Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti

www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

 

Se pare ca natalitatea este un subiect ce revine in discutie periodic. Ultima data recent, odata cu povestea cu refugiatii ??!!! Persoana importanta din sfera academica, daca nu ma insel, spune ca importul a cateva zeci de mii de refugiati ar fi o solutie pentru a rezolva situatia natalitatii in scadere din Romania. Ideea, de o idiotenie crasa, ar insemna perpetuarea romanilor cu ajutorul arabilor !!! Fara comentarii…”Somnul ratiunii naste monstri”…

Sociologul, psihologul si…omul din mine se revolta atunci cand aud, din nou si din nou, povestea cu natalitatea. Argumentele, invocate la fel de repetitiv, se invart in jurul scaderii cifrelor si in jurul ideii ca „nu va mai avea cine sa ne plateasca pensiile”.

Argumente subtiri, imbracate manipulativ si apocaliptic in jumatati de adevar.

Inainte de toate, doua fapte sustinute cu adevarat de studii celebre:

– cu cat oamenii sunt mai needucati cu atat fac mai multi copii

– cu cat sunt mai needucati cu atat scade varsta la care vor avea copii

Afirmatiile, valabile in toata lumea, sunt direct proportionale cu marimea populatiei. Adica o populatie (popor), cu cat este mai mare si are mai multi needucati, cu atat va creste intr-o anume parte a ei, partea saraca si needucata. Cu cat se intampla aceasta, cu atat se pune mai mare presiune pe partea de sustinere financiara-sociala a tarii respective (asa-numitul „ajutor social”).

Manipularea priveste si partea cu pensiile. Realitatea este ca fiecare isi plateste pensia, prin banii pe care i-a cotizat ani si ani de zile. Sistemul nostru este insa cel care functioneaza gresit, si pune laolalta banii, din care se infrupta cine-stie-cine. Solutia este relativ simpla: fiecare persoana care cotizeaza sa aiba un cont separat, care este foarte usor de urmarit (aidoma conturilor in care facem depozite la banci). Fiecare poate sa-si urmareasca banii, sa depuna mai mult daca doreste, fara posibilitatea de a-i utiliza inainte de pensionare. Un simplu extras de cont iti va spune cu precizie cati bani ai strans. Solutii sunt, cine sa le gaseasca/aplice ?

Daca largim perspectiva asupra natalitatii, se adauga noi elemente, atat locale cat si planetare:

– planeta este deja suprapopulata, resursele in scadere abrupta; in aceste conditii sa vorbim despre cresterea populatiei si nu despre controlul ei este cel putin nepotrivit;

National – este de discutat mult si bine: in loc sa ne ingrijim sa aiba cine sa munceasca si unde dintre cei deja existenti, trebuie sa facem altii.

Nu vorbeste nimeni despre actualii copii si adulti care nu au unde sa munceasca si nici perspective prea atragatoare, drept care pleaca aiurea prin lume.

Nu vorbeste nimeni despre natalitatea in randul populatiei sarace: parinti care nu merita sa se numeasca parinti, copii neinregistrati oficial, copii abandonati pe strada, la spital sau in alte locuri.

Nu vorbeste nimeni despre persoanele cu suferinte fizice sau psihice grave care nu ar trebui sa aiba copii, caci ii condamna inca dinainte de a se naste la o viata de tristete, suferinta si boala.

Nu vorbeste nimeni de actualul sistem de ajutor social care stimuleaza nemunca si facutul de copii exploatati financiar.

Nu se vorbeste nici de „uriasa” suma oferita de stat ca stimulare financiara, jignitoare pentru orice parinte si copil.

In fine, nu se vorbeste nici despre batranetea in Romania. In tarile civilizate, problema cu scaderea populatiei este legata si de cresterea numarului de persoane in varsta. In Romania, cine va mai vedea batrani cu varste peste 70-80 de ani din generatiile actuale? Crud dar extrem de adevarat. Sistemul de sanatate romanesc este la ani lumina de cel despre care se vorbeste in tarile cu adevarat civilizate. Varsta de pensionare se mareste, durata de viata nu! O cruda solutie pentru a nu mai ajunge la pensie, ca sa folosesti banii pe care oricum, nu va mai avea nici sa-i produca…

A, sa nu uit, mai este si minunatul sistem de educatie romanesc, gratuit (??!!) in care copii, in prima zi de scoala, primesc…lista cu cartile si materialele auxiliare pe care trebuie sa le…cumpere…Urmeaza fabricile de afterschool, meditatiile etc.

Toate acestea si probabil multe altele, caci discutia este departe de a se fi incheiat sunt adevarate anticonceptionale, cele mai sigure, caci omoara dorinta la origine…

In rest…faceti copii, pentru tara si popor…