In ultima vreme, indiferent de ce se deruleaza pe ecranele noastre tv, CNA-ul este absent. Ma intreb, este inca in vacanta, desi o astfel de institutie, care are „obiectul muncii” din plin nu ar trebui sa aiba vacanta, sau s-a desfiintat si eu nu am aflat. Din punctul meu de vedere ar trebui oricum desfiintat caci nu are nici o legatura cu activitatea pe care ar trebui sa o desfasoare. Iar in componenta altui organism asemanator ar trebui sa se regaseasca in mod obligatoriu un psiholog si un jurist.
Sunt insa cu ochii pe un alt „organism” (Protectia consumatorului) care nu prea functioneaza cum trebuie, sau, tot eu, imi indrept gresit sperantele pentru o televiziune mai normala ?! Poate ca directia ar trebui sa fie alta?
Cu alte cuvinte, ma (va) intreb: Cine ar trebui sa se ocupe (si) de reclamele TV? Reclame care derapeaza des in zona minciunii, manipularii grosolane si chiar a pericolului. Ca psiholog, cunosc foarte bine rezultatele dezastruoase pe care il au comportamentele nesanatoase si care este impactul unor mesaje asupra psihicului, mai ales asupra celui in formare (asa cum este la copii si adolescenti). De la anxietate la depresie si tulburari de adaptare si comportament, lista este deschisa.
Unul dintre exemple, cel mai recent, este al unei reclame la o crema de ciocolata renumita (dealtfel gustoasa recunosc) dar pe care ar trebui sa o consumam la micul dejun (sau in loc de micul dejun). Halal obicei sanatos! Acum ceva timp, o reclama la o renumita bautura carbogazoasa, ne arata cum doi dintre membrii unei familii se intalneau in miezul noptii la frigider, in cautarea bauturii respective. Adica, in miezul noptii te trezesti, si cu ochii mijiti de somn te duci sa tragi o dusca dintr-o bautura foarte dulce si care este recunoscuta pentru continutul unei substante care stimuleaza activitatea cerebrala. Sa vezi pe urma ce bine o sa dormi!
Prin aceasta categorie de reclame ni se induc/promoveaza comportamente nesanatoase si periculoase pentru sanatate si pentru functionarea noastra generala. Astfel de reclame, care promoveaza comportamente nesanatoase, se deruleaza constant la TV. Are cineva vreo reactie? Organismele mai sus amintite, Ministerul Sanatatii, cineva?….NIMENI
O alta categorie de reclame este cea a produselor de larg consum, in general cosmetice (creme si tratamente faciale) care promit piele ca de bebelus, disparitia celulitei, luminarea…tenului (ca a mintii inca nu au curajul de a spune), etc. In josul ecranului, abia vizibil si doar pentru o fractiune de secunda apare: „Rezultat al unor studii facute pe un grup de…12 persoane”!!! Imi aduc aminte cu nostalgie cum, cu ani in urma studiile si cercetarile aveau esantioane de mii de persoane si se desfasurau pe perioade de ani de zile. Acum, goana dupa profit face ca studiile pe cateva persoane sa fie indeajuns pentru alte zeci de milioane…Stiinta in toata regula, investitii substantiale. Unele dintre ele mai si mentioneaza substante care mai de care mai neobisnuite, mai rare, mai scumpe si mai greu de prelucrat: muguri de portocal, de bambus, de floarea pasiunii, argan etc. Ma gandesc la un studiu facut cu ani in urma de o firma de consultanta din domeniul markentingului, care a avut curiozitatea de a studia…sucul de portocale. Concluzia studiului a fost exceptionala: daca toate sucurile de portocale vandute pe glob ar contine cantinatea de fruct mentionata, ar trebui ca toata suprafata agricola a globului sa fie cultivata doar cu portocali!!! Probabil ca daca toate cosmeticele ar contine cantitatea de floarea pasiunii (de exemplu) mentionata, tot globul pamantesc ar mirosi a…pasiune, iar despre uleiul de argan, probabil ca ar curge la robinet…
Si, daca nu era de ajuns, la loc de frunte se afla promovarea dependentei de tehnologie (a se citi de telefonul mobil). O reclama ce apare obsesiv la televizor, promovata de o mare companie de telefonie mobila, indeamna privitorii sa vorbeasca la telefon, batand recorduri de durata (trei zile sau mai mult), fara sa mai faca altceva (cand ar mai avea timp de altceva), in speranta obtinerii de recorduri, de minute sau de trafic de internet, pe care desigur, sa le foloseasca in acelasi scop, al comunicarii fara frontiere si fara…LIMITE. In epoca in care dependenta de telefonul mobil a devenit o boala, o astfel de reclama nu face decat sa agraveze lucrurile. Cine reactioneaza la promovarea unui comportament periculos? NIMENI…
Mai sunt de amintit reclamele manipulatoare care utilizeaza denumiri stiintifice (in speta latinesti) pentru substantele pe care le contin, de fapt nimic deosebit, si care se afla (sau ar trebui sa se afle) in mod natural in produsele respective. Exemplul celebru, discutat putin pe la TV, este al iaurtului cu bifidus. E ca si cum am spune: „vindem lapte cu calciu” sau „vindem morcovi cu vitamina A”.
Daca mai adaug si elucubratia conforma careia “murdarirea este buna” avansata de o marca de detergent, avem inca o situatie in care este promovat un comportament nepotrivit: adica sa ne lasam copii sa se balaceasca in mizerie, pentru ca avem un detergent care va curata tot. Nu mai discutam de faptul ca nu am gasit inca nici un detergent, de indiferent ce marca, sa spele asa cum se arata in reclame…
Ultimul, dar nu cel din urma aspect pe care il mai semnalez aici, este cel al reclamelor cu emisiuni sau cu filme, si nu invers. Exista posturi tv care depasesc in mod flagrant timpul de reclama legal. Si? Se intampla ceva? NIMIC
Lista reclamelor mincinoase si periculoase nu se opreste aici, cum este sigur ca nu se va opri nici invazia acestora in mass-media, daca nimeni nu va lua masuri.