Autor: Valentin Pescaru, psiholog-psihoterapeut-sexolog, Bucuresti
Cutremur. Ce se poate face!
M-am intors de curand din Italia, unde am acordat asistenta psihologica victimelor cutremurului din 24.08.2016. Situatia, dincolo de suferintele si dramele produse de cutremur, a fost o lectie dura pentru mine pe mai multe paliere. Am realizat ca un cutremur este una dintre catastrofele cele mai nenorocite pe care omul le poate trai, atat datorita efectelor pe toate planurile existentei umane cat si datorita intinderii foarte mari si a distrugerilor greu de anticipat.
In acest moment este clar pentru mine ca Romania nu va avea prea curand forta si priceperea Italiei de a gestiona astfel de situatii. Este un adevar crud, o realitate care nu lasa loc de interpretari. Romania este o zona seismica si nu este vorba DACA va urma un cutremur ci CAND va urma un cutremur. Dovada sunt cutremurele care au loc in mod constant; este clar ca va veni si ACELA, mai devreme sau mai curand. Nu avem logistica altor tari si nici priceperea lor, dar avem posibilitatea de a ne informa, de a ne educa, de a ne pregati. Dupa cutremurul recent oamenii au sunat la 112 ca sa ceara informatii; acum, dupa acest cutremur, au avut unde si cum sa sune. Degeaba cauta informatii DUPA cutremur. Trebuie sa caute informatii INAINTE, ca sa invete ce se poate face cand inca se mai poate face; dupa s-ar putea sa fie prea tarziu…
Ceea ce ne ramane, intr-o astfel de situatie, este sa incercam sa ne pregatim singuri, noi, familiile, vecinii si prietenii nostri, singurii care ne vom putea ajuta in cazul unui cutremur. Aceasta este parte din experienta capatata in Italia: primul ajutor vine intotdeauna de la tine insuti si de la cei de langa tine; vecinul te poate scoate din daramaturi inainte sa cada casa pe tine, poate stinge incendiul care sta sa te napadeasca.
Ajuta-ti aproapele este litera de lege umana, viata ta ar putea fi in mainile lui…si invers…
Incerc sa va prezint toate situatiile pe care le va produce un cutremur. Ar fi bine sa le invatati, sa le exersati, sa le aplicati, cu copii, familia, vecinii si prietenii; s-ar putea sa va salveze viata. Este lectia pe care eu am invatat-o dureros si pe care v-o transmit:
In cazul unui cutremur, inainte de toate trebuie sa te ajuti pe tine si pe cei apropiati tie: copii, familie, persoanele cu care locuiti, vecini. Pregatirea atat psihica cat si logistica pentru situatia unui cutremur scade teama. Omul pregatit nu se teme atat de mult ca cel nepregatit. Va sti ce sa faca la momentul potrivit si asta ii poate salva viata, lui si a altora. Pana la interventia altor forte poate sa treaca ore sau chiar zile.
Reguli generale de protectie si prevedere inaintea unui cutremur
1.Exista deja aplicatii pe telefon care va pot alerta cu cateva zeci de secunde inainte de producerea unui cutremur. Cautati-le si folositi-le. Cele cateva zeci de secunde avans va vor da timpul necesar sa reactionati! Cativa lei cheltuiti va pot salva viata.
2.Puneti la punct ceea ce se numeste kitul de urgenta in caz de cutremur. Acesta trebuie sa cuprinda urmatoarele:
- a) hrana solida impachetata sau care nu trebuie preparata in niciun fel (batoane de cereale sau de ciocolata, cutii de conserve de diverse feluri etc.) suficienta pentru toti membrii familiei pentru cel putin 3-5 zile. In cazul in care exista copii mici, cu nevoi de hrana specifice, lapte praf si cele necesare pentru ei, pentru cateva zile.
- b) apa potabila imbuteliata; bidoane mari (5-7-10 l), cate unul de fiecare persoana/zi, pentru cel putin 5 zile
- c) radio clasic pe baterii, baterii sau acumulatori de rezerva. Unele telefoane moderne au si functia de radio dar trebuie sa aveti pregatite acumulatoare incarcate de rezerva. Radioul este necesar pentru a primi informatii de la structurile autorizate.
