Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net
Era vorba doar de timp, pana cand activitatea mass-mediei din ultimii ani sa „de-a roade”. La ce altceva putea conduce felul in care televiziunile si presa au inteles sa-si faca treaba. Goana dupa audienta si vanzari cu orice pret le-a facut sa incalce, uneori brutal, toate limitele bunului simt, ale corectitudinii si decentei. „Deontologia jurnalistului” devenit mai degraba un arhaism, „o fraza de dansii inventata”.
La ce ma refer? La numarul urias de fapte de agresivitate de toate felurile posibile si mai ale „imposibile” prezentate cu darnicie si obstinenta. Nu cred ca a existat ziar sau program de stiri care sa nu mentioneze despre crime, talharii, violuri, atacuri etc. Imi aduc aminte cu precizie de primul program de stiri al noului an 2014 al unei „importante” televiziuni, care a inceput cu stiri despre o crima. Acesta era lucrul cel mai important de aflat la inceputul unui nou an?!
Ce efect are in timp o astfel de abrodare? Unul pervers (ascuns) si periculos: prezentandu-se atatea fapte de agresivitate si violenta, se induce inconstient ideea unui mediu periculos, amenintator, ce distruge. Fata de aceasta situatii exista doua tipuri de reactie: evitarea (oamenii tind sa se retraga, sa evite confruntarea cu un astfel de mediu, izolandu-se) sau „pregatirea de lupta” (oamenii sunt deja in alerta, tensionati, atunci cand ies in mediu, intr-o incercare inconstienta de a face fata; aceasta ii face susceptibili la reactii exagerate fata de stimuli obisnuiti sau neimportanti, caci sunt deja „incarcati”). Toate acestea sunt o cauza a numarului in crestere de cazuri de tulburari de anxietate (cu sau fara atacuri de panica)
Un alt efect vine dintr-o alta perspectiva: prezentarea atator stiri cu puternica incarcatura emotionala (accidente, violuri, crime, talharii, distrugeri, agresiuni etc.) initial au un impact puternic asupra emotionalitatii oamenilor. In timp insa, asa cum omul se obisnuieste cu orice, expunerea masiva la emotie va duce la doua reactii principale: desensibilizarea (oamenii nu vor mai rectiona la astfel de stimuli – si vedem aceasta in lipsa de reactie fata de suferinta in jurul nostru) sau suprasensibilizarea (reactia exagerata la stimuli obisnuiti sau neimportanti; vorbim de o slabire a sistemului de aparare). Aici regasim o cauza a numarului in crestere de tulburari depresive.
Exista si alte aspecte. Formele agresivitatii si ale situatiilor, evenimentelor sau actiunilor ce pot declansa agresivitate sunt diverse, unele dintre ele foarte „fine” si insidioase.
Felul in care sunt prezentate stirile: exista jurnalisti si prezentatori al caror ton, vorbire, atitudine, anunta o grozavie, o apocalipsa, indiferent ce subiect ar prezenta. Jurnalisti care transmit de pe marginea prapastiei, din sanul furtunii, din mijlocul nenorocirii, doar pentru a te face sa simti mai bine grozavia momentului. Teama, furia, mizeria, nenorocirea in esenta.
Cantitatea stirilor legate de un anumit subiect poate aduce un sentiment de a fi agresat de tipul „este prea mult”, „ajunge”.
Agresivitatea fizica si/sau verbala prezenta in nenumarate emisiuni de diferite feluri: se racneste, se jigneste, se loveste, se arunca cu obiecte etc. Si aici gasim feluri ascunse dar care au acelasi sens, aceeasi incarcatura: contradictia fara sens si argument (este o forma de agresivitate), participantii/interlocutori vorbesc unul peste altul (o alta forma de agresivitate) etc.
Ipocrizia mass-mediei atinge apogeul cand, tot ea, se plange de ceea ce se intampla in jurul nostru, si constatat aceasta cu o ingenuitate tampa, ca si cum ea nu ar fi avut nici un rol.
ACESTA A FOST ROLUL TAU MASS-MEDIA: ai descris un mediu, o tara plina de mizerie si agresivitate sub toate formele ei, ca si cum altceva nu ar fi existat in jurul nostru, ca si cum aceasta este normalitatea. Iar acum, cand violenta (forma maxima a agresivitatii) a atins cote nemaintalnite, te intrebi ce s-a intamplat?
Prezinti doar subiecte fara continut si importanta si acum te intrebi de ce unii „oameni” din nu-stiu-ce sat iau apararea unor violatori? I-a invatat cineva valorile umane pe acestia? Sunt oameni care inca traiesc la nivelul primitv al fortei si al instinctelor primare: „a manca, a bea si a…” Le-a aratat cineva ca exista si altceva in lumea si in tara asta? NU! Caci morala, etica, respectul si valoarea nu vand, nu fac rating.
Pentru toate acestea, pentru 25 de ani de mizerie: SA-TI FIE RUSINE MASS-MEDIA!