Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

Se scrie si se vorbeste atat de mult despre calitatea ce tinde spre zero a programelor de televiziune si totusi televiziunile se comporta ca si cum traiesc intr-o alta lume. De fapt lumea lor este lumea cifrelor, audientelor, cu care nu inceteaza sa se laude; aproape saptamanal auzi de un nou record de audienta obtinut de o mizerie de emisiune. In acest moment, recordul de penibil si de mizerie umana este prezenta la un „mare show de talente” a unui criminal prezentat ca o victima. In afara de lacrimile stoarse intr-un contex mincinos si de durerea imensa a rudelor adevaratei victime si de un comunicat sec, cu niste scuze neconvingatoare, venit dupa presiunile facute asupra televiziunii in cauza nimic nu s-a intamplat. In tara aceasta cuvantul responsabilitate tinde sa devina arhaism si sa iasa din limbajul uzual, caci nu mai reprezinta nimic. O parte din mine este foarte convinsa ca se stia de fapt adevarata poveste si ca s-au fortat din nou niste limite, caci nu, ce se poate intampla? Nimic deosebit, decat repetarea unei traume asupra rudelor indurerate de groaznica situatie.
Acesta este insa incidentul cel mai proaspat in acest moment. In ritmul acesta devine foarte probabil ca in doar cativa ani sa vedem crimele in sine prezentate la televizor, desigur, cu atentionare: „urmeaza scene cu puternic impact emotional”, adica sa putem sa ne luam pastilele de inima sau calmantele in timp util….
„Paine si circ”, de fapt, doar „circ” – acesta este cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine marea majoritate a emisiunilor TV. Puzderie de ciudati, de infractori, de rapandule atarnatoare si de caractere mizerabile – scursura societatii incarca pana la refuz spatiul de emisie. Un adevarat spectacol, trist, al decaderii umane, in care rusinea, ridicolul, mizeria, minciuna si rautatea sunt ridicate la rang de arta. Injuratura, obscenitatea, oribilul si injosirea le completeaza. De toate acestea nu mai au loc, de-loc, ceilalti: castigatori de premii internationale din diverse domenii, adevaratii artisti deja cunoscuti in lumea larga, savantii acestei tari, cercetatori, medici, poeti si atatia altii care ar avea ceva interesant si mai ales UTIL de spus. Oameni de la care am avea ce sa auzim.
In curs lor pentru senzational, televiziunile ataca, rand pe rand ultimele baricade ale decentei umane, forteaza toate limitele, iar pe urma, tot ele, fac reportaje despre cat de rau este in tara, despre cate mizerii se intampla, despre cum anormalul si nefirescul au devenit normale si…firesti ?!? Si iar fac audiente, cu emisiuni premiate international…
Nu-mi place circul. Nu-mi place cel in care animalele danseaza pentru placerea oamenilor, asa cum nu-mi plac oamenii care se transforma in animale…pentru placerea oamenilor…