In ultimii ani tot mai multe studii si cercetari releva faptul ca utilizarea anticonceptionalelor (contraceptivelor) este in stransa legatura cu riscuri crescute de imbolnavire cu unele dintre marile amenintari ale sfarsitului de secol: hipertensiunea arteriala, trombozele, cancerul de col uterin sau de san, fibrom, depresie (cu fenomene asociate – cresterea substantiala in greutate, anxietate crescuta etc.). Unele dintre tratamentele care au revolutionat, fara putinta de tagada, viata societatii moderne de dupa anii saizeci sunt puse acum sub semnul intrebarii.

Vom incerca, in cele ce urmeaza sa prezentam cateva dintre cele mai importante descoperiri legate de acest subiect.

Atunci cand vorbim despre cancerul uterin trebuie sa diferentiem intre doua tipuri (in functie de localizarea anatomica): cancerul de endometru (cancer al corpului uterin) si cancer cervical(cancer al colului uterin). Endometrul este mucoasa care imbraca interiorul cavitatii uterine. Cancerul de endometru este asociat cu utilizarea estrogenilor, ,ai ales in cazul unui dezechilibru cu un alt hormon cu rol important, progesteronul. Colul este vârful uterului. Cancerul cervical este puternic asociat cu infectia cu Human Papilloma Virus (HPV). Cunoscutul test Papanicolau este utilizat pentru screening-ul cancerului de col uterin si este inca de succes în depistarea timpurie. Hormonii nu joaca niciun rol în cancerul cervical, asa ca ne vom concentra mai degraba asupra cancerului de endometru. Legatura dintre anticonceptionale, hormoni si cancerul de endometru este subiectul unei controverse de multa vreme; inca inainte de 1983, un anumit tip de anticonceptionale numite anticonceptionale orale secventiale administrau doar un hormon în primele 14 –16 zile ale ciclului – estrogeni (de fapt estrogeni sintetici, obtinuti chimic). A doua jumatate a regimului de administrare a pilulei continea o combinatie dintre un estrogen si un progesteron modificat chimic. Într-un studiu din 1983, a fost demonstrat ca acest tip de anticonceptionale era asociat cu un risc de a dezvolta cancer de endometru de doua ori mai mare. Asadar, aceste anticonceptionale au fost eliminate de pe piata, ceea ce i-a fortat pe fabricantii de pastile sa îsi recalculeze strategia pentru anticonceptionalele orale. Rezultatul a fost o pilula contraceptiva care continea progesteron si estrogen sintetic în întregul ciclul al pilulei. A fost numita pilula contraceptiva orala de combinatie (COC), si era mai de succes în reducerea riscului de aparitie a cancerului de endometru. De fapt, medicina generala vorbeste de un risc scazut de aparitie a cancerului de endometru prin utilizarea pilulelor contraceptive de ultima generatie. În jurnalul Toxicologia Farmacologiei , publicat în prima parte a anului 2006, autorii scot în evidenta faptul ca exista un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer de endometru atunci când femeile utilizeaza COC. Din pacate, în acelasi studiu, autorii afirma ca “terapia cu estrogeni creste dramatic riscul de cancer de endometru”. Ei continua spunând: „Terapia cu estrogen si progesteron în combinatie creste riscul de cancer la sân cu aproximativ 10% pe an.”

Anticonceptionale au fost îndelung asociate cu efecte negative asupra creierului. Începând cu schimbarea dispozitiei si sfârsind cu depresia clinica, pilulele contraceptive au o lunga istorie în cauzarea unor profunde, suparatoare schimbari de ordin mental. Aceste efecte ce duc la schimbarea dispozitiei, depresie si iritabilitate sunt deplin recunoscute de revistele de medicina generala – printre care si un articol critic recent numit „O privire de ansamblu asupra contraceptivelor orale” de Cheryl Frye, PhD, publicat în martie, 2006, dintr-o perspectiva neurologica. Cresterea importanta in greutate, scaderea dorintei sexuale, stari de anxietate si atacuri de panica, iritabilitate pronuntata si instabilitate psihico-emotionala sunt alte stari asociate cu utilizarea anticonceptionalelor orale. Un alt articol publicat în iulie 2006 în revista Biochimia si Farmacologia Comportamentului aduce în discutie rapoarte începând din 1970 despre schimbari emotionale, iritabilitate si depresie si simptome ale sindromului premenstrual la aproximativ 56% dintre femeile care folosesc contraceptivele. Autorii adauga ca în jur de 30% dintre femeie trebuie sa opreasca administrarea anticonceptionalor din pricina efectelor secundare de ordin psihologic, adesea chiar înca din primele 3 luni de utilizare. Hormonii modificati chimic au efecte periculoase asupra psihicului uman. Este interesant cum acelasi articol aduce în discutie reducerea si calmarea efectelor anxietatii de catre progesteronul natural. Aceasta este substanta pe care fabricanii de pastile încearca sa o imite, utilizând hormoni sintetici, manipulati chimic, asemanatori progesteronului, în contraceptive si pilule de substitutie (înlocuire) a hormonilor. Tocmai acesti falsi hormoni sunt chimicalele implicate în efectele neuroactive (sau de stimulare a creierului) aratate mai sus. Hormonii, fie produsi în mod natural în corpul individului, fie modificati chimic în laborator, afecteaza absolut fiecare celula din corp. De exemplu, nu doar celulele ovarului au receptor pentru estrogeni, dar si plamânii, ficatul, pancreasul, oasele, pielea, retina si, în mod special, creierul.

