Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

Masturbarea
Masturbarea este de fapt actiunea de autosatisfacere sexuala, prin stimularea propriilor organe sexuale. Joaca un rol important in dezvoltarea fiintei umane. Fiind un subiect sensibil, rezultatele nenumaratelor studii sau cercetari au o precizie mai scazuta decat in alte cazuri. Se considera ca un procent de peste 99 % dintre barbati o practica, si peste 75-80% dintre femei.
Statistica este mai putin importanta in cele ce urmeaza, conteaza atitudinea fata de masturbare a adolescentilor si tinerilor (atat baieti cat si fete) si respectiv problemele ce rezulta din aceasta atitudine.
Masturbarea joaca doua mari roluri: este o cale spre autocunoastere – cei care o practica pot descoperi in felul acesta zonele erogene, caile si modalitatile de a obtine placere. Pot cunoaste felul in care le functioneaza propriul organism si metodele prin care pot obtine placere (orgasm/ejaculare).
Al doilea rol este cel de solutie „de urgenta”, adica de a obtine descarcarea de tensiune sexuala in lipsa unui partener. Corpul nostru ne pune la dispozitie aceasta varianta atunci cand, din diverse cauze ne lipseste, sau nu ne dorim, un partener…
Aceste roluri sunt demonstrate prin studii si cercetari care au evidentiat o corelatie intre masturbare si problemele sexuale care pot aparea. Despre aceste probleme vor discuta in cele ce urmeaza.
Masturbarea apare in general in mod natural si cat se poate de sanatos, la adolescenti si tineri. Excitarea intamplatoare (prin frecarea zonelor erogene, la dus de exemplu) sau observarea senzatiilor din zonele erogene in situatii stimulatoare duce la dorinta, alimenteaza curiozitatea si, in final se ajunge la masturbare.
Exista insa din ce in ce mai multi adolescenti (in special baieti) care ajung sa faca din masturbare un scop in sine, practicand-o si de cateva ori pe zi. Stimulati constant de fel de fel de imagini si de filme erotice (de la reclame, jocuri, clipuri video pana la filme pentru adulti) ajung la o stare de excitare aproape continua, care nu poate fi descarcata decat prin masturbare. Multi dintre ei sunt dependenti de pornografie (exista deja un termen consacrat: „computer porn”) pe care si-o procura cu ajutorul internetului. In lipsa altor solutii de descarcare a acestei tensiuni sexuale (normale, intr-o anumita masura) – in special in lipsa miscarii/efortului fizic, ajung sa utilizeze masturbarea ca si cale principala de a se descarca de tensiunea sexuala. De aici rezulta doua mari probleme:
– organismul lor va invata ca placerea vine rapid (marea lor majoritate cauta ejacularea, respectiv satisfacerea cat mai rapida), astfel incat, mai tarziu, au toate sansele sa dezvolte tulburari de ejaculare precoce sau de erectie;
– asteptarile lor sunt nepotrivite si nerealiste in relatie cu fetele; ei au in minte ceea ce se intampla in filmele pentru adulti si asteapta sa primeasca, sa se intample si in realitate la fel, lucru care nu este posibil. Multi dintre ei nu vor mai reactiona natural la vederea unui corp „obisnuit” de fata si vor oscila intre teama, emotie, abreactie (nu vor avea nici o reactie) si alte trairi incompatibile cu actul sexual.
Mai mult decat atat, masturbarea in exces duce si la descarcarea energiei vitale, si multi dintre cei aflati in aceasta situatie descriu o oboseala accentuata, o lipsa a interesului pentru alte activitati, scaderea interesului pentru scoala, scaderea capacitatilor intelectuale, etc.
In ceea ce priveste adolescentele, lucrurile stau putin diferit, un procent mult mai mic apeland la acesta forma de autosatisfacere. Multe dintre ele incep la indemnul altor colege/prietene si vor continua daca vor gasi placere in aceasta activitate.
In cazul adolescentelor si a relatiei cu masturbarea, problemele apar cand aceasta…nu se intampla, datorita educatiei, lipsei de informatie, a unor traume sexuale etc. Aceste adolescente nu vor dezvolta o relatie sanatoasa si normala cu propriul lor corp, pe care nu il percep ca fiind o sursa de placere. In multe cazuri acestea vor astepta ca partenerii lor sa fie cei cu initiativa, cu experienta sexuala, si vor astepta de la ei placerea sexuala, care, de multe ori, intarzie sa apara. Cum poate sti celalalt ce simti tu, de ce ai nevoie tu ca sa te simti bine? Si atunci situatiile se complica.
Lipsa de informatie duce la situatii neobisnuite: sunt adolescente care nu se masturbeaza de frica sa nu se dezvirgineze?! (Fapt care nu este posibil daca nu se introduce nimic in vagin). Sunt destule care nu se apropie de zona genitala si, in afara de igiena personala, nu stiu care este rolul diverselor „parti componente”. Lipsa de informatie si educatie sexuala duce de multe ori la experiente sexuale neplacute, nesanatoase, dureroase si chiar la sarcina.
Desigur toate aceste situatii, si multe altele, si-ar gasi raspunsurile si rezolvarea daca ar exista educatie sexuala la adolescenti si tineri. Informatia nu a daunat niciodata, lipsa ei insa…
Masturbarea, ca si multe alte situatii din viata noastra tine de acelasi principiu: „masura face diferenta”. Lipsa masurii duce, in acest caz, la probleme sexuale.
Mai exista un alt aspect, foarte interesant, si foarte important: cercetari recente au dus la descoperirea ca placerea obtinuta din masturbare este diferita si mai putin intensa decat cea obtinuta dintr-un contact sexual cu persoana dorita. Poate ca, in felul acesta corpul nostru ne spune ca ea ar trebui sa ramana exceptia, nu sa devina regula activitatii noastre sexuale.