Autor: Pescaru Valentin, psiholog, psihoterapeut, sexolog Bucuresti
De cativa ani internetul este asaltat de multime de siteuri…anonime. Greu de clasificat/categorizat, greu de evaluat sau de incadrat, aceste siteuri se afla in avangarda mizeriei virtuale. Desi se doresc, cele mai multe dintre ele, siteuri generaliste sau de informare, nu au nici o legatura cu jurnalismul si informarea. La adapostul anonimitatii totale, aceste siteuri sunt de fapt producatoare de gunoi virtual (cred ca termenul ar trebui introdus in vocabularul specific): asa-zise informatii bomba, minciuni sfruntate, manipulari si exagerari, inventii de tot soiul, care mai de care mai cretine. Temele predilecte – cele mai la moda: conspiratiile mondiale sau locale, religia si credintele de tot felul, paranormalul, medical-naturiste si, desigur, zona de dezvoltare personala (psihologia, sexologia).
Mizeria virtuala
Daca s-ar limita in a emite macar lucruri fara importanta probabil ca nu ar fi asa important; insa fara habar si fara pregatire specifica, anonimii minciunii virtuale ating domenii complexe (medicina, psihologie, psihiatrie) lanseaza in eter, fara niciun fel de discernamant elucubratii vecine cu delirul nesistematizat: simptome si sindroame, tratamente si abordari, fel de fel de povestiri scabroase (incesturi, aventuri perverse) s.a.m.d. Aud in acest fel de sindroame ce epuizeaza nume celebre din istoria umana, de la personaje de literatura pana la cele de desene animate. Aproape orice nume sonor primeste cate un sindrom (sau invers). Animati doar de dorinta de a atrage trafic pe mizeriile lor de siteuri, anonimii nu precupetesc niciun efort. Scot la iveala si le reinventeaza in povestiri bolnave boli psihice, perversiuni sexuale s.a.
Un spatiu important este ocupat (si) de siteurile care se „ocupa” de conspiratiile mondiale. Aproape tot ce se intampla in jurul nostru este comandat de mana invizibila a unor genii malefice.
Alaturi de ele, siteurile care se ocupa de apocalipsa, si care ne livreaza cate una la maxim 2-3 zile. Avem un singur weekend pe saptamana dar cel putin doua trei sfarsituri de lume…
Din pacate in felul acesta spatiul virtual se umple cu mizerii si devine din ce in ce mai greu sa deosebesti informatia reala si utila de minciuna. Ceea ce este si mai rau este ca sunt destui cei care iau de bune aceste mizerii spre deserviciul lor. Si rezultatul care este? O arata si statisticile: crestere exponentiala a depresivilor, anxiosilor, paranoicilor. Adica o lume care se imbolnaveste cu o viteza fantastica.
Cum sa identifici un site fantoma
Exista cativa pasi usor de facut pentru a identifica si interzice (bloca) un astfel de site pe pagina ta de pe retelele sociale. Ganditi-va bine inainte de a multiplica (distribui) o astfel de informatie, doar pentru ca ea pare iesita din comun:
– incearca sa-si creeze o aparenta de legitimitate si respectabilitate, utilizand termeni specifici industriilor pe care le imita, de exemplu: „news”, „obiectiv”, „stiri”, „informatii”, „esential” etc. cand este vorba de cei ce se ocupa de „stiri”
– utilizeaza excesiv: „stire bomba”, „extraordinar”, „descoperirea secolului”, „senzational”
– folosesc titluri specifice tabloidelor, in care se sugereaza fel de fel de lucruri iar in interior este vorba de cu totul altceva; este un instrument clasic de atragere a atentiei prin utilizarea unui titlu socant sau iesit din comun
– articolele contin in general multe greseli gramaticale, utilizarea gresita a unor termeni, dovada a pregatirii profesionale insuficiente si fara legatura cu domeniul
– articolele nu sunt semnate, rareori au macar niste initiale si nu este posibila identificarea autorului sau proprietarilor
– nu este niciodata indicata sursa (credibila) a unei informatii
– pagina de prezentare a siteului sau cea de contact lipsesc sau trimit catre o adresa de email neutra, care nu sugereaza in niciun fel originea sau proprietarii siteului
– multe astfel de siteuri mincinoase sau fantoma au in paralel pagini de facebook sau „grupuri” care le promoveaza
Avand in vedere toate acestea va recomand sa invatati cum si de unde sa va luati informatiile din domeniile de interes, sa verificati sursa lor caci exista din ce in ce mai multe astfel de surse, fara credibilitate.
Exista si un alt efect pe care il produc „anonimii minciunii virtuale”: ei incarca spatiul virtual cu mizerie, facand din ce in ce mai anevoios accesul la informatia de calitate. In dorinta de a face bani multi dintre ei incalca orice norma sau morala. De fapt ei nu stiu ce inseamna acesta, caci neavand vreo specializare, nu au invatat ce inseamna deontologia, respectul si valoarea umana.
Iar cei ce ajuta la promovarea acestor siteuri nu realizeaza ca fac un deserviciu internetului si lor insisi, caci se vor lovi si ei, la randul lor, de aceleasi dificultati de a mai deosebi informatia de calitate de celelalte…