Nivelul hormonilor din creier poat fi masurate. Cercetatorii au observat ca oamenii depresivi au o cantitate scazuta de hormonii neuroactivi. Serotonina, unul din principalii hormoni responsabili cu functionarea normala a creierului, este una din pricipalele tinte ale fabricantilor de pastile ce cauta sa produca antidepresive. De asemenenea, alopregnanolonul, un produs secundar al progesteronului, este în mod normal gasit în foarte mari concentratii în creier. Oamenii cu depresie au aceasta substanta în concentratii mai mici. Contraceptivele scad cantitatea de progesteron natural – ceea ce duce la scaderea cantitatii de alopregnanolon disponibil. Hormonii modificati chimic cauzeaza declin cognitiv. S-a demonstrat ca hormonii modificati chimic, sintetici, deterioreaza functia cognitiva globala – sau functia de gândire – pentru femeile în perioada post menstruala. Femeile carora le-au fost administrati hormoni modificati chimic ca parte a terapiei de compensatie hormonala au fost expuse la un risc crescut de deteriorare semnificativa a capacitatii de gândire.

Medicatia administrata în terapia de compensatie hormonala este foarte similara cu hormonii alterati chimic ce se gasesc în contraceptivele orale. Pâna acum, declinul cognitiv nu a fost discutat în cazul femeilor tinere probabil pentru ca, daca o persoana este mai tânara, va dura mai mult pâna la aparitia acestor simptome.

Aceleasi studii semnaleaza un risc crescut de dezvoltare a dementei. Acesta a fost studiat la femei în vârsta de 65 de ani sau mai mult. Nu se stie care este gradul de protectie al tineretii împotriva acestor efecte ale contraceptivelor de vatamare a creierului.

Fibromul uterin, numit si leiomiom, este foarte des intalnit in ultimii ani. În jur de 50% dintre femei au la ora actuala fibroame. Majoritatea timpului, ele ramân de obicei nedetectate pentru ca simptomele sunt nespecifice. Fibroamele sunt aproape întotdeauna descoperite în timpul examinarii cu ultrasunete si, ocazional, în timpul operatiei.

Problemele cauzate de fibroame sunt de trei tipuri:

· Sângereaza.

· Cauzeaza probleme cu sarcinile – fie prin infertilitate fie prin dificultatea de a purta o sarcina pâna la capat.

