Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net
Nici nu a aparut bine termenul de lumbersexual ca multime de barbi monahale au aparut in jurul nostru. Viteza cu care imprumutam (a se citi inghitim) orice produce „somnul ratiunii” este fantastica. Desigur, expresia este o figura de stil, caci putem vorbi eventual de somnul ratiunii doar in ceea ce-i priveste pe cei care inghit cu nesat tot ce produce Occidentul, caci ceilalti, care emit toate aceste idiotenii conduc un joc dus la perfectiune, joc pe care, pe alocuri il admir, din perspectiva perfectiunii cu care functioneaza.
Termenul nu ma intereseaza, el a fost deja intors pe toate partile. Ma intereseaza insa ce, sau mai precis, cine se afla in spatele acestor termeni, care devin trenduri atat de repede. Termenul nu va face istorie, asa cum nu a facut nici metrosexualul, nici androginul si altele. In cladirile lor luxoase si „fancy” editorii marilor reviste glossy sunt cei care nascocesc fel de fel de lucruri, termeni sau expresii („red is the new black” etc.). Retelele sociale, canalele de publicitate si alte forme de promovare ofera acestora o influenta fantastica asupra pietei (nationale si internationale, nu intamplator ei sunt numiti trendsetteri (cei care traseaza directia –trad.aprox.). Au reusit sa impuna o expresie celebra: tot ce produc ei este „must have” adica daca nu-l ai, nu existi. Abundenta de termeni greu traductibili nu face decat sa sublinieze imaginatia de care dau dovada cei in cauza, caci produc inclusiv cuvinte ce trebuie imprumutate ca atare, dovedindu-si inca odata influenta.
Editorii sunt cei responsabili de continutul revistelor (tiparite sau online) care trebuie sa se vanda si sa vanda, caci ele sunt in stransa legatura cu casele de moda, industria frumusetii (creme, parfumuri etc.) si altele. Vorbim de fapt despre o intreaga industrie care trebuie sa functioneze, care are nevoie tot timpul de ceva nou. Nici nu apare un termen/concept nou ca prezentarile de moda il urmeaza. Si desigur, nu poti sa te imbraci cu ceva nou fara sa asortezi pantofii, apoi parfumul, apoi tunsoarea, ceasul si cate si mai cate. In felul acesta, in cazul de fata, lumbersexualul schimba garderoba, caci cine naiba mai are camasa–flanela in carouri, schimba frizerul cu unul care poate defrisa barbi, schimba pantofii, parfumul, etc, etc. caci este greu sa asortezi garderoba pe care o aveai cu o barba impunatoare. Vor aparea destul de repede sampoane speciale pentru barbi, balsamuri si eventual bijuterii de prins in barba. Ba chiar ceva sertarase in care sa pastreze resturile de mancare pentru mai tarziu.
Dar partea cea mai interesanta a situatiei, si termenului in sine, este adaugarea sufixului „sex”, sugerand cumva legatura barbii cu…sexul. Cu alte cuvinte, barbatia ar sta in…barba, iar daca nu ai barba, ori „o cresti” ori s-a dus naibii cu barbatia ta…Se pare ca si in aceasta situatie marimea conteaza. Desigur utilizarea cuvantului sex in acest context/termen este mai degraba legata de clasica idee: „sexul vinde” si orice expresie care cuprinde acest cuvant va face oamenii sa ciuleasca urechile si le va creste…interesul.
Ce urmeaza? Doar timpul ne va spune, peste cateva luni, maxim un an, cand colectiile pentru barbosi se vor fi epuizat. Care va fi noua tendinta? Chelia, parul de pe piept sau pe picioare? Surprise!
Exista o linie foarte fina intre libertatea fiecarui individ de a-si alege moda sau infatisarea si lipsa libertatii prin alinierea la standarde doar pentru a avea senzatia de apartinere la un grup.