Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog; Bucuresti

www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

 

Zilele trecute mergeam pe strada. In fata mea, la cativa pasi distanta, o tanara de 20-24 de ani, imbracata cu niste pantaloni scurti Nu m-am putut abtine sa nu-i admir picioarele superbe. In stanga mea, doua tinere cam de aceeasi varsta. O aud pe una dintre ele spunand: “uite-o draga si pe asta, ce celulita are”, referindu-se la tanara pe care o admirasem. Am realizat ca aud foarte des aceasta remarca in discutiile femeilor si mi-am dat seama cat de mult a intrat in mentalul feminin aceasta situatie care a devenit o problema.

Promovarea (obsesiva) imaginii femeii perfecte, fara celulita, fara pete, cosuri si alte imperfectiuni – de fapt un produs al cuceririlor stiintifice in domeniul prelucrarii pe calculator si al cabinetelor de infrumusetare (si chirurgie plastica) a indus o perspectiva gresita asupra corpului si imaginii lui. Foarte putine femei se gandesc, atunci cand privesc o revista sau o emisiune de moda, cat de departe de realitate este ceea ce vad. Exista “pe net” nenumarate imagini cu “inainte si dupa” o sedinta de machiaj profesional. Sub straturile, uneori foarte groase, de machiaj, se afla o fiinta reala, cu imperfectiunile ei, pe care insa nimeni nu o mai vede – un fel de masca sociala.

Reclamele din paginile revistelor ating apogeul minciunii. Unele imagini sunt atat de prelucrate incat nu mai prezinta o imagine, o persoana reala, subiectul fiind adeseori greu de recunoscut. Am in minte o imagine recenta, dintr-o reclama cu promovarea turismului in Romania, acolo unde “se nasc unii”, in care domnisoara (de fapt ar trebui sa-i spun femeie) are trecuta si varsta (52 de ani). In foto ea arata de maxim 25 de ani. O minune a lumii, daca asa ar arata in realitate, ar fi obiect de studiu al stiintei, caci a descoperit gena nemuririi.

Tot gandindu-ma la subiect, schimband perspectiva, am realizat ca nu am auzit barbati vorbind despre celulita lor, sau a femeilor lor. Multi dintre ei se plang mai degraba de interzicerea accesului “la celulita” decat de prezenta ei. Asta dovedeste diferenta majora de perspectiva asupra problemei, intre cele doua sexe.

Desigur, nemernica celulita se afla in stransa legatura cu mancarea, alta abordare fortata. In felul acesta, mancarea devine un fel de dusman al femeii, iar lesinul (netrucat) face parte din viata vedetelor si manechinelor. Incepe sa conteze tot mai putin sanatatea, ci lipsa celulitei, de pe picioare sau de pe alte parti ale corpului.

Atunci cand aspectul devine mai important decat continutul, exista o problema. GRAVA.

La cateva zile dupa intamplarea descrisa, am vazut la camera de garda a spitalului o tanara insotita de parinti. Fata frumoasa era o amintire a unei fiinte. Numarul de ani era mai mare probabil decat numarul de kilograme pe care il mai avea. Rar am vazut o persoana in aceasta stare. Era clar ca vorbeam de anorexie intr-o forma extrem de grava. M-am gandit ca, avand in vedere situatia, fetei i-ar fi prins bine niste…celulita…