· Pot cauza dureri, ducând la perioade de suferinta

Fibroamele care sângereaza adesea conduc în final la histerectomie. În Statele Unite doar, mai mult de 650.000 de femei sufera histerectomii în fiecare an. O sursa afirma ca fibroamele sunt responsabile pentru 175.000 din acele histerectomii, dar numarul real este mult mai mare, probabil aproape de 50% sau mai mult. Înainte de aparitia contraceptivelor si a terapiei de compensare hormonala, fibroamele erau de departe mult mai putin raspândite si incidenta histerectomiilor era mult mai mica, ceea ce explica cresterea populatiei. A fost demonstrat de atunci ca estrogenii si imitatiile lor sintetice, modificate chimic, stimuleaza si încurajeaza cresterea fibroamelor, neavând nicio importanta daca au fost administrate sub forma de contraceptive sau în terapia de compensare hormonala. Pe de alta parte, progesteronul inhiba cresterea fibroamelor. Întrebarea ramâne asadar: de cât progesteron este nevoie pentru a echilibra stimularea estrogenilor? Comunitatea stiintifica nu a raspuns oficial acestei întrebari, dar statisticile ne spun ca, începând cu anii 60’, explozia histerectomiilor este direct proportionala cu folosirea contraceptivelor si a terapiei de compensare hormonala. Multi din lumea medicala cred ca anticonceptionalele sunt chiar utile în tratarea fibroamelor uterine. Cu toate acestea, înca din septembrie 1998, revista Fertilitate si Sterilitate semnala ca riscul de a dezvolta fibroame uterine era semnificativ crescut la femeile care au început sa ia anticonceptionale din adolescenta, de la 13 -16 ani. Evident, estrogenii continuti în anticonceptionale si în terapia de compensare hormonala au ca rezultat explozia fibroamelor uterine – cauzând milioane de histerectomii în ultimii 50 de ani. Ce este si mai interesant, pana nu de mult extirparea completa a uterului (adica si a ovarelor) era masura cea mai utilizata in tratarea fibroamelor complexe, dar si ca modalitate de preventie, de intampinare a dezvoltarii ulterioare de alte fibroame. In prezent, dupa ce s-a inteles importanta functionarii ovarelor (glande care secreta hormonii naturali) se incearca pastrarea lor prin manevre chirurgicale specifice.

Migrenele sunt o problema majora cauzata sau (la fel de frecvent) agravata de anticonceptionale. Foarte putini doctori neaga faptul ca anticonceptionalele joaca un rol semnificativ in declansarea migrenelor. In literatura medicala se pot gasi o multime de articole si studii care investigheaza legatura dintre utilizarea anticonceptionalelor si durerile de cap tip migrena. Totusi, multi doctori recomanda pacientelor lor sa ia anticonceptionale in continuare – in ciuda inrautatirii migrenelor. Migrenele inseamna o afacere de miliarde de dolari pentru industria farmaceutica. Au fost sintetizate o intreaga gama de medicamente care amelioreaza migrena dupa ce aceasta debuteaza. Dar aceste medicamente sunt complet neputincioase atunci cind vine vorba despre cauzele acestei suferinte. Totusi, un important pas inainte a fost facut in domeniul migrenelor. S-a pus la punct un tratament pentru migrene bazat pe… hormoni, ca si pe alti alti factori. Cercetarea care a dus la crearea acestui tratament a fost recunoscuta si apreciata favorabil in doua articole pe aceasta tema publicate de cea mai prestigioasa autoritate medicala in domeniul migrenelor si endocrinologiei, dr.Vincent Martin, in faimoasa revista medicala Headache (Durerea de cap), in 2006. (sursa: www.Migraine-Headaches-Information.com).

Intr-o vreme se credea ca anticonceptionalele chiar diminueaza riscul de a dezvolta cancer la san. De fapt, adevarul e chiar contrariul: cancerul la san este inca o problema pe lunga lista de probleme cu care se confrunta femeile care iau anticonceptionale. Studii si cercetari serioase au dovedit ca pilula anticonceptionala mareste semnificativ riscul de aparitie a cancerului la san. De citeva zeci de ani, numeroase studii au incercat sa determine precis influenta pe care anticonceptionalele o au asupra frecventei acestui tip de cancer. Centrul Pentru Sanatatea Femeii dovedeste riscul crescut de cancer. Abia cind au fost date publicitatii rezultatele testelor clinice ale Centrului Pentru Sanatatea Femeii, in 2002, intrebari serioase, referitoare la legatura dintre utilizarea anticonceptionalelor si riscul aparitiei cancerului mamar, au inceput sa circule in lumea medicala. Studiile si testele clinice ale Centrului au aratat clar ca terapiile traditionale de compensare hormonala maresc riscul de cancer la san. Clinica Mayo afirma ca anticonceptionalele maresc riscul de cancer. In octombrie 2006, clinica Mayo isi anunta, in publicatia proprie numita Dezbaterile Clinicii Mayo, concluziile a 3-4 studii independente: “Utilizarea contraceptivelor orale este in strinsa legatura cu cresterea riscului de a contracta neoplasm mamar in premenopauza; s-a constatat cea mai importanta crestere a acestui risc in cazul utilizarii contraceptivelor de catre femei care au avut cel putin un copil, dar nu au dus nici o sarcina pina la termen.” Utilizarea contraceptivelor orale, chiar si pentru o perioada scurta, poate fi fatala. O alta problema discutata in articolul din publicatia Clinicii Mayo este observatia de speriat cum ca a contat lungimea perioadei in care femeile-subiect au utilizat anticonceptionalele. Riscul aparitiei cancerului la san nu a depins de lungimea perioadei de utilizare a pilulei. Aceasta inseamna ca toate femeile(inclusiv cele care au luat contraceptive pe o perioada foarte scurta) au practic aceleasi sanse de a dezvolta cancer mamar. Expunerea, chiar si de scurta durata, la anticonceptionale, mareste riscul de a face cancer. Media de varsta a femeilor care dezvolta cancer scade in cazul folosirii pilulelor contraceptive. Concluziile studiilor de la Clinica Mayo sunt din ce in ce mai sumbre – tipul de cancer investigat de ei este cel care survine inaintea menopauzei-il capata femeile intre 35 si 45 de ani. In cele din urma, specialistii de la Mayo au concluzionat ca femeile care au luat contraceptive inainte sa duca vreo sarcina la termen au fost cele mai expuse riscului. Cu alte cuvinte, fetele si femeile tinere care iau pilule anticonceptionale, chiar si pe o perioada scurta, risca mai mult decit toate celelalte grupe de virsta sa capete cancer.

