Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti
www.psihologultau.net; www.psihoterapeutultau.net
Traim din nou zilele acestea, o drama. Nu este doar drama unei fete, a unei familii, ci a tuturor femeilor. Am avut ca paciente femei care au trait drama unui viol, si nu poate fi pusa in cuvinte suferinta lor. Este o suferinta care nu trece, nu va trece niciodata. O suferinta care le va urma intreaga viata. „Cele cinci minute de sex” cum sunt ele numite zilele acestea de catre brutele subumane vor cauza o viata de suferinta. Si pentru aceasta nu exista pedeapsa, cu inchisoare sau altfel. „Sapte contra una” spune deja destul despre raportul de putere pe care l-au exercitat acele brute asupra tinerei. O astfel de fapta nu poate fi iertata, explicata, indiferent de catre cine si cum. Este un act de putere, de cruzime; este, la fel ca si celelalte declaratii ale brutelor, o declaratie: „iata cine suntem noi”. Faptele sunt cele care ne definesc, pe noi ca fiinte umane, si pe ei, ca animale cu nume de om. Incercarea de discreditare a tinerei arata doar abjectul situatiei. Cum sa legitimizezi o astfel de fapta? Cat de oarba sa fie iubirea unei „mame” care incearca sa-si salveze „baiatul”?. Uitand ca ea insasi este inainte de toate femeie. Sigur ca tot ceea ce se intampla face parte din arsenalul mizerabil al unor astfel de situatii, in care justitia se intalneste cu realitatea. In viziunea legilor avocatesti conteaza mai putin faptele ci relatarea lor.
Dincolo insa de asta se nasc alte puncte de vedere care arata cat de stramb au ajuns sa gandeasca unii oameni din tara asta si cum se intampla lucrurile pe la noi:
– Averea este strans legata de o imagine buna a persoanei. „Ai bani, esti cineva”. Apartii unei familii instarite, esti automat privit bine. Conteaza mai putin ca dai la ficat, omori cu masina sau violezi. „Familia buna” te face automat „bun”. Nimic despre faptele de vitejie ale asa-numitelor „beizadele” de familii „bune…
– Puterea barbatului, vesnic subiect de stereotip national (si international). El are voie orice, oricum, poate sa posede pe cine vrea, doar asa isi demonstreaza barbatia. Ca violeaza sau cumpara e mai putin important.
– Barbatul care violeaza este „mascul”, femeia violata este „curva” ??!!!
– Agresivitatea, sub toate formele ei, de la violenta de limbaj pana la cea fizica a ajuns la cote maxime in minunata noastra tarisoara. O privire, o vorba, o frustrare, un „du-te mai incolo” declanseaza acte violente de o agresivitate iesita din comun: oameni injunghiati, raniti grav sau ucisi cu furie. Aceasta agresivitate este un subiect in sine, pe care nimeni nu-l dezbate.
Atitudinea „celor sapte baieti buni din Valea Rea” spune totul despre un anume comportament, de o anume atitudine a celor care cred ca totul li se cuvine, fara sa plateasca. Ramane de vazut daca societatea va reusi sa-i faca sa plateasca. Va ramane insa intotdeauna suferinta celei traumatizate.
„Baietii buni” nu au ajutat-o pe fata sa care sacosele grele, nu au trecut batrani strada si nu au facut voluntariat pentru sadirea de pomi sau ingrijirea animalelor fara adapost. „Baietii buni” au violat. Punct.