Definitia depresiei

Depresia se defineste ca un ton emotional pervaziv (extins) care influenteaza profund punctul de vedere si perceptia de sine, a altora si asupra altora si a mediului in general.

Adeseori confundata cu tristetea, care este o emotie normala si naturala, strans legata de anumite situatii prin care trecem de-alungul vietii (pierderea persoanelor semnificative, despartiri, concedieri, boli grave, divort, etc.), depresia se diferentiaza prin faptul ca este o stare care nu mai trece in timp, ba chiar tinde sa se agraveze.

Daca starea de tristete de care vorbeam anterior se micsoreaza si trece in timp, depresia devine constanta, mai profunda, si afecteaza starea generala, nivelul de functionalitate al persoanei in cauza.

Ce simptome are depresia

Alaturi de durata prelungita, de intensitatea care afecteaza viata, depresia mai este insotita de semne si simptome caracteristice:
– dispozitie deprimata in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, indicata fie de relatarea subiectiva, fie de observatiile facute de catre altii
– interes sau placere marcat diminuate fata de toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi
– pierdere semnificativa in greutate, fara un regim alimentar corespunzator, ori luare in greutate (de ex., o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului intr-o luna)
– insomnie sau hipersomnie (nevoie de somn crescuta) aproape in fiecare zi
– agitatie sau inhibitie (lentoare) psihomotorie aproape in fiecare zi
– fatigabilitate sau lipsa de energie (fara un efort corespunzator) aproape in fiecare zi
– sentimente de devalorizare (inutilitate) sau de vinovatie excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta ) aproape in fiecare zi (nu numai autorepros sau culpabilizare in legatura cu faptul de a fi suferind)
– capacitate de gandire sau concentrare diminuata sau indecizie, aproape in fiecare zi
– idei recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentativa de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului

La aceste simptome ale depresiei se adauga tendinta de retragere si insingurare (nu mai doreste contacte cu colegii prietenii sau chiar membrii familiei).

Studiile internationale arata ca cel putin o persoana din zece sufera de depresie si este probabil ca numarul sa fie mai mare. Este o situatie cu potential periculos, drept care trebuie abordata cu responsabilitate si cat mai repede cu putinta.

Diagnosticarea depresiei

Diagnosticarea corecta a depresiei trebuie facuta doar de catre un specialist: medic de familie, psihiatru, psiholog. Numai ei pot face distinctia intre situatii, avand in vedere ca pot exista conditii medicale care au semne si simptome asemanatoare; autodiagnosticarea depresiei, inspirata din texte sau informatii neverificabile este riscanta. Fiecare persoana este unica si tratarea ei va fi stabilita conform starii. In functie de starea de sanatate a persoanei poate fi necesar tratamentul medicamentos, spitalizarea, psihoterapia.