In acest episod voi vorbi despre un personaj relativ recent lansat in peisajul televiziunilor noastre minunate, un personaj care a suscitat si suscita inca multe discutii: Asistenta TV.

Ar fi interesant sa aflam ce se afla in mintea producatorilor de emisiuni atunci cand au importat si dezvoltat acest personaj. De fapt, daca ma gandesc mai bine cred ca raspunsul este simplu in sine: scandalul. Aceste personaje tind sa se suprapuna, sa faca parte din definitia scandalului. Ele SUNT scandaloase in sine, si, imi vine sa zic, prin sine. Exista un profil psihologic usor de facut al acestor personaje: tinere, fara educatie, fara cultura, capabile sa faca orice atat timp cat sunt platite (imi vine sa zic si atunci cand nu sunt neaparat platite), un fel de „ciuca bataii” de joc a prezentatorilor si a publicului in general. Foarte cunoscute nu prin studii si citate ci prin combinatiile sexuale cu diverse personaje si prin operatiile de imbunatatire a imaginii, de tipul operatiilor estetice. Tot ceea ce fac aceste personaje este fortat pana dincolo de limitele moralei si bunului simt, de la marimea buzelor sau a bustului pana la chefurile teribile, demne de orgiile romane sau procesele cu teme infame, legate de plata sexului prestat (sau nu).

Nu vreau sa fiu inteles gresit, cred ca aceste personaje sunt cu adevarat un subiect de studiu; ele reusesc sa suceasca mintile barbatilor cu o usurinta demna de luat in seama, iar preturile pentru o noapte petrecuta cu ele ating cifre ametitoare, comparabile cu dive internationale cu pretentii. Sunt de studiat si in ceea ce priveste determinarea de a-si atinge scopul. Din momentul in care au aparut la TV, nimic din ceea ce este omenesc nu le mai este strain, si se intrec in cuceriri, scandaluri si procese, menite sa le alimenteze conturile si „faima”. Cred ca intr-o masura ele stiu ca faima lor este trecatoare si storc fiecare clipa pentru a se distra, a experimenta, pentru a-si atinge un scop. Din pacate istoria a aratat ca cele mai multe dintre ele vor dispare in tacere si uitare, neputand depasi limita propriilor…limitari. Succesul lor are prea putina legatura cu inteligenta de a-si utiliza reusitele temporare ca o investitie intr-un viitor mai bun. Scopul lor este sa puna mana pe un nefericit capabil sa le sustina pretentiile nerusinate si in viitor, ca pret pentru accesul la gratiile si operatiile lor estetice.

Ar fi interesant sa ne gandim si de ce televiziunile, dealtfel „respectabile” asa cum se lauda, doresc sa-si impleteasca imaginea cu destinul acestor asistente cel putin promiscue. Probabil ca tot maria sa audienta este de vina, cu orice pret…

Ce este cel mai trist este ca existenta acestor personaje, mediatizarea lor excesiva a dus la creearea unui fel (ciudat si nesanatos) de model printre tinerele aflate la inceputul vietii (si carierei). Afirmatia este sustinuta de raspunsul dat de din ce in ce mai multe tinere la intrebarea: „Ce vrei sa faci cand vei fi mare” – Asistenta TV”… vine raspunsul elucubrant.

Problema legata de subiectul de fata este insa si mai grava atunci cand marim „cadrul”, asa cum se zice in televiziune, si obtinem o cu totul alta imagine, alimentata in mod inconstient chiar de reporterii TV. Personajele de fata, alaturi de altele din lumea „mondena” ajuta (halal ajutor) la ceea ce a devenit deja un lait motiv al interviurilor cu strainii (barbati) care ne viziteaza tara. Asistentele tv, cu comportamentul lor cel putin usuratic, alaturi de colegele lor, la fel de putin daruite intelectual, care lucreaza in presa, au creionat incet-incet imaginea unei femei romance frumoase, prostute, accesibile si cam…usuratice, capabila de orice (intelegeti la ce ma refer). Intr-un mod cel putin ciudat, reporteritele tv, probabil invidioase in tacere pe colegele lor mai faimoase, intreaba aproape obsesiv: „ce parerea aveti despre romance?”, sau „ati venit pentru romance?” sau…combinatii asemanatoare, pe orice strain pe care il prind in raza microfonului, insinuand lucruri deloc sanatoase si normale, despre alte femei; ele nu realizeaza ca facand aceste lucruri se devalorizeaza pe sine, fiind tot femei, si tot…romance. Nu trec ore de la aceste interviuri si apar stiri legate de faptul ca strainul in cauza a petrecut noapte in compania a doua-trei femei. Strainii le „utilizeaza” cateva ore sau o noapte asa cum le utilzeaza murdar si prezentatorii emisiunilor in bataia lor de joc…

Iata cum o gluma – ceea ce cred ca a fost la inceput Asistenta TV – s-a transformat intr-un lucru dureros si nesanatos; televizunile ataca in mod inconstient imaginea poporului roman, a femeilor, promovand personaje obscure adunate de prin cluburi de noapte, promovand o imagine de femei proaste si usuratice, usor de obtinut pentru un anumit pret. Problema nu este existenta lor la tv, ci inexistenta celorlalte, care au un IQ superior, care au o cariera si o cultura deosebita, si realizari adevarate si valoroase. Ele nu au loc in peisajul tv caci, nu, nu fac rating?!! Ele vor si pot sa arate inteligenta, cultura, educatie si nu sani, fese si buze….