In dimineata aceasta am deschis televizorul si ce vad? O multime de persoane si personalitati (!?) cum isi turnau apa cu gheata in cap. Aflu si simbolistica gestului: sustinerea unei campanii legata de o boala grava. Foarte frumos si uman sa sustii o astfel de cauza. Insa printre urletele de groaza, neplacere si durere la contactul cu apa rece o intrebare imi vine in minte: de ce este nevoie sa ne turnam o galeata cu apa/gheta in cap ca sa sustinem o cauza ca aceasta? O raceala zdravana sau o congestie cerebrala cauzata de socul termic ne va ajuta sa ne identificam cu suferindul de nu-stiu-ce boala? Ce s-a intamplat cu donatia, cu voluntariatul? Este nevoie de un teatru ieftin ca sa atragem atentia? Pe de alta parte, de ce importam fara o urma de discernamant toate idioteniile lumii? De la ascunsul banilor pe sub banci si prin parcuri la vopsitul in culori, aruncatul cu praf colorat, saritul, urlatul si cate si mai cate? Si daca moda o porneste o figura celebra (la fel de celebra si pentru excentricitati – in cazul de fata) este musai sa o urmam? Adica un „nebun arunca o piatra in apa si”…ceilalti sar sa o scoata?!

Vreau sa fiu bine inteles: o cauza umanitara este mai presus de cuvinte si de gesturi idioate. Nici un gest si nici un cuvant nu ne va face sa simtim ceea ce simte cel ce este subiectul cauzei. Este o incercare absurda care nu foloseste nimanui. Nu ajuti pe nimeni turnandu-ti apa in cap sau vopsindu-te in culori. Aceasta nu inseamna empatie.

Primesc si explicatii legate de gest in sine: e o forma de distractie?! Aha, adica este distractiv sa ne gandim la cei ce sufera de o boala fatala? Este la fel de distractiv cu a te duce la o intrunire a grupurilor de suport pentru bolnavii de…si a incepe sa le spui bancuri…Si ce distractie este in urletele de durere asociate socului termic? Probabil aceeasi forma de distractie ca la „ruleta ruseasca”? Ce fel de placere este cea venita din durere?

Este o provocare? Aha! Va provoc sa…provocati o persoana care are migrene sa-si toarne apa rece in cap, sau una care a avut otita, sau una care are probleme cu dintii, sau cu coloana cervicala si daca nu raspunde provocarii ce-i raspundeti? Ca este slaba? Ca este fricoasa?

Mass-media, prin aberatiile si ororile pe care le prezinta constant ne-a „ars” simturile in asa masura incat doar o galeata de apa rece ca gheata ne mai face sa simtim si sa rezonam cu o cauza umanitara?

De ce nu importam si partile sanatoase ale celorlalte civilizatii din jurul nostru – donatia ca obicei, voluntariatul pentru cauze importante sau pur si simplu gesturile de adevarata bunavointa si respect pentru suferinta aproapelui? Cat de des mai vedem in jurul nostru pe cineva ajutand un batran sa coboare din autobuz sau sa traverseze strada, o femeie cu un carucior cu copil sa coboare niste trepte etc.? Cat de des donam lucrurile care nu ne mai trebuie (haine, incaltaminte) in loc sa le aruncam la gunoi?

Dincolo de ridicolul scenelor cu turnatul apei in cap mi-a venit in minte turnatul apei in cap la clovnii de la circ si ma intreb: unde este circul? Cred ca a iesit in strada….