- d) una dintre marile probleme pe care le-am constatat in Italia a fost pierderea sau distrugerea documentelor personale. De aceea este important sa aveti in casa, intr-o cutie metalica speciala toate documentele importante ale familiei: de identitate, nastere, ale casei, conturi etc. Ar fi foarte bine daca ati putea avea copii de rezerva ale acestor documente, depozitate si la alte persoane de incredere (la alte adrese). Poate parea neimportant dar realitatea a aratat ca, in lipsa oricarui document de identificare nu puteti avea acces la banca, la alte institutii, la un eventual ajutor financiar sau de alta natura etc. Situatia devine cu atat mai complicata cu cat este posibil ca, in cazul unui cutremur major, sa fie distruse si institutiile de la care puteti obtine documentele in discutie.
- e) in cazul unui cutremur sistemele bancare vor fi inutilizabile, adica inclusiv cardurile bancare. Este necesar sa aveti o rezerva de bani lichizi, in hartii mici, pentru o astfel de situatie
- g) fiecare membru al familiei sa aibe langa el, tot timpul, o lanterna functionala, de care sa fie legat un fluier (acesta produce un zgomot puternic si cu foarte putin efort, necesar pentru localizarea persoanei). In cazul unui cutremur care va avea loc noapte energia electrica nu va functiona timp indelungat. O lanterna aflata la indemana va va ajuta nu doar sa va orientati in intuneric prin casa ci si sa evitati obiectele cazute pe jos, cioburile etc., apoi sa puteti iesi din casa daca va fi nevoie. Sunt recomandate lanternele moderne, cu tehnologie led, care sunt foarte ieftine dar si foarte economicoase. Exista si varianta celor cu dinam incorporat, care produc lumina la invartirea unui manete. Avantajul lor este ca nu au nevoie de baterii sau acumulatori de schimb.
- h) in cazul unui cutremur major retelele de utilitati (apa, gaze, energie el, cablu tv) pot sa nu mai functioneze pentru timp indelungat, de la zile la saptamani sau chiar mai mult. De aceea este important sa aveti in vedere aceste lucruri si sa luati masuri de prevedere, atat cat se poate: rezerva de apa, eventual o mica butelie de campanie la care sa puteti incalzi sau gati mancare sau lumina.
- i) este important sa aveti in casa o trusa medicala care sa contina: dezinfectanti (apa oxigenata, iod, rivanol), pansamente si fese sterile, foarfeca si ace de siguranta, garou, antibiotic de spectru larg (ampicilina, oxacilina), antidiareice, antialgice sau antifebrile, impreuna cu o rezerva a medicamenteleor de care stiti ca aveti nevoie in mod obisnuit pentru bolile de care suferiti.
Masuri de urgenta in timpul unui cutremur
1.Exista locuri sigure in casa unde va puteti adaposti in cazul unui cutremur. Ele sunt cel mai bine prezentate de materialul pe care l-am extras unde gasiti si una dintre aplicatiile de alerta cutremur de care va vorbeam anterior:
www.alertacutremur.ro/instructiuni-in-caz-de-cutremur/
<<In situatia in care cutremurul deja s-a declansat, solutia optima de protectie este metoda “triunghiului vietii”. Dezvoltata de Doug Copp, managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), metoda de supravietuire “triunghiul vietii” poate creste sansele de supravietuire in caz de cutremur pana la 100%. Denumirea metodei vine de la spatiul cu acelasi nume creat in imediata apropiere a obiectele de mobilier mari care, in eventualitatea prabusirii tavanului, formeaza intre acesta si podea un triunghi de siguranta in care o persoana poate fi protejata.
Cu cat obiectul are o dimensiune mai mare, cu atat se va compacta mai putin si deci golul de siguranta va fi mai mare, astfel incat va creste probabilitatea ca persoana care il ocupa sa nu fie ranita. Metoda sfatuieste sa:
– mergeti langa un obiect voluminos (o canapea, un pat, un dulap etc.) care va lasa un gol in imediata sa apropiere si sa va intindeti la baza lui (niciodata sub el);
– daca seismul va prinde in pat, pe timp de noapte, rostogoliti-va jos, langa pat. Un gol de siguranta va exista in jurul patului.
– evitati sa va adapostiti sub tocul usii deoarece acest spatiu ofera cea mai mica rata de supravietuire in cazul unui cutremur;
– niciodata nu folositi scarile in timpul unui cutremur. Acestea se leagana separat de cladire si cele doua se vor lovi reciproc pana la prabusirea scarilor. De asemenea, chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, deci nu le utilizati pana nu sunt verificate indeaproape.