Frecventa cancerului la san este in continua crestere in SUA si in lume. Inainte de 1970, in jur de 1 femeie din 12 dezvolta cancer la san.Imediat dupa 1980,proportia a crescut la 1 din 10. Spre 1990, situatia s-a inrautatit, intrucit proportia a ajuns la 1 din 8. In prezent, 1 femeie din 6 se confrunta cu aceasta maladie – proportia este aproape dubla fata de cea de acum doar 35 de ani. De ce sunt din ce in ce mai numeroase cazurile de cancer mamar, in timp ce frecventa altor tipuri de cancer inregistreaza chiar o usoara scadere? Totul pare sa arate catre expunerea – in ultima jumatate de secol – a femeilor la hormoni artificiali: pilule contraceptive si terapie de compensare hormonala. Amindoua sunt de fapt variatiuni pe aceeasi tema: substante sintetizate in laborator si care imita hormonii naturali ai corpului.

Toate suferintele aparatului circulator au acelasi mecanism; fie ca e vorba de boli de inima, sau de hipertensiune arteriala, atac vascular sau infarct, toate au la baza disfunctii ale vaselor sanguine sau formarea unor cheaguri de singe. Toate aceste maladii: hipertensiune arteriala, infarct miocardic, atacuri vasculare, sunt in strinsa legatura cu utilizarea pilulelor contraceptive.Pilula anticonceptionala este cauza directa a dublarii riscului de infarct miocardic – indiferent de tipul de contraceptiv oral utilizat. In rindul femeilor fumatoare, combinatia tutun-anticonceptionale este si mai periculoasa, in special pentru femeile peste 34 si mai ales peste 39 de ani. Aceasta se afirma in studii din 2003 publicate in Analele Medicinei Interne. Una dintre problemele cele mai frecvente care cauzeaza suferinte cardiovasculare este formarea de cheaguri de singe in artere si vene. Pilulele contraceptive intensifica procesul de formare a acestor cheaguri, avind un rol important in declansarea infarctului si atacului vascular, ca si in bolile vasculare datorate localizarii cheagurilor de singe in vasele sanguine ale picioarelor sau in plamini. Una din 20 de femei fac hipertensiune in timpul utilizarii pilulei contraceptive. Alte mecanisme cauzatoare de suferinte cardiace sunt insuficient cunoscute. De pilda, indicii tensiunii arteriale cresc cu 3-5 puncte la toate femeile care iau pilule contraceptive. Numarul din martie 2006 al revistei Neurology declara ca 5% dintre femei dezvolta in mod vadit hipertensiune arteriala in timpul utilizariia nticonceptionalelor.Insa dupa intreruperea utilizarii pilulelor tensiunea arteriala tinde sa se normalizeze in citeva luni. Primele tipuri de anticonceptionale produse au cauzat atacuri vasculare, cheaguri de singe, edem si tumori uterine Primele contraceptive orale create contineau cantitati mari de estrogeni si progesteroni sintetici, modificati chimic. Aceste substante s-au dovedit a fi cauza a numeroase cazuri de infarct si atac vascular la femei. Efectele intense ale estrogenilor, in special edemul (umflarea tesuturilor) si tumorile uterine au determinat pe producatorii demedicamente sa reduca dozele de hormoni sintetici din pilulele contraceptive. De-a lungul timpului, marile companii au continuat sa reduca doza de hormoni sintetici, cu scopul de a diminua aceste efecte vizibile. Femeilor le crestea mustata ca efect al utilizarii anticonceptionalelor de prima generatie. Un alt motiv pentru care companiile farmaceutice au schimbat constant compozitia anticonceptionalelor este actiunea uneia dintre substantele din primele generatii de pilule. Pe scurt, s-a constat ca unul dintre progesteronii din pilula actiona in maniera testosteronului. Femeile capatau acnee, par pe fata si pe picioare. Astfel,progesteronul respectiv a fost inlocuit cu o noua substanta, un hormon de factura progesteronica si cu efecte diuretice, numit spironolactona. Avandu-se in vedere efectul (secundar) asupra acneii anticonceptionalele au inceput sa fie folosite in tratarea ei, devenind un efect…principal, chiar daca femeile in cauza nu doreau protectia impotriva sarcinii.

