Avantul tehnologic fara precedent de la sfarsitul secolului trecut a adus doua revelatii/afirmatii importante: secolul XXI va fi secolul informatiei, al comunicarii si „cine detine informatia detine puterea”. Aparitia si dezvoltarea internetului a contribuit din plin la explozia domeniului informatiei. Destul de repede insa „unii” au inceput sa constate ca informatia este una si comunicarea ei este alta, si ca puterea este mai degraba pastrarea informatiei si nu comunicarea ei. Daca pe internet controlul informatiei este mai greu de realizat (desi se fac eforturi serioase) in mass-media este mult mai usor de obtinut. Astfel incet-incet (de fapt repede-repede) informatia s-a transformat in…stire, iar emisiunile informative in…programe de stiri. Diferenta? Uriasa. Privesti 50 de minute la o astfel de emisiune (daca ai nervii tari sa rezisti avalansei de crime, incendii, accidente, etc.) si realizezi ca nu ai ramas nu nimic concret, cu nici oinformatie, adica ceva care sa-ti foloseasca in mod real. Emisiunile care mai sunt numite si „principale” ale zilei se straduiesc din greu sa nu prezinte nici un indiciu legat de desfasurarea unui eveniment, a unei actiuni care ar putea fi de interes, pretextand ca prezentarea de detalii ar insemna publicitate. Sunt emisiuni care prezinta locuri, pensiuni, ferme etc. dar care nu scapa nici un cuvintel despre cum ai putea sa gasesti locul respectiv daca esti cumva interesat. De ce televiziunile scot bani din prezentarea unor lucruri, dar cei care fac lucrurile nu pot beneficia de nici un avantaj? Eee? Cum stam cu egalitatea, cu interesele ambelor parti, in care ar trebui sa includem si interesul celor care privesc?
Mai mult decat atat exista nenumarate situatii in care evenimentele cu potential interes si importanta pentru public sunt prezentate la modul trecut: „a avut loc expozitia/targul/evenimentul etc.” nu-stiu-care. La ce imi foloseste sa aflu despre ceva atunci cand este prea tarziu? Nu pot face decat sa ma enervez…O alta situatie este prezentarea atemporala sau alocala: „are loc in Bucuresti targul etc.etc.”…Desigur, Bucurestiul este un sat in care este extrem de simplu sa identifici locul in care se va desfasura evenimentul in cauza…
Pe de alta parte suntem asaltati de stiri care nu fac decat sa ne incarce mintea si sufletul. Din pacate in fiecare ora/zi au loc accidente, crime, incendii, violuri etc., lucruri oribile dar care fac parte din viata de zi cu zi. De ce insa reducem totul la ele, ca si cum altceva nu mai exista?
Ba da, mai exista, dar dupa cum spuneam, un om informat este un om puternic si cui trebuie oameni puternici? Tarii ii trebuie oameni slabi, infricosati, manipulabili.
In timp ce scriam aceste randuri mi-a venit in minte propunerea cuiva de a incerca un echilibru intre stirile negative si cele pozitive. Multi au ras si au dezaprobat ideea, pretextand diverse. Dincolo de dificultatea clara de a evalua lucrurile in bune sau rele, poate ca ar trebui sa reflectam din nou asupra a ceea ce ne este cu adevarat util…