Stimulentele sexuale sunt considerate acele substante care, prin actiunea lor, cresc dorinta sexuala, imbunatatesc functionarea organelor genitale, contribuie la obtinerea unei erectii mai bune la barbati si a orgasmului la femei. In mod natural activitatea sexuala a oricarei persoane va fi afectata in timp: varsta, greutatea corporala in exces, bolile cronice (hipertensiunea, diabetul, depresia, dezechilibrele hormonale), oboseala cronica, stresul etc., vor participa din plin la aceasta. Un alt factor important este zestrea genetica – fiecare individ mosteneste o parte de la parinti, in cazul de fata un apetit mai scazut sau mai ridicat pentru sex. Stimulentele sexuale vin in ajutorul vietii sexuale, imbunatatind-o. Substantele despre care este vorba se regasesc in mod natural in unele plante sau sunt produse in mod artificial in laboratoarele de cercetare. Stimulentele sexuale sunt recomandate in general persoanelor dupa varsta de 40-45 de ani si mai rar celorlalte categorii de varsta.

Este important sa intelegem ca functionarea organelor genitale (erectia si orgasmul) este strans legata de circulatia sangelui in organism si mai ales in zona genitala, pe de o parte, si destimularea producerii unor substante in creier, pe de alta parte. Cea mai mare parte din substantele de care discutam au aceasta actiune, in sensul energizarii organismului si a intensificarii circulatiei sanguine. De aici rezulta si riscurile si efectele secundare asociate, respectiv nerecomandarea lor unor categorii de persoane. Stimulentele sexuale, prin efectul pe care il au asupra organismului uman, pot fi considerate medicamente; astfel, ca orice medicamente au recomandari si contraindicatii, drept care utilizarea lor trebuie facuta sub supravegherea sau la indicatia specialistilor (medici, sexologi etc.). In cazul tratamentelor indelungate (3-6 luni) se recomanda pauze de circa 1-2 luni pentru ca organismul sa nu se obisnuiasca. Utilizarea stimulentelor sexuale implica riscuri crescute in perioadele cu temperaturi ridicate, drept care se recomanda incetarea utilizarii lor in lunile de vara.

Substantele in discutie se gasesc sub diferite forme, si lista inca este deschisa: pastile, tincturi, prafuri, unguente, sprayuri, injectii etc.

Din punct de vedere al originii substantei (naturale sau produse artificial) exista o diferenta majora in modul in care actioneaza asupra organismului: stimulentele naturale, provenite din plante sau extracte naturale, au, ca orice produs natural, o cantitate relativ mica de substanta activa, ceea ce le recomanda pentru tratamente de lunga durata (cure de cateva luni). Chiar daca unii producatori recomanda inghitirea mai multor pastile pentru obtinerea unui efect imediat, rezultatele sunt, de cele mai multe ori, nemultumitoare. Stimulentele sexuale produse artificial contin o cantitate mare de substanta activa, ceea ce le recomanda tocmai pentru obtinerea unui efect imediat; si riscurile sunt insa, la fel de mari.

Riscurile asociate utilizarii stimulentelor sexuale sunt legate de: sangerari/dificultati de coagulare (risc mare la interventiile chirurgicale), atacuri vasculare (coronariene sau cerebrale), ameteli, dureri de cap, cresterea tensiunii intracraniene/intraoculare, sensibilitate vizuala etc. Nu se recomanda utilizarea lor impreuna cu cantitati crescute de alcool (potenteaza sau anuleaza efectul).

Vom incerca o enumerare a celor mai importante (cunoscute) dintre aceste substante, pornind de la cele naturale si incheind cu cele produse artificial.

Vitamina B3 (Niacina) – este o vitamina esentiala pentru organismul uman, si poate fi gasita in multe tipuri de alimente. Organismul uman foloseste Niacina in mai mult de 50 de reactii chimice. Are rolul de a dilata capilarele facilitand circulatia mai abundenta a sangelui spre extremitati. Niacina este componentul vital al coenzimelor care furnizeaza energie celulelor corpului uman. Aceasta vitamina importanta este necesara si pentru sinteza hormonilor care raspund de excitarea sexuala. Se poate utiliza ca supliment (in general complex de vitamine, pentru a fi asimilata si reglata mai bine) sau din diferite surse naturale: carne, peste, ciuperci, cereale etc.

Vitamina E – protejeaza membranele celulelor corpului uman. Este cel mai puternic antioxidant, patrunde in membrana celulelor neutralizand radicalii liberi. Nu este distrus de procesele de antioxidare (ca vitamina C) si functioneaza in mod repetitiv. Vitamina E creaza o bariera impotriva impuritatilor din aer si protejeaza celulele de efecte distrugatoare. Este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea cancerului, a problemelor de inima, a infarctului, reduce colesterolul si previne cheagurile de sange. Vitamina E creste imunitatea si incetineste procesul de imbatranire.

