Selfie = fotografie pe care ti-o faci singur (trad.engl.)

Selfish = egoist (trad.engl.)

Un nou fenomen bantuie mapamondul: la fiecare pas vezi persoane ce-si fac fotografii singure. Acest „do it to yourself” raspindit cu viteza ametitoare a internetului face „victime” printre oameni, fara diferente de varsta, sex si credinte. Internetul creste, siteurile de socializare de tot felul se umplu de fotografii cu fete mai mult sau mai putin zambitoare, producatorii de telefoane mobile/camere foto fac vanzari record, toata lumea este fericita. Oare?

Este acest fenomen o dovada de fericire sau un simptom nascut de o civilizatie suferinda? Ce motive poate avea un om sa-si faca zeci de fotografii singur, in (unele) dintre cele mai ciudate ipostaze, mai mult sau mai putin magulitoare si sa le posteze instant pe „www” sa le vada tot globul?

Sa fie un act egoist-narcisic venit dintr-o nevoie insatiabila de atentie? Camera de fotografiat se transforma astfel intr-un fel de „oglinda-oglinjoara” ce pastreaza imaginea pe veci, in timp ce o arata si tuturor celorlalti.

Sau fie un sentiment de insingurare, in care singura speranta este ca cineva, din multimea de utilizatori ai internetului sa se uite si la persoana in cauza?

Sau un exibitionism alimentat puternic de mass-media, pentru care ideea de intimitate nu mai are nici o insemnatate? O placere aproape perversa de a privi si de fi privit in diverse ipostaze, doar pentru a atrage atentia?

Este interesant de mentionat aici un studiu care a adus o perspectiva noua asupra…fotografiei. Studiul demonstreaza ca fiind prea ocupati cu a obtine poza perfecta (concentrati asupra actiunii de a fotografia sau filma), nu ne mai concentram asupra continutului ei si deci amintirile noastre tind sa ramana doar pe hartie, si nu in memorie.

Indiferent care sunt motivele „selfie”-ului un lucru este clar: este vorba de nevoia de atentie si de o relatie suferinda cu…ceilalti…