Ceea ce i-a ingrijorat pe medici este ca incidentele vasculare s-au agravat la femeile carora li s-au administrat noile anticonceptionale, in ciuda micsorarii dozelor de hormoni sintetici, manipulati chimic. Au existat trei generatii de pilule contraceptive in industria farmaceutica a ultimilor 50 de ani. Cantitatea de estrogeni modificati chimic este din ce in ce mai mica, la fel ca si cea de progesteroni. Estrogenul artificial de baza a ramas cam acelasi in toata aceasta perioada, dar companiile de medicamente continua sa se confrunte cu probleme din ce in ce mai dificile. Cele mai noi variante de anticonceptionale cresc incidenta problemelor vasculare. In ultimii 20 de ani, au fost lansate pe piata anticonceptionalele de “generatia a treia”, presupuse a fi mai sigure si mai usor de tolerat decit predecesoarele lor. Din pacate, s-a observat ca acesti progesteroni de generatia a treia au marit frecventa incidentelor vasculare localizate in picioare si plamini, asa cum arata Medicina Genitala, in 2005. Aceasta mai ales la fumatoare. Se pare ca progesteronii de generatia a treia cauzeaza mai multe suferinte cardiovasculare decit primele doua generatii, desi dozajul a fost redus. Motivul este profilul chimic al hormonilor artificiali in sine: sunt mai puternici ca totdeauna dar diferiti de cei naturali. Intr-un articol publicat in februarie 2006 in revista medicala Contraceptia, autorii au aratat ca incidentele vasculare (cheaguri de singe) la femeile care utilizau ultimele noutati in materie de anticonceptionale erau si mai frecvente, riscul de incident vascular fiind cam de doua ori mai mare comparativ cu versiunile mai vechi ale pilulei contraceptive. Componenta progesteronica a  anticonceptionalelor continua sa fie dificil de sintetizat pentru industria farmaceutica. S-au obtinut mai multe variate de progesteron, cele mai noi fiind denumite progestoroni de “generatia a treia”. Exemple de progesteroni de generatia a treia sunt si clase de substante precum desogestrel(DSG), gestodin, norgestimat acetat (NORGac).

Acum pe piata au aparut si progesteroni de generatia a patra –  de exemplu drospirenona, dienogest, nesterona, nomegestrol, trimegestron. Aceiasi hormoni atificiali au crescut frecventa incidentelor vasculare. Studiind efectele pe care terapia de compensatie hormonala le are asupra accidentelor vasculare, viitorul pilulei  anticonceptionale incepe sa capete culori intunecate. Studiul Centrului pentru Sanatatea Femeii publicat in 2003 a demonstrat in detaliu efectele hormonilor artificiali (modificati chimic) asupra femeilor in virsta. S-a constat o crestere cu 41% a atacurilor vasculare in doar 5 ani de studiu. Pilulele contraceptive contin hormoni modificati chimic identici sau asemanatori. Singura diferenta este virsta femeilor care iau pilule contraceptive sau medicamente de compensatie hormonala. Pe masura ce tot mai multe femei carora li s-au administrat anticonceptionale ajung la menopauza, ar fi “interesant” de observat daca incidenta atacurilor vasculare „tine pasul”.

