Inca mai razbat discutiile despre faptul ca una dintre televiziunile de top din Romania a ales Ziua Nationala pentru a transmite „un comunicat important pentru tara”. Mesajul „inaltator” a impresionat pana la lacrimi audienta (mare) si a suscitat nenumarate discutii. Calea de transmitere a mesajului a fost cu atat mai ciudata cu cat televiziunea in cauza a folosit o poezie cu „talc” pusa in gura celui mai cunoscut „betiv” din tara si din programele TV. Momentul, aparent o izbucnire de adanc patriotism si o invitatie catre un vot respnsabil, (m-) ar bucura, daca nu (m-) ar scarbi.

Poezia in discutie cuprinde o trecere in revista a mizeriilor care au lovit aceasta tara in ultimii ani. Nu poezia in sine este problema, si nici autorul, despre ambele discutand-se intens pro si contra, si nici macar nu este de discutat adevarul (dureros) cuprins in mesaj. Ce mi se pare de-a dreptul jignitor este „aerul” ei, de tipul „nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase”. Adica o televiziune, care ani de zile a promovat mizeria sub toate formele ei abjecte, la cele mai diverse si de mare audienta ore ale zilei, care a fost condusa cu succes de catre un tovaras care a infundat puscaria tocmai datorita matrapazlacurilor facute cu televiziunea respectiva, plange acum nevinovat de situatia din tara. Pe ea, pe televiziune, a lovit-o amnezia si a uitat sutele de emisiuni in care a promovat toate scursurile, din toate paturile, si acum se intreaba „ce s-a intamplat ?!”, ca si cum nu ar fi avut nici un rol in toata povestea.

Dincolo de emotia momentului, pentru care nimeni nu ne-a avertizat, ipocrit, ca ne „poate afecta emotional” vedem inca o mare manevra de audienta, prin care nu se precupeteste nimic in atingerea audientei absolute, nici chiar suferinta acestui popor.

Despre Mizeriile TV am tot scris, pentru cine vrea sa auda si sa vada adevarata fata a mass-mediei romanesti si din pacate cred ca v-a mai fi inca mult de scris caci „naravul din fire nu are lecuire”, legislatia romana e joaca de copii iar CNA-ul este mort si neingropat.

Cel mai trist este ca asta se intampla cu toate cele trei televiziuni de top. Ele fac emisiuni cu toate mizeriile posibile dar tot ele se plang, prin toate emisiunile de analiza si sinteza de situatia din tara. Tot ele au emisiuni dedicate lipsei de cultura a romanilor, pe care ii iau „la misto” in stil grotesc. Ca si cum nu ar fi avut nici un rol in toata povestea. De fapt televiziunile isi produc propriile „materiale” pe spatele sarmanului popor si pe banii lui. Va rog, trimite-ti cat mai multe SMS-uri, cu orice prilej, ca sa le faceti buzunarele cat mai mari si sa va poata prosti in continuare.

De fapt ce fac emisiunile face aproape tot poporul, in diverse feluri. Este o ruptura majora, deja patologica, intre atitudine si comportament. Cati arunca mizeria pe geamul masinii si se plang ca este mizerie in oras? Cati se tarasc in coate si genunchi la „zile mari” in jurul bisericilor dar pe urma injura pe la colturi?

Ipocrizia, mizere televiziuni, este boala care v-a cuprins si pe care ati raspandit-o in jurul vostru. Degeaba va laudati voi ca sunteti imbracate frumos, de sarbatoare, caci sunteti rupte-n c..r si putiti.

Autor: Pescaru Valentin – psiholog, psihoterapeut, sexolog, Bucuresti