Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net;

Pe micile ecrane se deruleaza, de cativa ani, din ce in ce mai multe emisiuni care m-au facut adeseori sa ma intreb de ce consuma timpul de emisie. Sunt emisiuni ce se transmit in general in intervalul 12.00 – 18.00 dar si mai tarziu. Se cauta mame, soacre, soti, prietene, se urmaresc partenerii, se descopera amantlacuri si asa mai departe. Subiectele, dincolo de apartenenta comuna, sunt tratate insipid, vulgar. Nu se cauta intelesul, castigarea unei experiente, ci scandalul, mizeria.
M-am intrebat, asa cum spuneam mai sus, de multe ori, care ar fi scopul acestui consum de timp de emisie, de resurse, financiare si umane, pentru producerea unor emisiuni care nu aduc nici un castig. Timpul, o valoare inestimabila a vremurilor noastre este risipit fara nici un rezultat. Emisiunile nu-ti ofera nici o informatie, nu-ti aduc nimic, sub nici o forma. Audientele lor minuscule ar trebuie sa fie o motivatie importanta pentru reconsiderarea spatiului de emisie si a utilizarii resurselor.
Intr-o tara in care educatia (tocmai s-a anuntat ca 50% dintre adolescenti sunt analfabeti), cultura si informatia reala, utila, sufera din greu, atitudinea televiziunilor este cel putin ciudata si de neinteles. Sigur ca este mult mai usor sa cumperi licente ale unor programe gata facute si testate pe alte populatii. De multe ori este si mult mai ieftin si mai rapid. De ce sa facem eforturi pentru a produce programe autohtone, desi unele initiative au inregistrat rezultate excelente, indiferent de subiect (a ramas in memoria colectiva seria prezentata de catre regretatul Radu Anton Roman, spre exemplu).
Propunerile de emisiuni cu continut interesant (consider eu, si altii): medicina, cultura, psihologie, etc. s-au lovit intotdeauna de acceasi atitudine: „nu fac audienta”. Au incercat macar? Emisiunea prezentata de Dr.Oz este un fenomen deja; de Oprah ce sa mai vorbim! Ar fi atat de greu sa gasim un astfel de personaj pe la noi? Incercarile de pana acum au dat gres datorita prezentatorilor alesi dupa interese, influenta si notorietate si nu datorita unui sarm si a unor cunostinte iesite din comun…Dar ele nu inseamna ca subiectul este epuizat.
Sigur ca putem sa gasim explicatii nenumarate ale (inca) existentei acestor emisiuni lipsite de continut. Explicatiile insa nu rezolva situatia. As prefera oricand macar o preluare a unor programe foarte bune (si sunt nenumarate) decat astfel de mizerii. Si aceste programe exista, dar ele sunt transmise aiurea, la ore care nu intereseaza pe nimeni, nu sunt promovate, ca nu cumva sa aiba audienta.
Cred ca televiziunile sunt prea mult tributare unor interese materiale, politice. S-au transformat in „companii” de media, adica s-au industrializat, emisiunea a devenit produs (expresie de-altfel des uzitata). Nimeni pare ca nu mai este interesat de „televiziunea care educa, cea care informeaza sau…formeaza, ba dimpotriva. Televiziunile, in marea lor majoritate sunt un instrument de imbecilizare in masa, de manipulare si inapoiere.
Din pacate, masa de telespectatori care aleg sa urmareasca alte programe de timp informativ, educational, cultural, etc. este inca prea mica, fapt ce arata care este nivelul nostru de educatie. Pana cand aceasta masa nu va deveni indeajuns de mare sa ceara altceva, este foarte probabil ca nu vom vedea alte emisiuni pe micile ecrane.
Pana atunci, nu uitati: telecomanda este totusi a voastra!