Hawthorn (Crataegus pinnatifida – sub forma de fruct) – este bogat in bioflavonoide, care au efect de relaxare si de dilatare a vaselor sanguine, si este liderul remediilor pentru hipertensiune. Reduce efortul depus de inima pentru a mentine circulatia sanguina, si reduce stresul si presiunea sanguina asupra inimii. Substantele bioflavonoide fortifica vasele sanguine si maresc fluxul sanguin spre diferitele parti ale corpului.

Horny Goat (Iarba Tapului – Epimedium sagittatum – planta intreaga) – este un afrodisiac recunoscut pentru cresterea libidoului atat la barbati cat si la femei, si pentru imbunatatirea functiilor erectile la barbati. Cunoscut si ca Epimedium, planta a fost mentionata in carti medicinale chinezesti foarte vechi. In zilele noastre, planta are un loc important in Medicina Traditionala Chineza si incepe sa castige popularitate si in restul lumii. De asemenea este cunoscut ca avand efect in cresterea nivelului de testosteron, de stimulare a inervatiei senzitive si de refacere a dorintei sexuale. A fost dovedit ca stimuleaza glandele supra-renale si declanseaza marirea secretiei hormonale. Cercetarile efectuate au demonstrat ca aceasta planta mareste substantial cantitatea de sperma ejaculata si densitatea ei.

Catuaba (Erythroxylum catuaba – coaja) – originar din Brazilia, Catuaba a fost folosit de a lungul istoriei medicinei naturiste drept un afrodisiac, actionand asupra sistemului nervos, fiind folosit cu succes impotriva impotentei sexuale, a nervozitatii si a oboselii.

Saw Palmetto (Serenoa repens – fruct) – descoperit de indienii Maya, numit de ei leacul iubirii, este utilizat in Statele Unite si in Europa pentru efectele terapeutice asupra prostatei si asupra tractului urinar. Este utilizat si pentru cresterea dorintei sexuale si pentru efectul stimulator in formarea tesuturilor organelor. Saw palmetto sau palmierul-ferastrau (palmierul pitic) – este un palmier originar din America de Nord, al carui fruct a fost folosit de catre indienii americani in tratarea tulburarilor aparatului genito-urinar si ca tonic pentru intarirea organismului prin nutritie din timpuri stravechi. Era administrat barbatilor pentru a stimula functionarea testiculelor si a ameliora iritatiile mucoaselor, in special a celor ale aparatului genito-urinar si a prostatei. Era administrat femeilor pentru a trata tulburari ale glandei mamare (se credea ca utilizarea sa pe termen lung ducea la marirea sanilor). Mai multe studii farmacologice Ambiens-au axat asupra utilizarii extractului din frunzele de palmier-fierastrau in tratarea tulburarilor comune ale prostatei – hiperplazia benigna a prostatei (BPH). Aproximativ 50-60% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 40-59 ani prezinta BPH. Aceasta afectiune este caracterizata de cresterea frecventei mictiunilor, trezirea in timpul noptii pentru golirea vezicii si reducerea fortei si calibrului urinarii. Se crede ca aceasta afectiune are drept cauza acumularea testosteronului in prostata. Odata ajuns in prostata, testosteronul este transformat intr-un hormon mai puternic, dihidrotestosteronul (DHT). Acest compus stimuleaza multiplicarea excesiva a celulelor, ceea ce duce la marirea prostatei. Principala actiune a extractului de palmier-fierastrau in traterea BPH este inhibarea conversiei intraprostatice a testosteronului in DHT si a inhibarii transportului si legaturilor intracelulare ale DHT. In prezent, aplicatia clinica principala a fructelor de palmier-fierastrau este tratarea BPH. Avand in vedere farmacologia sa, extractul poate fi util si in afectiunile legate de excesul de androgeni la femei, precum hirsutismul si boala polichistica ovariana.

Muira Puama (Ptychopetalum olacoides) – denumit si „lemnul potentei”, este un copac mic, care creste in padurile ecuatoriale din Brazilia. Este consumat de obicei de catre amerindienii din triburile care traiesc in preajma fluviilor Amazon si Orinoco, partile utilizate ale acestui copac fiind radacina si scoarta. In limba franceza arborele Muira Puama se mai numeste ”bois de la puissance sexuelle”, care in traducere inseamna: „copacul puterii sexuale”. Muira puama este inainte de toate un afrodisiac natural puternic care creste puterea sexuala, confera o senzatie de erotism si dorinta sexuala raspandita in intregul corp. De asemenea, creste foarte mult sensibilitatea la nivelul pielii organelor sexuale. Dupa administrarea plantei, apar senzatii de euforie care dureaza si dupa incheierea actului sexual. Spre deosebire de alte substante cu efecte asemanatoare, nu determina aparitia efectelor secundare (cum ar fi modificari ale tensiunii arteriale, cresterea frecventei cardiace, cefalee sau anxietate). Planta contine un alcaloid (muira puamin) care este substanta bioactiva raspunzatoare de aparitia efectelor afrodisiace, muira puama fiind utilizata timp de secole de catre brazilieni datorita acestei actiuni si ca remediu contra impotentei masculine. In Brazilia unele persoane folosesc pudra de Muira puama pentru a freca partile genitale inaintea contactului sexual pentru stimularea erectiei. In medicina traditionala planta se mai utilizeaza in tratamentul afectiunilor neuromusculare, gripei, problemelor menstruale si pentru prevenirea calvitiei. Radacina si fructele de muira puama mai contin: acizi grasi esentiali, lupeol, uleiuri volatile si taninuri; creste apetitul si performantele sexuale masculine, inlatura simptomele neplacute ale sindromului premenstrual, puternic afrodiziac, adaptogen, antistres, revigorant, neurotonic, tonic digestiv.

