Cred că era în jurul anilor 2000 când, în cadrul unei emisiuni tv un cunoscut designer de modă a spus: ”moda nu este făcută să placă ochiului ci să șocheze”. Într-adevăr, după aceea am început să observ că rând pe rând, tot ceea ce știam despre modă a început să dispară: cureaua asortată cu pantofii și geanta, sau ciorapii asortați cu pantofii, sau lărgimea pantalonilor de bărbați care să ascundă picioarele în X, Y sau alte necunoscute, sacoul care trebuia să ascundă burdihanul etc. Au început să apară combinații de culori care să-ți strepezească dinții, pantalonii-ițari și sacourile care țipă pe burtă etc. Șoc și groază în moda modernă care nu mai are ca scop primordial să te facă să arăți bine, găsind un echilibru între ceea ce arată și ceea ce ascunde, ci să te bage cu forța în retina celorlalți.
Dar asta nu a fost tot. Încet-încet (a se înțelege ”foarte repede”) totul a început să ….șocheze: și știrile tv, și cele din ziare și din mass media virtuală și…cam de peste tot.
O întrebare apare: de ce trebuie ca totul în jurul nostru să șocheze? Răspunsul este relativ simplu: de mulți ani cercetătorii în psihologie au descoperit că omul reacționează puternic la informații emoționale. Cu cât mai multă emoție, cu atât mai multă reacție! Cu cât mai multă emoție, cu atât mai puțină rațiune. Cu alte cuvinte, atunci când ți se transmite ceva care reușește să te….șocheze, este foarte probabil că 1) vei răspunde emoțional puternic și rațiunea ta va fi adormită, ceea ce va permite informației să fie acceptată fără a fi analizată rațional și 2) este foarte probabil ca emoția puternică să te blocheze în momentul respectiv ”agățându-te”, blocându-te în momentul respectiv. În traducere: te ține în fața ecranului!
Problema cu informațiile șocante este că în timp ele au următoarele efecte, în principal două: ori devii din ce în ce mai sensibil emoțional, impresionabil, influențabil adică manipulabil, ori dimpotrivă, te desensibilizezi, devii rece emoțional, și nu mai reacționezi nici dacă vezi că moare cineva lângă tine. Pare cunoscut? Este ceea ce vedem în jurul nostru de mai mulți ani.
În toată povestea partea cea mai perversă este că șocurile emoționale repetate , asociate cu informație negativă induc o stare intensă de…teamă. Cu cât mai multă informație negativă, cu atât mai multă stare de teamă. Și cum teama reprezintă una dintre emoțiile cele mai puternice, omul se va cufunda adânc în emoția-frică și…vezi cele descrise anterior: va deveni puternic emoțional, rațiunea și deci argumentele raționale vor fi suspendate. Omul fricos este un om slab, iar omul slab este ușor de manipulat. În felul acesta cercul se închide și omul va rămâne prins. I se poate livra aproape orice și el va crede.
Ați înțeles acum de ce este nevoie de….șoc?