Inca nu s-au stins ecourile create de aparitia in spatiul virtual al unor poze de la un „Bal al bobocilor”.  Dincolo de glumele si parerile emise  cu acest prilej, de tipul: „astia nu mai sunt boboci de mult”, „bobocilor le plac bananele”, „si noi am facut prostii la vremea noastra” sau „lasati-i in pace sa se distreze” s-a relansat discutia educatiei. Intrebarea, obsesiva, „cine ii educa pe acesti tineri?” are un raspuns complex: familia, scoala, societatea. Situatia nu ar trebui sa ne surprinda caci semnele disolutiei pana la disparitie ale moralei exista de mult: scandalurile si bataile de prin scoli si licee, imbracamintea, atitudinea si comportamentul multor elevi pe care ii vedem zi de zi, rezultatele scolare din ce in ce mai slabe etc. Se adauga modelele din TV, media si online care propavaduiesc dezmatul, scandalul, imoralitatea, exhibitionismul.

Si totusi nu despre asta as dori sa vorbesc ci despre un aspect nebagat in seama si totusi esential pentru o fiinta umana: RESPECTUL DE SINE.

Ceea ce ma ingrozeste este lipsa Respectului de Sine nu doar al fetelor din imaginile de la Balul Bobocilor ci la multe dintre fetele si tinerele pe care le observ in jurul meu. Prin natura profesiei si activitatilor mele intalnesc si iau contact cu zeci de adolescente si tinere care nu au nici cea mai mica reprezentare a ceea ce inseamna AUTOPROTECTIE si RESPECT DE SINE.

Ceea ce este de observat si de comentat in imaginile publicate este faptul ca adolescentele in cauza s-au pus intr-o situatie/pozitie jenanta, jignitoare si degradanta, in public, fara cea mai mica reactie de aparare si respect de sine. Aranjate, machiate si totusi fara Valoare de Sine, fara respect si apreciere pentru propria Imagine de Sine. Pozitia in sine spune multe despre cultul (si cultura) popular/a al „barbatului zeu” si al „femeii ingenunchiate in fata acestuia”.

Intalnesc aceasta atitudine extrem de des in activitatea mea: adolescente si tinere care isi lasa corpul, sanatatea, viitorul si chiar viata la dispozitia primului venit care ii promite marea-cu-sarea, care ii spune ca „are el grija” …sa o scoata la timp – metoda contraceptiva des utilizata intre adolescenti, cauza a multor sarcini nedorite si a multor imbolnaviri cu boli sexuale transmisibile. Fete si tinere femei care stau in „gasti”, in compania „micilor masculi” si a limbajului lor vulgar fara sa aiba nici cea mai mica reactie. Fete si tinere care accepta aproape orice doar pentru a fi bagate in seama, apreciate si iubite. Da, noi toti dorim si cautam aceleasi lucruri, dar asta nu trebuie sa ne anihileze Respectul de Sine, sa ne distruga Imaginea de Sine si sa-si bata joc de Valoarea noastra.

Fetele acestea, viitoare femei adulte, sunt cele care vor accepta bataile si denigrarea, jignirile si abuzurile de toate felurile, caci lipsa Respectului de Sine le va impiedica sa se apere. Vor fi femeile cu multi copii si fara soti, captive in relatii disfunctionale si abuzatoare, femei care vor purta pe chip vanataile „iubirii”.

Cine le invata pe aceste adolescente RESPECTUL DE SINE?