Anunt oficial ca am descoperit o noua unitate de masura: like-ul. El reprezinta masura in care cineva apreciaza ceea ce se posteaza pe (poate) cea mai celebra retea de socializare. Si pentru ca orice unitate de masura are nevoie si de un instrument de masurare, am inventat like-o-metrul. El masoara numarul de like-uri pe unitatea de timp.

Studiile si observatiile empirice au demonstrat ca numarul de like-uri depinde de calitatea lucrurilor postate, de tipul lor (fotografii, text etc.), de factorul de ciudatenie (numit stiintific siweirdo factor) si chiar de momentul postarii.

In goana dupa like-uri individul vremurilor moderne, acest homo feisbukus, nu pregeta niciun efort: zeci si zeci de fotografii, sute de texte citate sau nu, filmulete, o adunatura de nimicuri despre nimic fata de care Seinfeld s-ar simti rusinat. Scopul? Cat mai multe like-uri. La ce foloseste aceasta? Greu de raspuns: poate o „pansare” a unui Eu prea subred care are nevoie de atentie si de apreciere exterioara, poate o pacaleala ca este placut si apreciat, lucru care inseamna cam acelasi lucru de mai sus cu alte cuvinte. La ce ii poate folosi in REALITATE un numar de like-uri VIRTUALE. Multumirea? Recompensa? Sunt de comparat cu placerea (trecatoare) pe care le resimte atunci cand a mai rezolvat un nivel la nu-stiu-ce joc „subtire” (in sensul calitatii/continutului). O exceptie pot fi jocurile care stimuleaza procesele gandirii si functonarii psihicului: inteligenta, atentia, memoria etc., desigur si ele cu limitele lor. Orice joc, fie el si de inteligenta, jucat obsesiv si indelungat (ore intregi zilnic) va produce efectul opus celui urmarit.

Observam in jurul nostru persone, firme, emisiuni, care cer likeuri. Un semn de virtuala apreciere a unei persoane, produs, emisiuni etc. Din ce in ce mai multe studii releva ca distanta intre numar de like-uri si aprecierea reala este foarte mare, la fel de mare ca distanta dintre lumea virtuala si realitate. Spre exemplu, de curand, cu tristul eveniment al plecarii dintre noi a unui indragit actor-cascador, cineva propunea sa-i dam cat mai multe like-uri??!! O propunere pe cat de absurda, pe atat de revelatoare pentru ceea ce spuneam mai sus: care ar fi relevanta unui like dat pentru o persoana decedata? Un semn de apreciere? Cui si de ce? Persoanei decedate? Nu cred ca ii mai foloseste acolo unde este. Postum orice este prea tarziu: si pomenirea, si aprecierea. Este o prea mica consolare pentru cei ce raman. Nici un numar de like-uri nu va inlocui si nu va micsora durerea unei pierderi. Asa cum, nici un numar de like-uri nu va pansa o incredere de sine deficitara. Increderea de sine nu se construieste in mediul virtual, in fata calculatorului, ci in realitate, in fata oamenilor si a provocarilor vietii.

Dar de’, intortocheate sunt caile psihicului uman…