Autor: Pescaru Valentin, psiholog, psihoterapeut, sexolog Bucuresti
Vara, soare, caldura. Vacanta, chef de duca si distractie. Tot omul care a muncit din greu un an de zile se gandeste la concediu. Si cum vremea concediilor a sosit, m-am gandit sa va ofer cateva recomandari care v-ar ajuta sa aveti un concediu placut
Ce durata trebuie sa aiba concediul de odihna?
Durata minima a concediului de odihna trebuie sa fie de circa 14 zile. Explicatia este simpa si are in spate multe studii realizate:
– primele 2-3 zile sunt necesare individului pentru a intra in „starea de concediu”: incepe sa se trezeasca mai tarziu, fara presiunea specifica, sa nu se mai grabeasca dimineata, sa faca lucrurile intr-un alt ritm, sa se ocupe mai multe de sine si familie (daca este cazul) decat de altii si firma
– urmatoarele 7-10 zile sunt dedicate concediului in sine si activitatii planificate in acesta
– ultimele 2-3 zile sunt necesare adaptarii la ideea de a incepe serviciul: individul se trezeste din ce in ce mai aproape de ora obisnuita de trezire, incepe sa-si organizeze incet-incet activitatea coreland-o cu inceperea serviciului etc.
Concediu de „odihna” sau concediu de „distractie”?
Recomandarea mea este sa fie ambele, accentul punandu-se insa pe odihna, mai ales in cazul persoanelor care au muncit foarte mult. Un concediu in care se viziteaza o multime de orase sau tari (circuit turistic) sau se sta numai prin cluburi sau se realizeaza multe activitati consumatoare de energie poate duce la o stare chiar mai rea decat cea dinaintea concediului. Desigur fiecare isi organizeaza concediul dupa cum doreste, in functie de varsta, nevoi si dorinte, insa concediul nu ar trebui sa fie o perioada a excesului de mancare, de bautura sau alte „substante”. Caracteristica de baza a ideii de „concediu” este totusi…odihna. Se poate organiza un concediu care sa imbine fericit ore/zile/perioade de calatorie cu ore/zile/perioade de odihna.
Fara serviciu in concediu
In spatele falsei performante si productivitati se ascund derapaje majore ale economiei „moderne”. In fapt o noua forma de sclavie, economia moderna inseamna de cele mai multe ori „departamentul si omul” (sau invers). Cu alte cuvinte ti se spune („vinde”) ca esti indispensabil, ca fara tine firma da faliment (tehnici uzuale de manipulare ale angajatului). Norma de lucru depaseste cu mult cele 8 ore de lucru pentru care au luptat si murit oameni in trecut.
Ce este de facut?
– indiferent ce ti se spune, nici o firma nu se va inchide daca pleci tu in concediu, si daca asta s-ar intampla inseamna oricum ca firma in cauza nu ar trebui sa existe…
– nimic nu este atat de important si urgent incat sa trebuiasca sa stai lipit de telefon in concediu
– nici o mare afacere nu se inchide la miezul noptii, in weekend, sau „repede-repede”
– incearca sa te detasezi, sa lasi mintea sa iasa de sub povara tensiunii si stresului asociate responsabilitatilor serviciului. Altfel, cu telefonul la ureche si cu laptopul pe genunchi, nu inseamna concediu, ci o pacaleala, care se va vedea/simti destul de repede in sanatatea si functionalitatea ta
– incearca sa gasesti un inlocuitor, de comun acord cu seful tau, sa pui lucrurile in ordine pentru perioada in care vei fi plecat/a
Principii si idei de baza pentru un concediu frumos
- „Ai grija ce-ti doresti” – un concediu pe an este doar…un concediu pe an. Daca iti doresti sau crezi ca acest concediu poate face minuni s-ar putea sa te inseli. Chiar daca el dureaza 7 sau 10 zile, oricum nu vei avea timp sa faci tot ce nu ai facut in restul anului. Incercarea de a FACE ce nu ai facut in restul anului este gresita in sine si este foarte posibil sa fii mai stresat/a, mai aglomerat/a si in final mai obosit/a decat inainte de concediu.
