Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net
Ce se intampla zilele acestea in legatura cu violul din Vaslui mi-a adus aminte de o tema la care ma gandesc de mai multa vreme:
- M-am intrebat de ce, de fiecare data cand un mascul strain: sportiv, actor, artist, etc. ne viziteaza tara, invariabil, din gura junelor ziariste iese intrebarea insinuator-provocatoare: „va plac romancele”?
- De ce intotdeauna cand este vorba de zile libere, distractie etc. sunt prezentate imagini din cluburi de noapte in care apar femei semi/dezbracate?
- Stirile estivale cuprind intotdeauna imagini cu june cu sanii goi sau cu costume de baie (a se citi slip) minusculi. Acelasi lucru se intampla si cu promo-urile estivale.
- In declaratiile masculilor despre care vorbeam mai devreme, oaspeti straini, se va face intotdeauna referire la distractiile cu, sau parerea lor despre, romance
- Daca la toate acestea mai adaugam imaginea nenumaratelor asistente tampe, usuratice, dezbracate, intotdeauna aplecate catre flirt cu oricine, la acuzatiile de prostitutie (nedemonstrate), obtinem o anume imagine de ansamblu a femeii romane, prezentate obsesiv de ani de zile in mass-media.
Pe acest fond, dincolo de oripilarea produsa de evenimentul din Vaslui, si de atatea altele, putem sa ne explicam atitudinea fata de „sexul slab” pe care o intalnim, atat din partea barbatilor cat si din partea femeilor. Atitudinea femeii care isi apara fiul violator nu tine de iubirea parinteasca, ci de o adanca inapoiere culturala si educationala. Intalnesc inca o multime de mame-femei (sau femei-mame) care isi instruiesc baietii cum sa-si insele partenerele, facilitandu-le de multe ori fiilor actiunea, nerealizand ca le transmit inconstient acestora mesajul inferioritatii femeii.
Aceste stereotip cultural nu acopera doar femeile tinere ci TOATE FEMEILE. L-am recunoscut zilele acestea cand, intr-o discutie (care se dorea elevata) despre viata politica si despre faptul ca in acest moment sefia celor doua mari partide apartine unor femei, se insinua despre felul in care cele doua au ajuns in acea pozitie. Desigur insinuarea era legata de favorurile sexuale pe care le-ar fi oferit cele doua pentru dobandirea pozitiei politice.
Iata o tema de gandire: unde este emanciparea femeilor romance de secol 21? Curentul feminist este mai degraba o figura de stil in tara noastra? Feminismul nu trebuie gandit ca un curent anti-masculin, ci ca un curent de evolutie, dezvoltare si emancipare sociala, la care sa participe mai ales…femeile.