Desi este o practica seculara, cu radacini in meditatia budista, curentul „mindfulness” si-a facut loc relativ recent in curentele moderne, cu un maxim inregistrat in ultimii ani.
Ca si definitie, „minfulness” inseamna „o stare mentala obtinuta prin constiinta momentului prezent, prin intelegerea si acceptarea propriilor trairi, ganduri si senzatii corporale”. Inseamna sa fii constient pe deplin de ceea ce gandesti, traiesti si simti, intr-un mod calm si linistit, si sa folosesti aceste lucruri ca sa obtii/mentii o stare de calm, de bine si de intelegere cu sine si cu ceilalti.
Beneficiile practicarii „Mindfulness” sunt nenumarate: este buna pentru corp, caci imbunatateste sanatatea, creste imunitatea si rezistenta la boli; este buna pentru minte, caci scade nivelul stresului, anxietatea si combate starile depresive, respectiv recaderile. Ajuta la concentrare si imbunatateste functionalitatea intelectuala, memoria si capacitatea de invatare. Practicarea acceptarii si a a intelegerii de sine si a altora imbunatateste stima de sine si relatiile cu ceilalti, dezvolta altruismul si empatia. Aduce schimbari in viata celor care lucreaza in conditii de stres si modifica comportamente nepotrivite (ex. mancatul excesiv – obezitatea). Este recomandata viitorilor parinti pentru a imbunatati relatia cu copii pe care ii vor avea si a le crea acestora un mediu propice pentru dezvoltare.
In fapt „mindfulness” inseamna un alt mod de a te privi (relationa) cu tine si cu ceilalti, de a fi mai atent (constient) la ce ti se intampla si „de ce” ti se intampla. La faptele tale si la consecintele lor. La emotiile tale si la cauzele dar si efectele lor. La ceea ce te incarca negativ si cum poti face sa nu se mai intample asta, tocmai pentru a-ti pastra o stare de echilibru, de bine interior, care te va face sa iei decizii mai bune in viata ta. Este in acelasi timp o forma de meditatie dar si o forma de psihoterapie (de autoterapie).
Inseamna sa fii mai atent cu deciziile tale, pentru viata ta sau care iti pot schimba viata: cum sunt, cum imi este, pot face ceva sa schimb asta, pot face ceva sa imi fie mai bine? Sau: „daca iau aceasta decizie imi va fi mai bine”?
Inseamna sa fii mai responsabil in relatie cu viata ta si cu ceilalti, sa intelegi ca responsabilitatea pentru viata ta este a ta si a nimanui altcuiva. Inseamna sa nu lasi pe altii sa decida pentru tine si in locul tau.
Inseamna sa te gandesti si la cum va influenta o actiune a ta viata celor din jurul tau, a familiei tale.
…Si toate acestea cu si datorita propriei noastre minti. Minunat!