Maca (Lepidium meyenii – radacina) – contine zinc, potasiu, fier, o cantitate de calciu mai mare decat laptele, si cateva vitamine din complexul B si este cunoscuta ca remediu pentru cresterea fertilitatii. De asemenea are abilitatea de a spori masa musculara si forta; este o planta ce se foloseste pentru cresterea vitalitatii, a energiei, a rezistentei, pentru sporirea dorintei sexuale, a libidoului si cresterea performantei sexuale. Inca de acum 500 ani, reputatia acestei plante care favorizeaza cresterea fortei, a libidoului si a fertilitatii era recunoscuta in Peru. In prezent maca se bucura de o popularitate in continua crestere, un numar mare de oameni de stiinta indreptandu-si atentia asupra proprietatilor caracteristice radacinii plantei. In anul 1998 un medic japonez a aratat ca radacina contine proteine, carbohidrati si acizi grasi. Mai tarziu un alt grup de cercetatori a pus in evidenta doua clase de compusi inediti, macamidele si macaenele, despre care se presupunea ca ar fi raspunzatori de proprietatile plantei legate de cresterea functiei sexuale. Pentru a verifica aceasta idee, cercetatorii au efectuat o serie de experiente ale caror rezultate au fost publicate in numeroase reviste de specialitate, printre care si in revista medicala Urology. Experientele efectuate pe oameni au aratat ca barbatii si femeile cu un libidou scazut au simtit o crestere a dorintei sexuale in urma consumarii plantei, iar barbatii cu probleme de erectie au observat o imbunatatire a functiei lor erectile. Maca contribuie totodata si la stimularea spermatogenezei (creste numarul de spermatozoizi) si a ovulatiei. Cercetari recente demonstreaza efectul benefic al speciei asupra glandelor suprarenale, producand astfel un plus de energie si vitalitate. Maca este utila si persoanelor care au nevoie, prin natura profesiei lor, de un plus de energie; intareste sistemul imunitar si armonizeaza functiile generale ale organismului. Medicii considera deci maca un mijloc de normalizare a hormonilor steroizi precum testosteronul, progesteronul si estrogenul. De aceea, maca are posibilitatea de a intarzia schimbarile hormonale cauzatoare de imbatranire; este utila in reducerea simptomelor premenstruale cum ar fi balonarea, crampele si instabilitatea emotionala. Ajuta sistemul endocrin si favorizeaza producerea hormonilor necesari de catre ovare si alte glande endocrine (suprarenalele, tiroida, pancreasul), contribuind la obtinerea unui echilibru functional al organismului; este utilizata din ce in ce mai mult si de catre sportivii de performanta pentru sporirea energiei, a rezistentei si a performantei sportive, ca o alternativa sanatoasa si sigura la substantele anabolizante.

Ginkgo (Ginkgo biloba – frunza) – supranumit arborele tineretii vesnice, este folosita de peste 5000 de ani in medicina naturista chineza. Este recunoscuta ca un tonic cerebral care imbunatateste functionarea memoriei, datorita efectelor pozitive asupra sistemului vascular la nivel cerebral. Imbunatateste circulatia sangelui si mareste cantitatea de oxigen care ajunge la inima, la creier si la penis. In plus, se comporta ca un anti-oxidant, adica are efecte de anti-imbatranire. La barbati mareste fluxul arterial catre tesuturile erectile fara a schimba presiunea stimuland functiile sexuale si puterea erectiei. Este o specie care crește spontan în China dar a fost aclimatizata si in alte zone. Extractul de ginkgo are acțiune asupra tulburărilor de circulație sanguină la nivelul creierului și extremităților, ameliorând astfel metabolismul energetic la nivel cerebral prin cresterea captării glucozei și a oxigenului la nivel molecular. Prin substanţele active conţinute, preparatele de Ginkgo biloba au un efect de creştere a circulţiei sangvine la diverse nivele şi zone ale organismului, creşte care poate atinge valori şi de 57%, relaxând pereţii vasculari, permiţând astfel mărirea diametrului acestora, fluidificând sângele şi facilitând trecerea acestuia prin arterele parţial înfundate. În cazul în care se constată, cum este şi normal la bărbaţii de vârsta a treia, o scădere marcată a nivelului de testosteron sunt recomandate preparatele unde Ginkgo este asociat cu ginseng sau, cu permisiunea medicului specialist, asocierea cu preparate ce conţin DHEA (precursor în sinteza testosteronului).

….va urma