A gasi un psihoterapeut cu care sa “rezonezi” nu este intotdeauna usor. Sunt insa cateva elemente care va pot ajuta sa va dati seama care este persoana potrivita pentru voi.
Inainte de toate este bine sa intelegeti ca psihoterapeutul este, inainte de toate o persoana, cu care veti interactiona intr-un anume fel, deloc intamplator, in functie de personalitatea fiecaruia, de asteptari, de nevoi, de dorinte, toate, de cele mai multe ori, inconstiente. Multi pacienti descriu trairile legate de prezenta psihoterapeutului ca: “il simt langa mine”, “stie sa asculte”, “imi transmite o stare de liniste si siguranta”, “ma face sa-mi fie usor sa ma deschid, sa-i vorbesc”. Sa ai incredere in cineva in asa masura incat sa-I incredintezi cele mai profunde trairi, ganduri si experiente nu este usor dar este essential pentru proces in sine.
Dincolo de calitatile individuale ale psihoterapeutului este important sa va asigurati de calitatile profesionale: atestate, competente, experienta etc. Cateva elemente legate de activitatea lui pot fi extrase atat din discutiile directe cat si din “mijloacele de informare in masa” – site-uri de prezentare sau publice, referinte publice , lucrari publicate etc. Se presupune ca o persoana competenta si indeajuns de cunoscuta va fi prezenta in spatiul virtual prin referinte, recomandari, publicatii, articole etc.
Dati-va voie sa aveti experienta intalnirii cu psihoterapeutul, sa vedeti cum va simtiti in prezenta lui/ei, sa discutati si sa intrebati. Depasiti-va teama si emotia si oferiti-va experienta intalnirii reale. Doar ea va va ajuta cel mai mult in demersul pe care vreti sa-l incepeti. Daca ceva nu este in regula vorbiti despre asta, pentru a vedea daca este o problema de comunicare sau o rezistenta inconstienta cauzata de niste dificultati ce care le aveti.
Felul in care se prezinta psihoterapeutul (inclusiv prezenta fizica), felul in care arata cabinetul (mediul in care lucreaza) sunt elemente importante in stabilirea unei relatii terapeutice. Aparitia neingrijita, lipsa informatiilor despre competente si experienta, un cabinet neingrijit sau intr-o zona nepotrivita (intr-un apartamant in care miroase a mancare de exemplu), lipsa conditiilor de confidentialitate sunt tot atatea indicii ca lucrurile nu sunt in regula.
Din punct de vedere profesional psihoterapeutul este un specialist care a incheiat studiile in psihologie sau medicina si a urmat o specializare (formare) intr-o forma de psihoterapie. Procesul de formare, care se incheie prin acordarea dreptului de libera practica, dureaza cel putin 8-10 ani. Este obligatia psihoterapeutului sa va informeze asupra stadiului formarii si specializarii (forma de psihoterapie in care este specializat). Atentie: Nu orice psiholog este automat si psihoterapeut! Formarea ca psihoterapeut este separata de cea ca psiholog, vine in continuarea acesteia (sau a celei de medic), si este un proces indelungat si mult mai complex (este o suma de studii teoretice si practice dublate de o psihoterapie personala).
Psihoterapeutul trebuie sa fie inregistrat in asociatii de profil, cea mai importanta fiind Colegiul Psihologilor, care are un registru unde se poate verifica existenta si specializarile persoanei in cauza. Refuzul de a oferi date despre acestea ar trebui sa va ridice semne de intrebare.
Respectarea cadrului etic si a deontologiei profesionale sunt elemente primordiale in activitatea unui psihoterapeut. Printre ele amintesc: interdictia de a avea relatii personale sau sexuale cu pacientii, respectarea confidentialitatii, stabilirea clara a detaliilor legate de programul, durata, plata sedintelor etc. Nu exista alte forme de plata acceptate intre psihoterapeut si pacient/client decat cele stabilite de comun acord.
Increderea – este baza relatiei terapeutice. Un psihoterapeut potrivit tie te va ajuta sa te deschizi, sa nu-ti fie teama sau rusine sa vorbesti despre tine, asa cum esti tu. Va vorbi cu tine despre ceea ce se intampla sau ceea ce nu se intampla in cabinet/procesul terapeutic.
De regula prima intalnire este definitorie. Ea ar trebuie sa va lase o stare de bine, o nevoie de continuare, caci ati gasit pe cineva care va poate asculta si ajuta cu adevarat. Un psihoterapeut bun va va intelege temerile si indoielile si va incerca sa va linisteasca, sa va dea incredere si nu se va simti jignit, incercand sa va induca un sentiment de vinovatie.
Indiferent cum ar fi, este important sa va dati voie sa incercati; fie ca veti intalni mai multi psihoterapeuti sau nu, incercati sa va ascultati sufletul si sa-l alegeti pe cel care reuseste cel mai bine sa va faca sa va simtiti bine, sa aveti incredere.