Inca nu s-au stins ecourile celui mai mare scandal din sistemul de sanatate (operatiile estetice efectuate la un anumit spital). Subiectul a fost insa tratat de mass-media tot (doar) ca un scandal (nu ca nu ar fi). Dar nu este doar un scandal, nu ar trebui sa fie, ci inceputul unei revolutii in sistemul de sanatate. Nu comentez deontologia mizerabila a medicilor care s-au indeletnicit cu respectivele activitati, iar daca justitia dovedeste ca o faceau in detrimentul unor pacienti reali, suferinzi, sa fie pedepsiti sever.
Discutia insa nu ar trebui sa se incheie aici, ci, asa cum scriam mai sus, de abia sa inceapa. Sa inceapa prin a se reda respectul social, profesional si…financiar unor meserii. Este inacceptabil ca realizatori de emisiuni tv, pentru o emisiune ce are loc o data pe saptamana pentru doua ore, sau in fiecare zi pentru o ora sa castige sume comparabile cu veniturile (oficiale) ale unui medic pe zece ani. Nu vreau sa induc in eroare printr-o comparatie fortata/falsa intre doua sisteme, unul public si altul privat, vorbesc insa despre importanta celor doua profesii, despre respectul, munca, pregatirea profesionala, responsabilitatea, recunoasterea si importanta sociala care se afla in spatele lor. Iar aici ele pot fi comparate; de fapt cred ca nici aici ele nu pot fi comparate, insa in sens opus, in care medicul castiga de departe.
Aceasta este problema sistemului de sanatate, si a unei tari in care un cititor de prompter devine o „vedeta” ce-si petrece vacantele prin tari exotice, in timp ce un medic ce tine uneori viata unui om in maini devine „spagar” din lipsa de alternative decente.
Prezentatorii unor emisiuni subtiri de seara/noapte, a caror singura calitate este capacitatea de a pune intrebari incomode si idioate si de a utiliza limba romana la nivel mediocru fac si ei operatii, insa doar de spalare a creierului…
Ce este cel mai trist este ca cei in urma, adica prezentatorii si realizatorii de emisiuni tv ajung sa-i „judece” pe cei dintai. O judecata nedreapta din toate punctele de vedere.
O alta nedreptate uriasa este felul in care sunt platite diverse persoane, niste neica-nimeni, cu sume uriase, doar pentru a-si varsa elucubratiile la ore de maxima audienta si minim interes. Ele castiga, doar prin puterea pe care le-o ofera, pe nedrept, televiziunile, sume uriase, sume la care cei care muncesc din greu si cu raspunderi uriase (asa cum sunt medicii) pot doar visa.
Toate acestea nu scuza gestul celor amintiti la inceputul articolului, dar ar trebui sa repuna in discutie niste nedreptati si niste inegalitati anormale intr-o societate care se doreste normala, civilizata si sanatoasa….