Aparitia contraceptivelor (anticonceptionalelor) acum peste patruzeci de ani, in Franta, a produs o adevarata revolutie sexuala in viata femeilor de pretutindeni. Posibilitatea de a deveni stapanele propriului corp si, respectiv a propriului destin, prin planificarea momentului unei sarcini, a adus o schimbare majora in existenta femeilor care au putut avea acces la aceasta solutie. Contraceptivele, renumitele pastilute roz (culoare pe care au pastrat-o vreme indelungata pentru a fi mai atragatoare pentru femei) si-au gasit imediat locul in poseta/noptiera fiecarei femei care se simtea cu adevarat independenta, eliberata de teama unei sarcini nedorite/neplanificate. Ele au avut o influenta importanta in aparitia miscarii de emancipare a femeilorde mai tarziu. Multa vreme (peste douazeci de ani), mai ales in tarile comuniste (Europa de est) contraceptivele erau sinonime cu adevarata libertate si cu spiritul occidental, avandu-se in vedere ca in aceste tari orice forma de contraceptie era interzisa (inclusiv utilizarea medicamentelor).

Prin efectul pe care il produc aceste medicamente fac imposibila producerea sau sustinerea unei sarcini. O combinatie de hormoni (in general estrogen si progesteron) ce s-a schimbat de nenumarate ori de-alungul timpului, intr-o continua perfectionare face (aproape) imposibila sarcina. Beneficiile anuntate si promovate intens de catre companiile farmaceutice puneau in umbra orice efect secundar. Insa nu pentru multa vreme, iar aceste efecte au inceput sa-si faca din ce in ce mai mult si mai des aparitia: cresterea importanta in greutate, aparitia (dezvoltarea) pilozitatii, dereglari hormonale, stari de tristete/depresie, etc.si…sarcini nedorite. S-a descoperit ulterior ca substantele sunt sensibile la interactiunea cu o multime de alte substante destul de uzuale, printre care antibioticele – cale le anulau afectele si femeia ramanea insarcinata. Una dintre cele mai recente descoperiri in aceasta privinta este interactiunea cu…grepfruitul (mai mult de un fruct pe zi poate anula efectul pastilei).

Exista niste reguli nescrise in lumea medicala:  orice medicament (a se citi substanta) are un efect secundar, mai mult sau mai putin cunoscut, mai multe medicamente luate in acelasi timp vor interactiona intre ele (intr-un fel care nu este intotdeauna cunoscut), fiecare persoana reactioneaza intr-un mod unic la acelasi medicament si, in multe situatii, in utilizarea unui medicament este aplicat principiul: „daca beneficiile sunt mai mari decat neplacerile”.

Este foarte clar ca aparitia contraceptivelor a adus numeroase beneficii femeilor care au putut avea control asupra propriei vieti si familii, a imbunatatit substantial viata sexuala, eliberand-o de presiunea/teama unei potentiale sarcini. Iata insa ca in ultimii ani apar din ce in ce mai multe dovezi ca utilizarea contraceptivelor, chiar daca au fost imbunatatite substantial de-alungul vremii, incepe sa aduca mai multe dezavantaje decat beneficii.

Un scandal legat de utilizarea unui anume contraceptiv readuce in discutie utilizarea acestor medicamente ca solutie de impiedicare a aparitiei unei sarcini, cu atat mai mult cu cat acest produs a fost, multa vreme, recomandarea de baza a multor medici si farmacisti:

<<Comercializate în Franţa încă din 1982 sub numele „Diane“, devenite „Diane 35“ cinci ani mai târziu, aceste anticoncepţionale reprezintă de fapt un tratament contra acneei.

Riscul accidentelor tromboembolice pe care administrarea acestor pilule contraceptive îl presupune este cunoscut. Acetatul de ciproteron din pilule conduce la un risc de aproape şapte ori mai crescut de a suferi de tromboză venoasă în cursul primului an de utilizare, potrivit unor date publicate în 2009. Semnalele de alarmă, scrie „Le Monde“, au fost numeroase, atât în Franţa, cât şi în străinătate. Revista „Prescrire“ a avertizat în 1982 cu privire la „riscul ca acest medicament antiacneic să devină un contraceptiv răspândit“.

În Canada, unde pilulele Diane 35 sunt comercializate din 1998, autorităţile sanitare au fost puse în gardă în 2005 pentru a „descuraja promovarea sau utilizarea acestui medicament ca metodă contraceptivă“. Medicamentele au fost promovate în acest fel din raţiuni de marketing, deoarece „99% din tineri iau medicamentul pe post de contraceptiv“, potrivit vicepreşedintelui Comisiei Agenţiale Naţionale a Medicamentului din Franţa.

Pe 27 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat patru decese legate de folosirea medicamentelor Diane 35. Pilula Diane 35 produsă de laboratoarele Bayer este un tratament contra acneei prescris şi ca metodă contraceptivă. Grupul farmaceutic german a amintit că riscul de tromboză legat de urmarea acestui tratament este „cunoscut şi indicat în mod clar“ în cadrul prospectului.

Pe 28 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că trebuie oprită folosirea medicamentului în acest scop, deoarece deşi funcţionează pentru a îndepărta acneea, riscurile sunt unele mult prea mari şi există „alte opţiuni terapeutice“>> (sursa: www.adevarul.ro)

 

Iata cum vremurile se schimba; poate ca a venit momentul sa schimbam si atitudinea despre utilizarea contraceptivelor. Poate ca interesele companiilor farmaceutice ar trebui sa fie contrabalansate de interesele sanatatii oamenilor, in care noi toti avem un cuvant de spus.

Va urma…