Imagini care te vor traumatiza

Imagini care te vor traumatiza

De mult nu mai este suficient doar sa se scrie sau sa se vorbeasca despre o talharie, crima, viol sau distrugere, trebuie neaparat sa si VEZI aceste lucruri. Trebuie sa traiesti violenta, sa simti cruzimea ei in profunzimea ta. Pare ca mass-media si-a facut un scop din a distruge emotional acest popor.

Nu este suficient sa auzi despre crima de la metrou ci trebuie sa vezi cum trupul tinerei fete este sfartecat in bucati.

Este neimportant ca filmarea oribilului moment este accesibila ORICUI: copii nepregatiti pentru asa ceva (ca si cum cineva ar putea fi “pregatit”) sau scelerati care primesc idei noi pe care a doua zi sa le puna in practica.

Cu cat “cazul” este mai mediatizat cu atat se construieste celebritatea (morbida) a autorului, celebritate care este de cele mai multe ori cautata de alti psihopati.

Expresia: “Atentie, urmeaza imagini care va pot afecta emotional” este doar o alta mizerie jurnalistica (in stransa colaborare cu departamantul juridic) care transfera responsabilitatea catre tine, privitor. Adica: “eu te-am avertizat, daca te uiti este problema ta”. Cu alte cuvinte la fiecare 5 minute ale “stirilor” (?!) trebuie sa te uiti in alta parte, ca sa nu fii afectat emotional.

De fapt aceste imagini, repetate din nou si din nou de-alungul multor ani de “stiri” au doua efecte:

1) Traumatizeaza o parte a publicului, format din persoane sensibile, imature emotional, provocandu-le suferinte psihice si emotionale, adancindu-le starea de teama si suferinta (in stransa legatura cu numarul in crestere continua de persoane cu tulburari de anxietate si atacuri de panica)

TRÁUMĂ, traume, s. f. – Emoție violentă care modifică personalitatea unui individ, sensibilizându-l la alte emoții de același fel, astfel încât acesta nu mai reacționează normal

EVENIMENT TRAUMATIC: eveniment negativ major care implică ameninţarea directa cu moartea sau vătămare corporală gravă, a fi martor la un eveniment care implică moartea, vătămarea sau ameninţarea integrităţii corporale a altor persoane; a afla despre moartea violentă sau neaşteptată, despre vătămarea serioasă, ori despre ameninţarea cu moartea ori vătămarea suferită de un membru al familiei sau de un alt apropiat. De asemenea reacţia persoanei la eveniment trebuie să presupună frica intensă, neputinţă sau oroare

“Frica intensă, neputinţă sau oroare” sunt oferite cu generozitate de filmarile care arata maximum de detalii, creand o situatie ca si cum ai fi acolo, parte din eveniment, parte din trauma.

Cati dintre voi ati simti neputinta si oroare vazand filmul tragediei din metrou in care se vede clar cum trupul fetei este sfartecat? Cati dintre voi, a doua zi cand a trebuit sa mergeti cu metroul ati retrait parte din oroarea si teama respectiva?

2) Desensibilizeaza privitorul: privitul, din nou si din nou a unor scene de agresivitate, de cruzime, va duce, destul de repede la o desensibilizare a persoanei, la lipsa de reactie a acesteia la scene si situatii asemanatoare. Fenomenul, foarte bine cunoscut, este folosit de catre psihoterapeuti, pentru tratarea (indepartarea)….fricii…

Dupa ani de zile in care mass-media a “fortat limitele” aratand din ce in ce mai mult, accidente si crime in direct, pasivitatea oamenilor la agresivitate, violenta si suferinta este explicabila.

La asta se adauga o anume cultura si educatie (mai précis lipsa ei – a educatiei civice) si un individualism ce tinde sa devina brand de tara.

Trebuie sa intelegem ca nu putem sa culegem altceva decat semanam.

O cunostinta povestea cum a vazut, intamplator, filmuletele oribile pe care un adolescent le urmarea pe telefonul mobil. Daca lucrul acesta se intampla de la 11-12 ani cum credem ca va influenta asta dezvoltarea respectivului?

Este cazul sa comentam aici accesul nemijlocit si…nemarginit al adolescentilor la orice tip de informatie?

Atat timp cat cruzimea si oroarea sunt pe primele pagini si la orele de “maxima audienta” nu este cazul sa ne mai plangem si sa ne miram de lipsa de reactie a semenilor si nici de mizeriile care ne inconjoara.

Se pare ca un vaccin functioneaza perfect, am capatat imunitate…la omenie, la emotie.

Geamurile de protectie si emisiunile de noapte care trateaza “scandalul” nu sunt solutia.

Solutia este Umanitatea, este Responsabilitatea sociala, este Ajutorul si Intelegerea semenilor care au nevoie de ajutor, chiar daca asta inseamna uneori izolarea lor in locuri unde nu(-si) pot face rau.

Iata dimensiunea dezastrului:

  • 1 din 4-6 persoane sufera de depresie
  • 1 din 4 persoane sufera de anxietate si atacuri de panica
  • 1 din 6-10 persoane sufera de o tulburare de personalitate
  • 1 din 100 persoane este psihopat

Uita-te mai bine in jurul tau!