- „Asteptari realiste” – acest principiu deriva din cel anterior: incearca sa-ti stabilesti planuri posibile, realizabile in concediu, care sa imbine/satisfaca atat nevoile tale ca individ/a, a familiei tale, a celorlalti. Incearca sa stabilesti un echilibru intre nevoile proprii si „obligatiile” pe care le ai (vizite la familie, la rude etc.), intre odihna si distractie.
- „Organizare si planificare” – desi concediul este perioada in care toti ne dorim sa nu mai planificam nimic si sa ne bucuram de libertatea absoluta, un minim de organizare si planificare este necesara, inainte de plecare/intrarea in concediu, tocmai ca atunci sa nu trebuiasca sa facem cine stie ce eforturi. Ceea ce vom rezolva anterior ne poate scuti de multe probleme si eforturi in timpul concediului.
- „Lasa perfectiunea acasa” – nu va exista niciun hotel si nici un mediu care sa fie perfect. Vor exista intotdeauna lucruri care nu-ti vor placea. Dar tu nu esti in concediu pentru a face socoteala acestora ci dimpotriva, pentru a te relaxa si bucura, lucru care nu se va intampla daca incepi sa contorizezi toate lucrurile, situatiile negative sau lipsurile.
- „Concentreaza-te pe ceea ce este, nu pe ceea ce ar putea fi” – acesta este legat de principiul anterior si s-ar putea exprima si sub forma: „cu ceea ce nu este nu ai ce sa faci, poti face ceva doar cu ceea ce este”. Bucura-te de momentele prezente, de ceea ce se intampla in realitatea imediata din concediul in care te afli: peisaje, distractii, calatorii, gusturi, mirosuri, familie, prieteni etc. Lasa criticile pe altadata, „cum ar putea sa fie” este de fapt o fantasma; ceea ce exista este ceea ce se vede/simte. Incearca sa scoti tot ce se poate din ceea ce este in fata ta.
- „Amintirile cele mai importante sunt in memoria noastra, nu in cea a aparatelor noastre” – un studiu interesant arata ca oamenii, concentrati mai mult pe actiunea de a fotografia/filma, rateaza ceea ce…fotografiaza/filmeaza si nu vor avea amintiri cu acele lucruri. Amintirile cele mai importante si mai frumoase sunt cele care raman in mintea ta, intotdeauna la indemana. Desigur, poti face fotografii si filme, dar inainte de toate incearca sa te concentrezi tu asupra lor, ca si cum ai vrea se le „scrii” in mintea ta. Mai mult decat atat, nu conteaza fotografia/filmul, ci ceea ce noi asociem (emotional): starea de bine, de relaxare, de bucurie. Atunci cand esti intr-o astfel de situatie lasa-te purtat/a de trairile si emotiile momentului, creeaza un fel de imagine mentala a momentului insotita de starea respectiva. Aceasta „imagine” iti va permite ca atunci cand te gandesti la ea sa apara inauntrul tau si starea pe care ai asociat-o. Niciun aparat din lume nu va putea face asta…
- „Indiferent cat te-ai stradui intodeauna vei uita ceva” – stii deja asta, si atunci ce rost mai are sa te chinui? Indiferent cat timp vei petrece pregatind concediul, calatoria sau bagajul vei scapa ceva din vedere. Este normal, sunt foarte multe elemente de luat in calcul. Nu te enerva si nu te intrista, cauta solutii pentru situatia aparuta, sigur exista o solutie.
- „Concediul inseamna mai degraba o stare de spirit” – poate ca acesta ar trebui sa fie principiul de baza. Toate celelalte elemente ar trebui sa paleasca in fata dorintei tale de relaxare, odihna, bucurie si placere. Restul sunt detalii si ia-le ca atare.
Cel mai important dintre toate este starea ta de bine!
Vacanta frumoasa ! Concediu minunat !