinte teoretice si abilitati practice pentru a desfasura sedinte de consiliere atat individuale cat si de grup, atat pentru persoane fizice, cat si pentru beneficiari persoane juridice…”
„Nu trebuie sa urmezi studii de lunga durata si costisitoare, intrucat acest curs iti ofera strategii simple construite in ani de studii si experienta”
Si lucrurile nu se opresc aici: viitorul consilier, format (?!) intr-o vineri, sambata si jumate` de duminica va putea face consiliere individuala si de cuplu, de grup si in grup, de business si fara busines s.a.m.d.!!! Se va putea „ocupa” de aproape – cuvantul „aproape” imi apartine, varianta originala este „de toate” – aspectele vietii si activitatii omului…
Adica viata si problemele omului sunt atat de simple si predictibile incat in doar un weekend ORICINE (nu este necesara nici o specializare conexa) va invata sa le trateze. „Succesul si fericirea la doar un weekend distanta” pare sa fie motto-ul acestor noi „profesionisti” in mintea omului.
Coach, consilieri, facilitatori promit marea cu sarea in doar cateva sedinte.
„Cumva” toti scapa din vedere urmatoarele:
– ceea ce defineste in mod esential omul este personalitatea. Aceasta este o suma de elemente (comportamente, atitudini, caracteristici, mecanisme) construite in timp. Adica O STRUCTURA. O structura care nu se poate intelege si nu se poate schimba intr-o ora/zi/weekend;
– omul este unic, irepetabil si complex. Iar psihicul uman este inca departe de a fi deslusit si probabil va ramane pentru totdeauna asa. Cei care se ocupa cu psihicul uman stiu deja ca vor trebui sa studieze tot timpul. Sa crezi ca vei intelege (si folosi) intr-un weekend sau o luna ceea ce se invata la scoala zeci de ani este nu doar gresit ci si periculos
– esecul, greseala, are de cele mai multe ori in profunzime niste mecanisme bine instalate. Iar pentru schimbarea acestor mecanisme este nevoie tot de …intelegere (constientizare) si eforturi majore pentru schimbare.
– nu se mentioneaza nimic nici despre multimea de probleme pe care le intampina un om in viata lui: istoria de viata, traume, accidente etc., pe care nu le poti aborda cu texte preconcepute, cu formule standard.
Si nu in ultimul rand, noii vindecatori ignora cu desavarsire un principiu de baza in lumea celor cu adevarat profesionisti: „Primum non nocere”. Adica: „inainte de toate nu face rau”. Cum poate invata cel ce va deveni un specialist in oameni peste weekend cum (macar) sa nu faca rau daca nu poate face bine? Cum va invata ca doar un cuvant poate distruge un om sau il poate arunca intr-o criza sau chiar decompensare psihotica? Cum vor invata acestia macar sa recunoasca persoanele cu probleme grave (psihice).
Dar, toate acestea nu sunt importante. In momentul in care conteaza mai mult banul facut repede, la fel ca si studiile, OMUL trece pe un alt plan…
In epoca lucrurilor rapide iata ca si psihologia a ajuns sa fie invatata intre doua coffee-breakuri (trad.engl: pauze de cafea).