În mai toate discuțiile despre ființa umană apare subiectul ”iubirii de sine”. La fel de repede apare și întrebarea: „cum adică să mă iubesc pe mine? Ce înseamnă să mă iubesc pe mine, cum se face asta?”

Este interesant de constatat că, atunci când sunt întrebați cum ar avea grijă de o persoană iubită aflată în suferință, majoritatea oamenilor știu să răspundă.

Dar, cumva, ei nu înțeleg cum ar putea deveni propria persoană obiect al propriei iubiri…

Înainte de orice iubirea înseamnă…acțiune. Înseamnă mișcare, activități, fapte, vorbe. Așa cum ai face pentru ”altul” diverse lucruri fă și pentru tine: mișcare, sport, participă la evenimente, călătorește. Ia-te de mână și du-te la plimbare. Ai auzit expresia: ”știu că mă iubești dar uneori am nevoie să o aud?” E valabilă și pentru tine! Bucură-te atunci când îți iese ceva, felicită-te, meriți. În fond a fost munca și efortul TĂU!

Iubirea înseamnă interes, atenție, îngrijire. Adică pur și simplu să te intereseze de propria persoană. Părul neîngrijit, baia săptămânală, hainele ponosite și aruncate aiurea pe tine nu-ți sunt de folos. Nu ți-ai lăsa copilul, partenerul sau părintele să iasă neîngrijit pe stradă. Tu de ce o faci? Interesul pentru sine înseamnă igienă, curățenie, atenție la imagine.

Iubirea de sine înseamnă grija pentru corp și sănătate. Du-te la doctor, fă-ți analizele și vezi cum stai cu ”inventarul”. Ai probleme de sănătate? Ocupă-te de ele. Tu nu ești corpul tău dar….atât timp cât ai acest corp ar fi bine să-l respecți/îngrijești ca atare. Cum îl servești pe el așa te va servi și el pe tine.

Iubirea de sine înseamnă respect. Pentru tine și pentru ceilalți. În ACEASTĂ ordine. Dacă tu nu te respecți cine ai vrea să o facă în locul tău. Ceilalți îți fac ceea ce TU le permiți să-ți facă. De ce crezi că ”puterea de a spune NU” este una dintre temele cel mai mult discutate în psihologie? A spune NU înseamnă respect de sine, măsură, limită, protecție. Atunci când simți că ceva nu este în regulă cu/pentru tine spune simplu: NU. Apără-te, respectă-te, protejează-te!

Iubirea de sine înseamnă bunăstare, confort, înseamnă micile plăceri ale vieții. Nu arunca cu banii pe obiecte nefolositoare doar ca să îți umpli golurile emoționale. Nu-ți cumpăra o mașină prea mare, ultimul model de telefon și haine în fiecare zi. Cele mai bune lucruri sunt cele pe care ți le poți permite fără să-ți vinzi sufletul, timpul, sănătatea și viața. Micile plăceri ale vieții (un ceai, o cafea, 30 minute de pauză și relaxare, o baie fierbinte, o excursie) sunt de multe ori combustibilul care ne duce mai departe.

Iubirea de sine înseamnă ordine și disciplină. Cum este înăuntrul tău este și în afara ta și…viceversa. Fă-ți curat în casă și în viață, în lucruri și în relații. Câteodată este necesar să te desparți de obiecte, persoane, relații. Capacitatea de a te putea opri, de a te putea despărți de ceea ce te sufocă, te încarcă, este dovada puterii tale reale. Dă drumul! Nu aparții nimănui și nimeni nu-ți aparține! Iubirea este libertate, nu posesiune, nu teamă și nu dependență!

Tu nu ești doar corpul sau obiectele tale. Ești o ființă complexă, cu minte, suflet și spirit. Iubirea de sine înseamnă să te ocupi de aceste părți ale tale. Înseamnă tot atâtea surse de bucurie, împlinire, pace și liniște. Călătorește, citește, mergi la muzee, concerte, spectacole, filarmonică. Descoperă, experimentează, simte. Există yoga, meditație, spiritualitate – nenumărate surse de inspirație și revelație.

Iubirea mai înseamnă bunătate, indulgență. Ia-te mai ușor, câteodată chiar în glumă (atenție: nu ”la mișto”). Dacă nu ai aflat până acum, omul nu este perfect, deci greșește. Dă-ți pace, nu te mai acuza și pedepsi atât. Ai greșit, asta este, singurul câștig pe care îl mai poți scoate dintr-o greșeală este învățătura. Și încearcă să nu o mai repeți…Râzi, glumește, CU tine, nu DE tine.

Nicăieri în textul acesta nu am scris să te ocupi DOAR de tine. Iubirea de sine înseamnă empatie, altruism, sprijin și ajutor. Ajutându-i pe ceilalți te ajuți pe tine. Valoarea pe care o dai celorlalți este valoarea pe care ți-o dai ție. Iubindu-i pe ceilalți te iubești pe tine. Și…invers

Nu uita! Iubirea de sine înseamnă echilibru, măsură, respect. Înseamnă modestie, nu umilință, înseamnă corectitudine față de sine și față de ceilalți. Înseamnă autenticitate, moderație, nu ego.

Iată cât de multe lucruri înseamnă iubirea de sine, și mai sunt încă atâtea de spus. Încearcă să le urmezi pe acestea și vei avea surpriza să le descoperi și pe celelalte.

Tu construiești Valoarea ta ca om.

Valentin Pescaru

Psiholog, psihoterapeut, sexolog