Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti

www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

 

Articolul de fata prezinta si alte metode de manipulare utilizate „cu succes”:

Frica

Se promoveaza scenarii fataliste; mass-media si buletinele de stiri sunt impanzite de stiri apocaliptice; sfarsitul lumii sub diferite forme: foamete, boli, epidemii, cataclisme, evenimente naturale (inundatii, seceta, explozii solare sau eruptii ale vulcanilor etc.). Se induce astfel o stare de continua frica ce slabeste individul, facandu-l temator si slab, usor de manipulat.

 

Cine detine informatia detine puterea

Cercurile puterii au inteles rapid asta si au pornit razboiul impotriva mijloacelor de informare in masa: incearca sa controleze internetul prin fel de fel de legi, pe care le „impacheteaza” frumos cu diverse scuze. Emisiunile informative au devenit „buletine de stiri” adica de nimicuri care nu pot fi utilizate in mod real. Informatia reala, utila, cea care conteaza cu adevarat este din ce in ce mai greu de gasit.

 

Izolarea

            Sunt prezentate din ce in ce mai putine informatii din afara unei tari. Se creeaza astfel o izolare geografica, economica, politica, culturala. Se pune accentul pe ce se petrece inauntrul tarii si mai putin pe ce se petrece in afara ei. Evenimente mondiale sunt prezentate minimal, ca si cum nu ar influenta activitatea tarii in cauza.

 

Exagerarea

            Se exagereaza importanta unor evenimente sau situatii in scopul deturnarii atentiei de la subiecte mai importante sau in scopul inducerii fricii.

 

Minimizarea sanctiunilor

            Se minimeaza importanta sanctiunilor si pedepselor pentru anumiti cetateni, membrii ai puterii, oameni de afaceri. Astfel inchisoarea nu mai este o pedeapsa ci devine o „experienta” (!?!), nu mai este un fapt condamnabil ca ai facut inchisoare ci dimpotriva, dovedesti ca esti o persoana puternica etc. Aceasta, alaturi de minimizarea rolului justitiei („este foarte scump sa intentezi un proces”, „dureaza extrem de mult”, etc.) iau speranta omului de rand in dreptate.

Minimizarea rolului unor institutii

            Se induce ideea ca statul este un slab administrator prin repetarea la nesfarsit a expresiei cu orice prilej, astfel incat sa se considere ca institutiile de stat sunt o povara de care trebuie sa se scape, ori prin vanzare, atunci cand este cazul, ori prin disponibilizari masive, ambele solutii sunt acceptate sau chiar cerute de catre cetateni.