– va pozitionati pe cat posibil cat mai aproape de zidul exterior al cladirii
– daca sunteti surprins de cutremur intr-un autovehicul, nu ramaneti in masina, ci iesiti afara si intindeti-va langa vehicul. Masinile formeaza, in general, goluri de aproximativ 1,5 metri in jurul lor.>>
Adaug:
– indepartati-va de corpuri inalte de mobilier sau suspendate care pot cadea in timpul cutremurului. Ca masura de prevedere puteti fixa corpuri de mobilier inalte de pereti
– nu incercati sa prindeti, sa sustineti sau sa sprijiniti mobilierul sau alte obiecte. In cazul unui cutremur nu mai conteaza decat viata Dumneavoastra
– protejati-va capul cu mainile si asezati-va intr-unul din spatiile descrise mai sus
– nu incercati sa ajungeti la alti membri ai familiei, nu veti avea timpul necesar si este posibil sa nu va mai puteti proteja nici pe sine. De aceea este important ca fiecare persoana sa stie regulile de protectie discutate aici, inclusiv copii (de la varsta la care pot intelege asta: 6/7 ani)
Masuri de urgenta dupa cutremur
1.Dupa ce cutremurul a incetat incercati sa vedeti in ce stare se afla membrii familiei. Daca locuiti la etaj asigurati-va temeinic daca scarile sunt la locul lor si se pot utiliza in siguranta. Nu incercati sa faceti asta daca nu aveti posibilitatea de a lumina locul. Gasiti intai o sursa de lumina si apoi iesiti din casa sau din locul in care va aflati
2.In caz de cutremur sistemele de utilitati se decontecteaza automat. Daca s-au declansat incendii incercati sa le stingeti, daca nu puteti parasiti locul cat mai repede cu putinta. Daca simtiti miros de gaz (poate fi si o butelie sparta), parasiti locul cat mai repede cu putinta.
3.Multe cutremure au replici, in general mai mici decat cutremurul principal. Ganditi-va bine daca puteti sa parasiti locul in care va aflati in siguranta. Daca nu, mai bine ramaneti unde va aflati si cautati locurile sigure de care am discutat.
4.Daca ati reusit sa iesiti din locuinta nu va pozitionati in apropiere de ziduri sau cladiri inalte sau de alte corpuri sau obiecte din care pot cadea bucati. Alegeti locuri deschise, cat mai departe de cladiri.
5.Nu plecati si nu folositi masina proprie sau alt asemenea autovehicul. Pot exista drumuri blocate sau sa cada bucati din cladiri peste masina. Este mai important uneori sa ramaneti pe loc decat sa incercati actiuni pripite.
6.Daca pericolul a trecut verificati daca este posibil si sigur sa va intoarceti in locuinta. Daca v-ati intors stati impreuna cu cei apropiati intr-un loc sigur, pregatiti pentru eventuale replici.
De ce sunt importante masurile de pregatire in caz de cutremur
Pregatirea scade anxietatea. Mintea se pregateste pentru situatia respectiva. Repetitia, exercitiile de pregatire, simularea situatiei, ajuta organismul sa invete, sa memoreze ce trebuie facut. Daca exercitiile au fost facute temeinic se dezvolta o memorie organica care va ajuta persoana sa faca ce trebuie aproape automat, ceea ce poate face diferenta intre viata si moarte.
Pregatirea psihologica este extrem de importanta. Este mult mai bine sa infrunti o situatie decat sa o negi, sa o refuzi. Prima situatie te va ajuta sa treci peste situatie mult mai bine, a doua te va face sa o “incasezi” mult mai rau.
Sa te concentrezi pe lucruri/actiuni clare, pasi stabiliti si exersati, intr-o situatie de stres maxim impiedica blocajul si panica.
Puteti stabili cu familia sau cei cu care locuiti ca, in cazul unui cutremur, sa va intalniti intr-un anume loc. In cazul unui cutremur major devine periculos sa rataciti pe strazi cautandu-va unii pe altii.
Toate cele scrise aici sunt extrase din lucruri vazute si traite. Poate ca nu reprezinta toate lucrurile care se pot face dar reprezinta baza, masurile minimale pe care oricine le poate lua.
Atentie: intr-o catastrofa de acest tip aceste informatii va pot salva viata!