In ultima perioada am asistat la una dintre cele mai mari si tragice manipulari din istoria post-decembrista a poporului roman. Situatia, provocata de condamnarea si incarcerarea unui personaj tenebros, patron al unor televiziuni, a dus la escaladarea si depasirea tuturor ideilor si limitelor presupuse de o adevarata civilizatie.

Manipularea opiniei publice este instrumentul cel mai periculos si mai pervers al oricarei televiziuni. Am abordat si demonstrat in nenumarate randuri puterea televiziunii. Felul in care alege insa sa foloseasa aceasta putere atinge uneori, dimensiuni terifiante. Comisiile si asociatiile de jurnalisti, codurile deontologice care vorbesc despre corectitudine si impartialitate au fost daramate in doar o noapte. „Noaptea cutitelor lungi” a hacuit totul: orice urma de decenta si corectitudine jurnalistica a fost distrusa iremediabil. Au fost aruncate in joc toate instrumentele de tortura jurnalistica cunoscute de „stiinta” manipularii: de la minciuna, prezentarea partiala a unor date si fapte sau fabricarea unora, pana la instigarea la revolta sociala, soldata, din fericire, “doar” cu o incaierare fara victime.

Asa numitii jurnalisti ai respectivelor televiziuni s-au adunat intr-un priveghi al dragului conducator, dovedind prin aceasta insasi puternica legatura, mult negata, cu acesta.

Cu toata mizeria petrecuta insa, din situatia respectiva putem observa insa niste lucruri:

– nu este televiziunea tuturor romanilor, asa cum se straduie sa o promoveze, ci doar a celor care gandesc intr-un fel anume, in felul lor; expresia „cine nu este cu noi este impotriva noastra” a fost la un pas de a face victime

– corectitudinea si impartialitatea jurnalistilor respectivi a sucombat in doar o noapte, in direct

– este interesant sa constati cum pot fi adunate atatea persoane cu mintea spalata, in acelasi loc. De fapt, cred ca expresia mai potrivita ar fi nu cu mintea spalata, ci cu mintea murdarita….Persoane tinere, aparent educate si umblate prin lume nu au inteles mare lucru din cartile citite si din cele vazute si si-au pus demnitatea chezas pentru un personaj mai mult decat controversat. Moderatia, indoiala sanatoasa, nu face parte din din bagajul acestor persoane.

Cu ocazia de fata insa am mai vazut ceva: devoalarea altor sustinatori, mai retinuti in trecut.  Acum insa ei au simtit nevoia sa iasa la rampa, unii distrugand-si imaginea de persoane decente iremediabil, provocand dezamagire si dispret. Au cazut de pe piedestal cantareti, actori, scriitori…

Cum poate un om al secolului XXI, care are la dispozitie atatea mijloace de informare, sa poata fi „atat de convins” de o cauza ca cea de mai sus? Sunt prea putine lucruri imuabile in lume, si omul nu face parte dintre ele, „caci nu este om mai presus de vina si greseala”. Aceasta este puterea manipularii facuta de mass-media. Picurarea de otrava, bine deghizata in marul cel frumos va invinge in cele din urma, va imbolnavi. Daca vei lua informatia dintr-o singura sursa, oricare ar fi aceea, esti pierdut si vei fi la mana celui care iti da sa musti din marul otravit.

Oricare este televiziunea care iti ofera marul, exista intotdeauna cel putin o alta sursa de verificare.

Iata regula de baza care a fost incalcata in toata aceasta poveste mizera de catre telespectatori si jurnalisti deopotriva: informatia din trei surse. Toti cei implicati in scandalul de mai sus nu au tinut cont de un simplu, si totusi atat de complex adevar: „nimeni nu este detinatorul adevarului absolut”!