Examenul psihologic reprezinta in fapt o testare a structurii si functionarii psihice a unei persoane la un moment dat.

Modul in care se realizeaza aceasta testare/examinare este dat de scopul examinarii psihologice. Spre exemplu, examenul psihologic poate fi cerut ca un pas/nivel obligatoriu in obtinerea unui certificat/atestat: pentru obtinerea permisului de conducere, pentru obtinerea permisului de port-arma, pentru accesul in anumite locuri sau la anumite documente, etc.

Poate fi cerut de catre un angajator (prin intermediul unui specialist in resurse umane sau psiholog) la angajare. Poate fi cerut in conditii speciale atunci cand este necesar un grad crescut de responsabilitate si in pozitii ce necesita calitati deosebite (responsabilitate crescuta, interactiune/relationare cu medii/persoane speciale, discernamant etc.).

Indiferent de scopul testarii un examen psihologic va cuprinde uzual cateva parti (nu neaparat in ordinea aceasta): o discutie fata in fata (directa) intre persoana examinata si examinator, o serie de teste si/sau o serie de probe (putand fi folosite diverse aparate, simulatoare de situatii etc.).

Examenul psihologic va stabili, intr-o masura foarte exacta, modul in care o persoana este alcatuita si functioneaza psihic in momentul examinarii, in care pot fi incluse: caracteristici ale personalitatii (atitudine, caracter, aptitudini, creativitate, vointa, comportament etc.), riscuri, potential de viitor, etc. Complexitatea examinarii este in stransa legatura cu scopul examinarii, asa cum a fost mentionat mai sus, putand fi mai mult sau mai putin complicata, urmarind una sau mai multe directii.

Este normala si acceptabila o anumita teama a persoanei care se intalneste cu o astfel de situatie; este insa de preferat ca aceasta teama sa fie tinuta sub control pentru a nu altera rezultatele testarii. Examenul psihologic nu este o experienta atat de neplacuta sau de nedepasit. In fond reprezinta o intalnire intre doua persoane cu scopul de a se cunoaste (eventual reciproc – daca este vorba de un angajator de exemplu). Psihologii specializati in testarea psihologica stiu sa inspire calm, echilibru si sa ofere atmosfera/cadrul potrivit atingerii scopului propus.

Dincolo de aceste considerente, atunci cand insasi persoana doreste acest examen psihologic, trebuie sa inteleaga ca este o experienta deosebita, care ii poate oferi abordari extrem de interesante (si necunoscute pana atunci) asupra propriei persoane. Avand in vedere conditia de confidentialitate impusa de situatie, se creaza o situatie ideala, in care indiferent ce se spune sau se descopera, ramane doar intre cele doua persoane. Din experienta am constatat ca un examen psihologic poate avea rolul unei revelatii in viata persoanei, oferindu-i acesteia perspective de viata noi, cu mare potential in ceea ce priveste starea sau viitorul persoanei. Totul depinde de deschiderea persoanei si de dorinta ei de a se descoperi si dezvolta.

In situatia in care persoana doreste acest examen si este deschisa catre aceasta experienta, poate descoperi resurse nebanuite sau solutii de mult asteptate la probleme importante.

Examenul psihologic se va materializa printr-un profil psihologic sau, daca exista susceptibilitate de boala, printr-un diagnostic clinic.

Este recomandat ca persoana care doreste un examen psihologic sa aiba in vedere urmatoarele:

– Gradul de specializare al examinatorului, respectiv competenta (atestate, studii etc.) in a realiza examenul psihologic pentru scopul propus (ex.obtinerea avizului psihologic pentru dreptul de port-arma necesita o atestare speciala a psihologului, avizul psihologic pentru permisul de conducere necesita o specializare anume a psihologului, avizul psihologic pentru angajare si altele)

– Examenul psihologic (avizul psihologic) dat de catre o persoana fara competenta necesara poate fi incorect, incomplet sau chiar ilegal

– Cadrul/locul desfasurarii unei astfel de examinari psihologice trebuie sa ofere atat conditiile respectarii scopului propus (liniste, materiale necesare, aparatura, etc.), pentru a nu altera rezultatele testarii cat si conditiile respectarii confidentialitatii rezultatelor examinarii

– Rezultatul examinarii (foaia de hartie, documentul sub orice forma ar fi el prezentat) este confidential si trebuie tratat ca atare, inlaturandu-se riscul scurgerilor de informatii personale catre persoane straine, fara legatura cu examinarea

– Utilizarea datelor obtinute in cadrul examinarii pentru alte scopuri decat cele anuntate trebuie facuta doar cu acordul scris al persoanei examinate

Multe dintre riscurile descrise mai sus pot fi inlaturate daca persoana in cauza se adreseaza in locuri cunoscute, despre care a cules informatii in prealabil: firme cunoscute in domeniu, cabinete, clinici sau spitale unde psihologii nu-si pot desfasura activitatea decat cu respectarea legii (detin atestatele sau avizele necesare specializarilor).