Autor: Pescaru Valentin – psiholog, psihoterapeut, sexolog

 

Evaluarea psihologica reprezinta investigarea si evaluarea felului in care functioneaza psihicul unei persoane. Acest proces cuprinde:

– evaluare cognitivă şi neuropsihologică (atentia, memoria, concentrarea etc.);

– evaluare comportamentală;

– evaluare bio-fiziologică (reactii);

– evaluare subiectiv-emoţională (felul specific in care reactioneaza o persoana in functie de anumiti stimuli, situatii etc.);

– evaluarea personalităţii şi a mecanismelor de adaptare/aparare;

– evaluarea unor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei sau altor grupuri;

– evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice;

– evaluarea gradului de discernământ al persoanelor;

– evaluarea dezvoltării intelectuale si psihologice;

– alte evaluări în situaţii care implică componente psihologice.

Care este scopul evaluarii psihologice?

Scopul consta in evaluarea felului in care functioneaza o persoana, caracteristicile si mecanismele psihologice ale acesteia (profil de personalitate). Daca aceasta evaluare indica existenta unei patologii (se identifica simptome specifice), pasul urmator este de a stabili despre ce patologie este vorba (diagnostic clinic). Scopul evaluarii poate fi si determinarea capacitatilor unei persoane de a depune sau a face o anume activitate, de a fi apt pentru o anume activitate (conducere auto, profesori, port arma etc.)

Din alta perspectiva, felul in care este organizata si se desfasoara evaluarea psihologica este strans legat de scopul ei (vor fi utilizate metode, instrumente si uneori aparatura specifica).

Cum se desfasoara evaluarea psihologica?

Aceasta consta intr-o discutie ce se desfasoara in conditii de liniste si confidentialitate – prezenta altor persoane decat examinatul (persoana/pacient) si examinatorul (psiholog) este acceptata doar daca examinatul nu poate (starea/conditia medicala nu ii permite) raspunde la intrebarile ce i se pun. Discutia urmareste aflarea datelor biografice ale persoanei, identificarea unor situatii sau evenimente (accidente, traume, abuzuri) care ar fi putut produce efecte in timp, identificarea unor simptome, etc. Uneori este necesara utilizarea unor teste pentru evaluarea corecta a situatiei/starii sau a intensitatii ei.

Ce este evaluarea psihologica clinica?

Psihologul clinician, care lucreaza de obicei intr-un spital sau clinica de specialitate, este cel care efectueaza acest tip de examinare. Este strans legata de suspiciunea de boala, adica exista indicii temeinice ca exista o tulburare. Evaluarea urmareste stabilirea clara a tipului de tulburare (se pune un diagnostic), intensitatea/gravitatea ei etc. In general, acest tip de evaluare clinica este utilizata de catre specialistii din domeniul medical (medici de familie, psihiatrii, neurologi etc.).

In urma stabilirii diagnosticului psihologul poate indica variantele de abordare a situatiei in cauza: consultarea unui alt specialist (psihiatru, neurolog, cardiolog etc.), instituirea (inceperea) unui tratament medicamentos sau internarea la pat (recomandari pe care le transmite specialistilor care la randul lor le vor prescrie si vor elabora schemele de tratament in functie), psihoterapie etc. Psihologul clinician nu poate prescrie medicamente, el doar face recomandarea catre pacient si medicul specialist, daca a considerat ca starea persoanei necesita o astfel de abordare.

Concluziile evaluarii psihologice se regasesc de intr-un raport de evaluare psihologica – care de obicei este si documentul oficial ce se foloseste in relatie cu alte institutii sau persoane.

Evaluarile psihologice complexe

Sunt evaluari care necesita o atentie si un grad de complexitate ridicat. Sunt intalnite in relatie cu persoane sau functii de responsabilitate mare, sau care necesita capacitati sau performante speciale, sau care vor lucra intr-un mediu deosebit: fortele speciale, serviciile speciale, magistrati etc.

Exista situatii in care este necesara o evaluare psihologica a copiilor, evaluare care se realizeaza de catre persoane specializate. Evaluarea psihologica a copiilor necesita cunostinte si inclinatii speciale; sunt necesare teste, tehnici si instrumente specifice. Evaluarea psihologica a copiilor se face pentru a evalua gradul de dezvoltare psihica; de exm la admiterea in gradinita, scoala etc. Evaluarea psihologica clinica a copiilor se face atunci cand exista suspiciunea unei tulburari psihice.