La un moment dat, medicii au crezut ca anticonceptionalele ofera femeilor si o relativa protectie impotriva cancerului ovarian. Primele studii aratau ca pilulele ar fi redus riscul aparitiei acestui tip de cancer.Unele studii aratau efecte fabuloase, chiar dupa utilizarea timp de 10 ani. Cu toate acestea, descoperirile respective au fost infirmate in timp.Cercetari recente, mai ales asupra femeilor in postmenopauza care utilizeaza ca terapie de compensatie hormoni artificiali modificati chimic, dovedesc contrariul. Ingerarea prelungita de estrogeni cauzeaza cancer uterin si ovarian. Se cunoaste de ceva timp ca utilizarea prelungita a estrogenilor, fara a contrabalansa cu un progesteron, poate determina marirea uterului si cancer endometrial. Acelasi efect intens a fost observat si in cazul cancerului ovarian. Terapia traditionala de compensare hormonala, care foloseste exclusiv estrogen, prezinta risc semnificativ mai mare de cancer ovarian – cu 60%. Aceasta crestere masiva a surprins pe multi cercetatori. Desi stiau ca administrarea de estrogen singur este o sursa de probleme, nu se asteptau la un asemenea efect. Dar si tratamentul cu ambii hormoni (estrogen + progesteron) a facut sa creasca incidenta cancerului ovarian Chiar si femeile care utilizau o combinatie de estrogen si progesteron au fost expuse unui risc crescut de cancer ovarian, cu 10%. Acest fapt a uimit atit de mult pe cercetatori, incit au inceput sa conteste rezultatele studiilor anterioare asupra presupusei protectii oferite terapia de compensatie hormonala impotriva cancerului ovarian. Anticonceptionalele se bazeaza pe aceeasi combinatie estrogen + progesteron. In trecut, se credea ca progesteronul reduce probabilitatea survenirii cancerului ovarian, chiar si la femeile tinere. Dar publicarea in 2002 a rezultatelor studiilor Centrului pentru Sanatatea Femeii a spulberat speranta intr-un asemenea efect al progesteronului. Femeile tinere se confrunta cu aceleasi riscuri? Concluziile studiului privind riscul de cancer ovarian in cazul utilizarii hormonilor artificiali se refera la femeile mai in virsta, care au “beneficiat” de terapia de compensatie hormonala.Sustinatorii anticonceptionalelor continua sa crediteze studiile mai vechi asupra efectelor protectoare ale pilulei asupra femeilor tinere.Din nefericire, mai multe generatii de femei care au luat anticonceptionale la virste tinere intra acum in categoria cu risc crescut de cancer ovarian. Doar cind acest grup de femei va fi luat in calcul vom sti cu adevarat care sunt efectele reale ale pilulei contraceptive asupra cancerului ovarian.

Iata care sunt ultimele noutati in legatura cu utilizarea anticonceptionalelor. Cu cat stiinta inainteaza si cu cat avem la dispozitie mai multe mijloace (atat tehnice) de studiu si cercetare cu atat aflam lucruri care pana acum doar 10-20 de ani erau prezentate in felul opus.

Discutia poate fi extinsa prin adaugarea cercetarilor privitoare la utilizarea hormonilor in cresterea animalelor si impactul acestora asupra corpului uman prin ingerare. Este usor de observat, si au fost deja incepute cercetari in acest sens, viteza cu care varsta la care debuteaza menstruatia si are loc maturizarea sexuala a fetelor scade, in paralel cu tot mai numeroasele cazuri de „sani la baieti” (ginecomastie) sau de efeminare a acestora.

Si, de ultim moment: „revolutia sanilor” din ultimii ani face sa nu fie precupetit nici un efort de promovare a unor solutii minune de marire a sanilor „pe cai naturale” . „Fara bisturiu” face parte dintr-o astfel de reclama a unui produs care promite „sani mari si tari”. In produs, ce sa vezi, o suma de hormoni, care mai de care mai „naturali”…

Articolul de fata nu se doreste un „atac” asupra anticonceptionalelor ci o incercare de a oferi mai multe informatii asupra luarii unei decizii ce poate influenta covarsitor viitorul si sanatatea femeii. Cazul Diane 35 este un semnal de alarma. Sunt inca o multime de medici si farmacisti care recomanda astfel de tratamente orale fara niciun fel de analiza medicala prealabil, avand ca singura scuza tineretea femeii. Impiedicarea unei sarcinii, planificarea ei nu ar trebui pusa in relatie directa cu sanatatea femeii. Altfel, putem ajunge in situatia in care viata unui copil (viitor) sa fie pusa in balanta cu viata mamei care ii va da nastere. Nu cunoastem in totalitate felul in care hormonii sus amintiti influenteaza organismul uman; este foarte probabil ca sa nu fie doar ei responsabili de situatiile aratate. Utilizarea unor combinatii de alte masuri contraceptive poate insa micsora considerabil niste riscuri asupra sanatatii femeii.