Depresia poate afecta pe oricine – chiar si persoane care par sa traiasca in circumstante de viata aproape ideale, fara cauze foarte clare ale starii de suferinta. Adeseori confundata cu tristetea, care este o emotie normala si naturala, depresia se diferentiaza de aceasta prin faptul ca este o stare care nu se diminueaza in timp, devenind o constanta in viata individului. Mai mult decat atat, depresia tinde sa se agraveze in timp. (Aici gasiti mai multe informatii despre ce este depresia)
Factori care declanseaza depresia
Exista anumiti factori importanti in debutul depresiei, printre care enumeram:
Factori biochimici
Se considera ca responsabil de nivelul de inhibitie crescut (lipsa placerii de a mai face lucruri si respectiv de a se bucura de ele) este dat de nivelul anormal (in general foarte scazut) de serotonina si norepinefrina (substante chimice din creier). Nu se cunoaste daca scaderea productiei acestor neurotransmitatori este una din cauzele depresiei sau un efect al acestei afectiuni.
Factori genetici
Depresia poate aparea in familie, fiind transmisibila genetic, de la parinti care sufera de aceasta conditie medicala.
Personalitatea
Persoanele sensibile, impresionabile, cu o stima de sine mai scazuta, care sunt usor coplesite de stres sau care au o atitudine generala pesimista, sunt mai vulnerabile in fata depresiei.
Factori de mediu
Expunerea continua la violenta, neglijenta, abuz sau saracie poate face ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie sa fie si mai vulnerabile la aceasta afectiune. Lipsa iubirii si ingrijrii afective, mai ales in primii ani de viata sunt factori decisivi in declansarea depresiei la adult.
Alte conditii medicale ce pot provoca depresia
Boli cronice, boli grave (cancerul, leucemia) influenteaza starea psihica si pot duce la aparitia unei stari depresive care, in unele cazuri, trebuie tratata separat.