Permalink to Educatie sexuala pentru adolescenti si tineri 1

Educatie sexuala pentru adolescenti si tineri 1

Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net

Cele mai multe dintre intrebarile pe care le pun adolescentii si tinerii sunt legate de inceputul vietii sexuale si de riscul sarcinii.

Iata cateva informatii legate de acest subiect:
– Fetele ar trebui pregatite de catre parinti (in special de catre mama) despre aparitia ciclului menstrual, ca fapt normal si natural in viata unei femei. Daca mama are dificultati in acest sens (ii este rusine, are retineri, nu cunoaste ea insasi prea multe despre subiect etc.) poate sa apeleze la un specialist care sa o faca pe intelesul copilului; in general aceasta pregatire se face incepand cu varsta de 9 ani. Atentie, exista indicii despre sexualitatea precoce la fetite, care in unele cazuri se manifesta chiar inaintea varstei de 9 ani: cresterea accentuata a sanilor, dezvoltarea brusca si accentuata a organelor sexuale, aparitia unei pilozitati accentuate etc. Este obligatoriu ca aceste situatii sa fie discutate cu specialistii.
– Din momentul in care unei fete ii apare ciclul menstrual (dupa varsta de 11-12 ani sau chiar mai devreme) exista posibilitatea ca aceasta sa ramana insarcinata. De altfel aparitia ciclului menstrual indica tocmai inceperea perioadei fertile la fete. Odata cu acest moment ar fi bine ca fata sa fie dusa la un control ginecologic unde specialistul sa-i vorbeasca pe larg despre ceea ce i se intampla si sa-i dea primele informatii despre ceea ce se poate intampla din acel moment: schimbarile fiziologice, posibilitatea sarcinii, riscuri, boli cu transmitere sexuala, etc.
– Aparitia ciclului menstrual nu inseamna si inceputul vietii sexuale. Desi exista presiuni si influente din multe parti (sexualizarea mass-mediei este un factor important), colegii sau colegele etc, decizia de a incepe viata sexuala ar trebui sa apartina fiecaruia (baiat sau fata); sa fie pregatiti, atat din punct de vedere psihologic, cat si cu toate informatiile necesare.
– In ceea ce-i priveste pe baieti, aparitia ejacularii nocturne (a polutiilor) este dovada faptului ca organismul lor functioneaza normal si sanatos. Ejacularea nocturnă nu este un atribut doar al adolescentei. Poate să apară şi la bărbaţi maturi, în perioadele de abstinenţă. Orgasmul nocturn nu este, strict, un atribut al barbatilor. Femeile, la rândul lor, pot avea orgasme nocturne, cauza fiind aceeasi: lipsa unei descarcari a tensiunii sexuale acumulate. Cu alte cuvinte, şi fetele au “visuri umede”. Ejacularea insa contine spermatozoizi ceea ce inseamna ca de acum exista posibilitatea de a produce o sarcina daca intra in contact cu vaginul.
– Am folosit expresia „contact cu vaginul” intrucat la adolescenti „actul sexual” poate avea intelesuri diferite: frecarea organelor genitale intre ele, fara penetrare, introducerea degetului in vagin, introducerea partiala a penisului in vagin etc.
– Jocurile erotice, cum sunt numite aceste apropieri intre adolescenti, cuprind mangaieri, saruturi, mimari ale actului sexual, poate exista contact fara ca cei doi sa fie dezbracati si chiar ejaculare in aceste conditii (cel putin la baieti). Intr-o masura jocurile sexuale sunt normale, naturale si sanatoase. Ele permit cunoasterea reciproca, explorarea corpului propriu si al celuilalt, observarea reactiilor proprii ai ale celuilalt. Sunt o varianta normala de apropiere fizica, cu conditia sa fie facuta treptat si cu ceva cunostinte in domeniu…caci exista destule situatii in care hormonii o iau razna si situatia poate scapa de sub control, adica sa se inceapa un act sexual.
– Important: atunci cand baiatul se excita, penisul intra in erectie si in varful lui apar cateva picaturi de lichid, de cele mai multe ori fara culoare si miros. Lichidul este special produs de organism pentru lubrifiere (este foarte alunecos la pipait), adica pentru ungerea intrarii in vagin, pentru a permite penetrarea. Atentie insa: acest lichid contine spermatozoizi, ceea ce inseamna ca, daca ajunge in vagin, indiferent cum (introducerea degetului ud cu lichidul respectiv, introducerea penisului etc.) poate produce o sarcina.
– Continuarea jocurilor erotice poate duce baiatul la orgasm, respectiv la ejaculare. La inceputul vietii sexuale, cand lipseste experienta, acest lucru se poate produce brusc, luandu-i pe nepregatite pe cei doi, situatie care poate produce destule neplaceri. Chiar daca ejacularea s-a produs la intrarea in vagin, in afara lui, sperma poate aluneca inauntru si poate duce la sarcina. Chiar daca fata este virgina si ejacularea s-a produs la intrarea in vagin, fara penetrare, se poate produce o sarcina. Sansele sunt destul de mici dar EXISTA, si este un risc pe care cei doi nu ar trebui sa si-l asume. Toate cele de mai sus sunt valabile si in cazul in care baiatul are o boala cu transmitere sexuala, ea se poate transmite fara a fi necesara penetrarea vaginului ci doar contactul cu sperma.
– Din momentul in care fata are ciclu menstrual si baiatul are ejaculare exista posibilitatea sa exista o sarcina, ceea ce inseamna ca actul sexual sau situatiile de mai sus pot duce la o sarcina neasteptata. Din acest moment ei trebuie sa inteleaga si sa utilizeze masuri contraceptive potrivite.

Va urma…